Internationell forskarkonferens om diabetes och graviditet i Örebro
Forskare från olika delar av världen kommer till Örebro den 5–7 september. Då äger den årliga konferensen rum där diabetes och graviditet är i fokus. ”Under tre dagar kommer världsledande forskare föreläsa och nätverka”, berättar Helena Backman, forskare vid Universitetssjukhuset Örebro.
– Vi har rekord i antal anmälda och senast konferensen hölls i Sverige var för 35 år sedan. Runt 170 forskare kommer att bjudas på ett välfyllt program med resultat från senaste forskningen inom området, både publicerade och icke publicerade forskningsartiklar, säger Helena Backman, överläkare inom verksamhetsområde obstetrik och gynekologi vid Universitetssjukhuset Örebro och docent vid Örebro universitet.
Inviger konferensen gör Ewa Wender-Ozgowska, ordförande i DPSG, Diabetic Pregnancy Study Group, Helena Backman, docent och lokal organisatör samt Mats G Karlsson, forsknings- och utbildningsdirektör inom Region Örebro län, tillsammans med Mia von Euler, dekan vid Fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet.
Välfyllda dagar med många föreläsningar
Talarlistan är lång och bland annat kommer ett symposium beröra ny teknik för blodsockermätning och dess användning för kvinnor med typ 1-diabetes diskuteras. Metforminbehandling under tidig graviditet och dess effekter kommer presenteras av professor Fidelma Dunne från Irland. Professor Patrick Catalano från USA kommer att föreläsa om livsstilens betydelse då man planerar graviditet och professor David Simmons från Australien kommer att föreläsa om betydelsen av tidigare behandling av graviditetsdiabetes. Totalt kommer närmare 80 postrar och 33 muntliga föreläsningar belysa nya forskningsrön inom området.
– Konferensen är väldigt högt ansedd inom diabetes- och graviditetsforskningen och det som presenteras och diskuteras här kommer i hög utsträckning synas i publikationer de kommande åren, säger hon.
Pressackreditering
För pressackreditering kontakta: Åsa Svennebäck, presskommunikatör.
Telefon: 019 - 602 66 43
Mejl: asa.svenneback@regionorebrolan.se
Faktaruta
- DPSG är en förkortning för Diabetic Pregnancy Study Group.
- Här kan du läsa mer om konferensen:
www.dpsg2024.com
www.dpsghome.org
Nyckelord
Kontakter
Helena BackmanÖverläkare och docentVerksamhetsområde obstetrik och gynekologi vid Universitetssjukhuset Örebro
Tel:072 - 712 12 58helena.backman@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatörHälso- och sjukvårdsförvaltningen
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder
Länkar
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas5.9.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Helena Backman vid Universitetssjukhuset Örebro fick 18,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sex år sedan för att forska om graviditetsdiabetes. I studien har forskargruppen utvärderat de gamla riktlinjerna för graviditetsdiabetes mot de nya från Socialstyrelsen. ”Studien visar att behandling av lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes förbättrar förlossningsutfall”, berättar hon.
Lorraine Erikssons forskning ökar förståelsen för farlig bakterie23.8.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Bakterien Neisseria meningitidis kan vara helt ofarlig och vissa bär den i sina övre luftvägar. Men ibland kan bakterien orsaka invasiv sjukdom i form av sepsis, tidigare kallad blodförgiftning, och hjärnhinneinflammation. I sin forskning vill biomedicinska analytikern Lorraine Eriksson förstå varför.
Tidigare testning av graviditetsdiabetes viktigt för mamma och barn24.6.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Gravida med tidig graviditetsdiabetes som får behandling förbättrar graviditetsutfallen. Även tidigare testning och bättre uppföljning efter graviditet rekommenderas enligt tre översiktsartiklar som publicerats i den högt rankade tidskriften The Lancet. Forskaren Helena Backman vid Region Örebro län och Örebro universitet medverkar som enda svenska medförfattare.
Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro20.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.
Nyckelfonden gör extrautdelning för framtidens sjukvård28.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utvecklingen inom den medicinska forskningen går nästan obegripligt snabbt just nu. För 20 år sedan kostade det 10 miljarder kronor att läsa av en människas hela DNA-kod. I dag är kostnaden nere på 10 000 kronor. Första gången tog den processen 13 år. I dag tar den 1-2 dygn. Den högteknologiska utrustningen som krävs för detta finns numera på Universitetssjukhuset i Örebro och delar av den har finansierats av Nyckelfonden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum