Beslut om bottentrålning i Bratten överklagas till miljödomstolen
Bratten är ett av de mest trålade områdena i hela Europa, trots att det ska vara skyddat. Naturskyddsföreningen har krävt tillståndsprövning och förbud av bottentrålning i Bratten, vilket Länsstyrelsen i Västra Götaland avslog. Nu överklagar Naturskyddsföreningen beslutet till miljödomstolen.
– Livet i haven är under akut press och det borde vara självklart att förbjuda bottentrålning i ett område med koraller, hajar, rockor och andra unika och hotade arter, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.
I maj 2024 skickade Naturskyddsföreningen in en begäran till Länsstyrelsen i Västra Götaland om tillståndsprövning av bottentrålningen i Bratten. I juni kom svaret från länsstyrelsen om att de avslår alla yrkanden. Naturskyddsföreningen går nu vidare och överklagar länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.
Bratten är ett Natura 2000-område, en klassificering som finns till för att skydda den biologiska mångfalden i Europa. Området är speciellt artrikt vad gäller bottenlevande arter och fisk och är hem till en mängd arter av hajar och rockor. Många av arterna i området är rödlistade, det vill säga utrotningshotade. Bratten är också ett av de få områden i Sverige där det växer koraller.
Men det är också ett område för räkfiske. Vissa delar av Bratten är idag stängda för bottentrålning, men fiskeregleringen skyddar bara 27 procent av området. Bratten omfattar över 120 000 hektar som till största delen ligger i svensk ekonomisk zon i Skagerrak.
– Bottentrålning förstör miljön. Man kan jämföra det med att plöja en blomsteräng. Korallkolonier som tagit århundraden att växa till sig förstörs på ett enda tråldrag, svampdjur och nässeldjur krossas och försvinner, säger Beatrice Rindevall.
Naturskyddsföreningen anser att det bör vara förbjudet att bottentråla i hela det skyddade området.
– Vi måste börja bevara havets unika miljöer och arter, och för Bratten är ett förbud mot bottentrålning avgörande, säger Beatrice Rindevall.
Mer information:
-
Läs Naturskyddsföreningen överklagan - se bilaga.
-
Tillståndsprövning av fiske innebär att man tittar på huruvida fisket har negativa effekter på de arter och livsmiljöer man vill skydda i ett skyddat område som till exempel Bratten. Om det finns en risk för negativ påverkan kan fisket inte tillåtas fortsätta.
-
En fiskereglering är en bestämmelse som berättar hur, var och när fiske får ske i till exempel ett skyddat område. I EU-ländernas ekonomiska zon sätts fiskeregleringar genom ländernas regionala samarbete under EU:s gemensamma fiskeripolitik.
-
Bottentrålning som hotar unika arter och habitat är inte i linje med varken EU:s miljölagstiftning, restaureringsförordningen eller den gemensamma fiskeripolitiken som säger att skyddade områden inte får skadas av fiske som pågår i området och att åtgärder för att förhindra försämring av de skyddade livsmiljöerna måste vidtas.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seDokument
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Pressinbjudan: Gruvkonferens i Stockholm 15 oktober9.9.2024 15:51:42 CEST | Pressmeddelande
Prognoser pekar på att behovet av vissa kritiska metaller mångdubblas när fossila bränslen fasas ut. Men hur stor miljöpåverkan är vi beredda att acceptera för att rädda klimatet? Den 15 oktober anordnar Naturskyddsföreningen och Urbergsgruppen en konferens på temat omställning – till vilket pris?
Ny rapport: Fast fashion är ett monster i garderoben6.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är tjugo plagg för mycket. I en klimatanpassad garderob kan bara fem nya plagg per år hängas in, och plagget måste även klara 270 användningar. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben. Idag används en t-shirt enbart runt 30 gånger.
Nu startar Sveriges första fröbank för vilda växter3.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
En fröbank är ett effektivt sätt att gynna den biologiska mångfalden och bevara svenska vilda arter. Endast en procent av Sveriges blomsterängar finns kvar jämfört med för hundra år sedan. Nu startar Naturskyddsföreningen tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne projektet SwedeSeed, där fröer från vilda ängsblommor samlas in för att bevaras långsiktigt och sås i naturen.
Utredning om kärnkraftsfinansiering: Naturskyddsföreningens kommentar13.8.2024 10:00:15 CEST | Pressmeddelande
Igår presenterade regeringens tillsatta utredare Mats Dillén sina slutsatser om finansiering av nya kärnkraftreaktorer. – Utredningen visar tydligt att kärnkraft inte är lönsamt och att det råder stora osäkerheter kring vad notan blir i slutändan, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Här firas Ängens dag för att rädda Sveriges hotade ängsmarker11.7.2024 10:44:45 CEST | Pressmeddelande
Den första helgen i augusti firas Ängens dag. Men redan från mitten av juli anordnar Naturskyddsföreningen en mängd aktiviteter runt om i landet för att skydda den alltmer sällsynta ängsmarken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum