Ett år av Lundinrättegången – vår folkrättsjurist ger kommentarer om utvecklingen och framtiden
I dag är det ett år sedan Lundinrättegången startade. Rättegången är den största och mest omfattande i svensk historia, och intresset runt om i världen är stort. Civil Rights Defenders jurister har varit på plats i rätten varje dag och rapporterar löpande från rättegången. Vår folkrättsjurist kan kommentera utvecklingen, och vad som väntar framöver.
Rättegången mot Ian Lundin och Alexandre Schneiter, som står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i vad som i dag är Sydsudan, har pågått i ett år. Runt 12 000 människor ska enligt rapporter dödats och omkring 160 000 ska ha drivits på flykt när Sudans militär och allierade milisgrupper attackerat byar och bosättningar för att skydda Lundin Oils verksamhet.
Under det första året har både åklagaren och försvaret presenterat sina sakframställningar. I somras började målsäganden och brottsoffer vittna.
Dynamiken förändrad i rättssalen
En av de mest uppmärksammade händelserna i rättegången hittills var när tingsrätten beslutade att de målsägande förlorade möjligheten att få skadeståndsfrågan prövad inom ramen för brottmålsrättegången. Detta ledde till att målsägandebiträdet, Thomas Bodström, anmälde rättens ordförande för jäv.
– Det har funnits en farhåga att några av målsäganden skulle dra sig ur rättegången när det stod klart att brottmålet inte skulle leda till något skadestånd. Men för dem handlar det om rättvisa och upprättelse. Rättegången är deras chans att få göra sin röst hörd, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.
– Att höra deras vittnesmål, att lyssna på dem berätta om sina liv och hur de har påverkats av våldet de upplevt, har förändrat dynamiken i rättssalen. De har gett liv åt händelserna vi hörde om under åklagarens och försvarets presentationer säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.
Den 10 december kommer Ian Lundin själv ta plats i vittnesbåset, följd av Alexandre Schneiter i januari 2025.
Intervjua vår folkrättsjurist, Ebony Wade
Civil Rights Defenders följer rättegången på plats i Stockholms tingsrätt och publicerar varje vecka rapporter från rättegången. Vår jurist Ebony Wade är väl insatt i fallet och rättegången. Hon har tidigare intervjuats om Lundinrättegången i bland annat TT (Aftonbladet) och The Guardian.
Kontakta oss för intervju
E-post: press@crd.org
Tfn: +46 (0)76 576 27 62
Nyckelord
Bilder
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
One Year of the Lundin Trial - Our International Law Expert Comments on Developments and What Lies Ahead5.9.2024 10:14:59 CEST | Pressmeddelande
Today marks one year since the Lundin Oil trial began. This is the largest and most extensive trial in Swedish history, drawing significant international attention. Civil Rights Defenders’ legal team has been present in court every day, providing continuous updates on the trial. Our international law expert is available to comment on the developments and what lies ahead.
Efter Civil Rights Defenders anmälan – Paludan åtalas i Malmö14.8.2024 10:39:19 CEST | Pressmeddelande
Den 7 augusti väcktes åtal mot högerextreme Rasmus Paludan för två fall av hets mot folkgrupp och en förolämpning. Om två månader planeras rättegången hållas. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders var en av dem som anmälde en av händelserna som ligger till grund för åtalet, en koranbränning i Malmö. – Självklart är det positivt att åklagaren delar vår bedömning, att den här händelsen utgör hets mot folkgrupp. Vi välkomnar att frågan om koranbränningar som hets mot folkgrupp prövas i domstol. En fällande dom kan bli vägledande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Morgan Olofsson tillträder som ny insamlings- och kommunikationschef på Civil Rights Defenders12.8.2024 08:04:00 CEST | Pressmeddelande
Kommunikationschefen och tidigare SVT-journalisten, Morgan Olofsson, har utsetts till insamlings- och kommunikationschef på Civil Rights Defenders. Han ansluter till Civil Rights Defenders i en ny roll för att stärka och utveckla organisationens arbete med kommunikation och insamling.
Internationella hbtqi-aktivister till Stockholm Pride31.7.2024 15:05:01 CEST | Pressmeddelande
Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders deltar under hela Stockholm Pride-veckan tillsammans med flera ledande aktivister från hbtqi-rörelser runt om i världen. Från Georgien, Serbien och Marocko. Aktivisterna kommer för att inspireras och få ny kraft. Men inte minst kommer de för möjligheten att vara sig själva utan att utsättas för hot och hat. Vi kan erbjuda intervjuer.
VENEZUELA: Ingen anledning att tro på det presenterade valresultatet29.7.2024 12:57:37 CEST | Pressmeddelande
Strax efter midnatt idag presenterade den venezuelanska valkommissionen sitt resultat i söndagens presidentval i Venezuela. Enligt kommissionen fick Nicolás Maduro 51 procent av rösterna och oppositionens kandidat Edmundo Gonzalez 44 procent. Sedan vallokalerna stängde igår kväll har frågetecknen kring rösträkningen staplats på varandra. – Processen är inte över. De kommande dagarna blir avgörande för Venezuelas framtid, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum