Så ser de nya regelförändringarna i Svensk Innebandy ut
Som kommunicerats förra veckan har Internationella
Innebandyförbundet (IFF) utsett Sverige att testa nya regler under säsongen 2024/25. De nya reglerna kommer att testas i SSL Dam, SSL Herr, Allsvenskan Herr, samt i de matcher i Svenska Cupen på dam- och herrsidan som genomförs efter att seriespelet inletts. I den här artikeln förklaras bakgrunden och reglerna mer i detalj.
Utgångsläget är att de nya reglerna ska testas under säsongerna 2024/25 och 2025/26, där Svenska Innebandyförbundet (SIBF), efter dialog med IFF, kan välja att avbryta eller uppdatera regelverket under testperioden.
Syftet med att testa nya regler är att få möjlighet att få feedback från spelare, ledare, domare och andra intressenter, före ett eventuellt permanent införande i all innebandy världen över.
Förändringarna genomförs endast i tre utvalda serier. Med ett färre antal lag och domare som är berörda optimeras möjligheterna att utvärdera detta på bästa sätt. Svenska Innebandyförbundet kommer löpande att utvärdera hur väl testerna fortskrider, för att sedan efter testperioden rapportera till IFF.
Bakgrund till förändrad regel för straffslag
Zorro som företeelse i själva spelet är en krydda i innebandyn som tillför en ny dimension och som ger positiv uppmärksamhet till sporten. Zorro-straffar har dock utvecklats till något som i stället är negativt för innebandyns varumärke och har också skiftat balansen mellan straffskytt och målvakt på ett sätt som inte är önskvärt för sportens utveckling.
Enligt den nya regeln är det tillåtet att lyfta upp bollen på bladet som i en zorro, men man får inte skifta riktning på bollen mer än en gång. Det innebär att efter att man gjort sin första dragning i luften, så måste man avsluta och kan inte gå tillbaka till andra sidan igen.
Bakgrund till förändrade regler för spelare och ledare i byteszonen
Regeln som testas är uppdelad i två delar. Det ena rör att spelare eller ledare står med foten på sargen eller lutar sig in över sargen, vilket nu inte kommer att vara tillåtet. Detta agerande har lett till många situationer där spelare i byteszonen träffas av bollen och det används också taktiskt för att tillsynes krympa den uppspelsytan för motståndarna och göra det psykologiskt svårare att spela upp bollen där. Spelare som inte är på plan och ledare ska inte påverka spelet och därför blir det tydligare att detta inte är tillåtet.
Den andra delen av regeln berör hur spelare och ledare ska uppträda i byteszonen där utgångspunkten är att spelare ska sitta ner och ledare ska befinna sig bakom avbytarbänkarna.
Anledningen till detta är flera. Idag har vi en situation i svensk innebandy där i princip alla står upp och det innebär att sportens egna utövare står i vägen för vår egen publik, våra samarbetspartners exponering osv.
Vidare är det dåligt för sportens varumärke och utveckling med den kultur som vuxit fram där de som inte är direkt involverade i spelet står nära sargen och skriker på motståndare och domare.
Det hetsiga klimatet går att hantera för domarna på högre nivåer och det är inte enbart för dessa som denna nya regel testas, utan inte minst för alla matcher som genomförs på barn- och ungdomsnivå. I dessa tar man efter sina förebilder och beter sig likadant mot domare som inte alls har samma möjligheter att hantera situationerna som uppstår. Innebandyn behöver här närma sig tex fotboll och handboll som har mycket tydliga regler för vilka som får stå upp och närma sig spelplanen under en match.
Sannolikt kommer de testade reglerna att behöva utvecklas löpande och det är därför som det genomförs ett test först innan ett permanent införande.
Regeltexter finns här: Reglemente för test av nya regler säsongen 2024-25
IFF Central Board kommer under sitt möte helgen 7–8 september att fatta beslut om ett eventuellt införande av ett antal förtydliganden och tolkningar av befintlig regelbok. Vid beslut om införande kommer dessa att implementeras i all innebandy redan till kommande säsong. Vi kommer att kommunicera dessa så fort ett beslut är taget.
Nyckelord
Kontakter
Daniel GustavssonTävlingschef
Tel:0704 47 12 56daniel.gustavsson@innebandy.seInnebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.
Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.
Följ Svensk Innebandy
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy
Tittarsuccé för VM 2024 – över 1,5 miljoner i räckvidd under VM-finalen24.1.2025 15:22:07 CET | Pressmeddelande
VM 2024 spelades den 7–15 december i Malmö och var fjärde gången som Sverige arrangerade ett världsmästerskap på herrsidan. Evenemanget lockade stort nationellt intresse och när tittarsiffrorna nu summeras konstateras en miljonsuccé.
44 uttagna spelare till U19-damernas läger på Bosön15.1.2025 10:12:54 CET | Pressmeddelande
Den 31 januari till 2 februari samlas U19-damerna för landslagsläger på Bosön, Stockholm. 40 utespelare och fyra målvakter är uttagna till tredagarslägret där det är 07:or i truppen. Här ser du hela truppen och läser förbundskapten Christoffer Suominens tankar inför samlingen.
Här är U19-herrarnas trupp till Polish Cup14.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
30 januari till 2 februari deltar U19-herrlandslaget i Polish Cup. Turneringen blir det sista genrepet innan U19-VM. Här är hela truppen till Polish Cup.
Thomas Brottman svensk förbundskapten – leder ny stab över VM 20288.1.2025 16:30:52 CET | Pressmeddelande
Herrlandslaget har ett spännande år framför sig med World Games i Kina som en av höjdpunkterna. Nu presenteras Thomas Brottman som den person som ska leda herrlandslaget och en ny ledarstab mot kommande evenemang. Avtalet med Thomas Brottman är skrivet över tre mästerskap.
Här är damlandslagets trupp till VM-kvalet7.1.2025 10:00:21 CET | Pressmeddelande
Den 28 januari till den 1 februari reser damlandslaget till Lettland för VM-kval. Här är truppen som förbundskapten Linn Lundström tagit ut till landskamperna som väntar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum