WWF

Malmö är Årets klimatstad i WWFs One Planet City Challenge

Dela

Malmö blir Årets klimatstad i Sverige i WWFs prestigefyllda klimatutmaning för städer. Staden visar på ett gediget ledarskap i sitt klimatarbete, vilket har lett till denna välförtjänta utmärkelse.

– Flera svenska städer, med Malmö i spetsen, är lysande exempel på hur städer och kommuner arbetar för att stärka sin viktiga roll i klimatomställningen. Det ger hopp i en tid då vi behöver höja våra mål för att nå Parisavtalet, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

”Djärva åtaganden” och ”ambitiösa mål”, såsom att sträva efter att vara koldioxidneutralt till 2030 var några av omdömena den internationella expertjuryn lyfte i sin motivering. Juryn anser att Malmö tar sig an betydande utmaningar med åtgärder som inte bara minskar klimatpåverkan utan också har andra samhällsfördelar.

 – Utnämningen är ett kvitto på vårt framgångsrika arbete och att vi är på väg åt rätt håll. För det är inte på något sätt klart och vi har höga ambitioner. Utmärkelsen innebär också att vi har allas ögon på oss och fortsatt måste ligga i framkant i klimatarbetet. Det ger oss anledning att växla upp, men gör oss också till en viktig förebild för andra, säger Sofia Hedén (S), miljökommunalråd Malmö Stad.

Malmö satsar bland annat på att all energianvändning ska komma från förnybara eller återvunna källor, samtidigt som man främjar hållbar mobilitet och klimatsmart stadsplanering. Juryn rekommenderade staden att hålla fokus på faktiska utsläppsminskningar och att jobba samordnat mot flera hållbarhetsmål.

– De svenska städerna står sig väl i en internationell jämförelse. De har ambitiösa klimatmål och breda, uppföljningsbara handlingsprogram. Men de är inte perfekta eller klara med jobbet. Omställningstakten måste öka och lösningar skalas upp och nå fler, säger Sabina Andrén, global programsamordnare för One Planet City Challenge.

– Vi måste även ta tag i våra konsumtionsmönster, som resulterar i utsläpp bortom våra egna gränser, säger Sabina Andrén.

Malmö tar hem titeln i tuff konkurrens med de andra svenska finalisterna, Stockholm och Uppsala som, enligt juryn, står för ett väletablerat och framgångsrikt klimatarbete över tid.

Även Lund, som tidigare svensk och global vinnare i utmaningen, fick en speciell utmärkelse av juryn och fortsätter att imponera och vara en förebild genom sitt helhetsgrepp på klimatomställningen.

Vinnaren och finalisterna kommer att firas under WWFs prisceremoni på konferensen ”Ystad Summit” den 5 september. Evenemanget är gratis och öppet för allmänheten. Presentationerna går även att följa via länk. Mer information finns här:

Seminarium

Prisutdelning

BAKGRUND OCH FAKTA

Tidigare vinnare

Årets klimatstad i Sverige: Lund (2022), Uppsala (2018, 2020), Umeå (2016), Göteborg (2015), Stockholm (2014). Bland globala vinnare återfinns: Lund och Bogotá (2022), Mexico City (2020), Uppsala (2018), Paris (2016), Seoul (2015).

Malmös arbete
Malmö siktar på att bli klimatneutralt till 2030 och fokuserar på att minska utsläppen, särskilt inom transport och energi. Staden prioriterar hållbara transportsätt som cykel och gång, samt satsar på elektrifiering av kollektivtrafiken. Inom energiområdet arbetar Malmö för att öka kapaciteten i elnätet och investera i sol- och vindkraft. Staden investerar även i återvinning och sorteringssystem för att minska plastförbränning. Byggsektorn är ett annat fokusområde med målet att bli klimatneutral till 2030 genom lokala samarbeten. Malmö samarbetar med olika aktörer och uppmuntrar invånarna att välja hållbara transportalternativ.

Stockholm och Uppsala – finalister

Stockholm och Uppsala var tillsammans med Malmö årets finalister. Juryn var särskilt imponerad över Stockholms ihärdiga arbete med en alltmer ambitiös klimatstrategi som har redan uppnått en av de största reduktionerna av koldioxidutsläpp i Europa genom att fokusera på minskningar inom transport och uppvärmning. Uppsala fick juryns beröm för långtgående ambitioner och en välbalanserad klimatplan som hanterar allt från solenergi till ekologisk mat och transporter.

Lund – förra omgångens globala vinnare

Även Lund fortsätter att imponera och vara en förebild genom sitt helhetsgrepp på klimatomställningen. Lund, som förra omgångens svenska och även globala vinnare, blev utvald till att delta i en specialkategori för särskilt ambitiösa städer världen över i stället för att delta i den nationella utmaningen i denna omgång. Lunds framgångar, som tog dem hela vägen till final i specialkategorin, visar på vikten av långsiktigt och strategiskt klimatarbete.

One Planet City Challenge - en global utmaning för en hållbar framtid
WWFs One Planet City Challenge är en global utmaning där städer visar vägen mot en klimatsäker framtid. I denna omgång deltog över 350 städer från 50 länder, inklusive 21 svenska kommuner. Den internationella juryn bedömde städernas klimatarbete och klimatmål utifrån Parisavtalet, handlingsplaner, integrering i förvaltningen, samt ledarskap, innovation och påverkan utanför stadens gränser.

Mer information: wwf.se/citychallenge 

Kontakter

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye