Lantbrukarnas Riksförbund

Bättre mat på våra tallrikar när infrastrukturen underhålls

Dela

Regeringens budgetsatsning på svensk infrastruktur och det svenska vägnätet är ett steg i rätt riktning. För att Sverige ska få fungerande infrastruktur i hela landet måste vi investera i upprustning och underhåll av befintligt vägnät. Det gäller framför allt landsbygdens vägar som säkrar leveranser av bra mat och fossilfri bioenergi till svenska folkets tallrikar och hem. Såväl i freds- som i kristider.  

Enskild väg i Sverige
Enskild väg i Sverige Foto: LRF. Fri att använda.

”Sverige är enigt från politik till konsument, den svenska livsmedelsproduktionen måste öka. Då måste gårdarnas viktiga råvaror - från Sveriges alla hörn - nå hela vägen fram till konsumenterna. Ett väl underhållet vägnät möjliggör bra mat på våra tallrikar, hus värmda av fossilfri bioenergi och att resan på bussen kan ske med biogas i tanken. Regeringens budgetsatsning på upprustning och underhåll av Sveriges vägar är därför välkommen.” 

Säger Mikaela Johnsson, LRFs vice ordförande och fortsätter,

“Samtidigt måste Sverige säkra upp landsbygdens enskilda vägar. Idag är ingen ansvarig för att kartlägga de enskilda vägarnas behov. En säkerhetsrisk i tider med ökande inslag av extremväder. Kostnaden för allt fler översvämningar, som skapar stora hål, sprickor och ibland spolar bort hela vägar, kan inte läggas på den enskilda lantbrukaren. Trafikverket måste ta ansvar för helheten, kartlägga behovet och finansiera upprustningen och underhållet.”  
 
I höst kommer regeringen att presentera den nationella infrastrukturplanen för år 2026 - 2037. Regeringen kommer tillföra 200 miljarder kronor mer än tidigare planperiod – totalt 1171 miljarder kronor avsätts. Det är positivt att budgeten för infrastruktur, med fokus på upprustning och underhåll av befintligt järn- och vägnät, får ett nödvändigt ekonomiskt tillskott. Samtidigt återstår det att se hur medlen kommer fördelas.  

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Mikaela Johnsson, LRFs vice förbundsordförande
Mikaela Johnsson, LRFs vice förbundsordförande
Foto: LRF. Fri att använda
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Sveriges lantbrukare välkomnar förstärkt djurvälfärd och ökad valfrihet29.8.2024 14:35:52 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterades utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Flera av utredningens förslag öppnar upp för att Sveriges lantbrukare kan få arbeta med förstärkt djuromsorg och ökad valfrihet. Tillsammans med förslag på produktionsnära forskning och innovationer stärks konkurrensen, en viktig nyckel i Sveriges arbete för att öka vår livsmedelsberedskap.

13 000 underskrifter för minskad vildsvinsstam5.7.2024 09:12:08 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande gått ut med statistik som visar att trafikolyckor med vildsvin nu ökar. Det är indikationer på en växande vildsvinsstam och är mycket allvarligt. LRF har länge varnat för det stora vildsvinsbeståndet och det är bra att Naturvårdsverket är tydliga med att snabba insatser behövs för att bromsa den mycket oroande utvecklingen. Men det räcker inte att, som Naturvårdsverket skriver, markägare och jägare ska vara uppmärksamma på hur stammen utvecklas lokalt och ta till åtgärder som jakt och skrämsel. Det kan aldrig vara upp till enskilda markägare eller jägare att ensamma bestämma hur mycket vilt vi kan tolerera i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye