Ny rapport: Fast fashion är ett monster i garderoben
Idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är tjugo plagg för mycket. I en klimatanpassad garderob kan bara fem nya plagg per år hängas in, och plagget måste även klara 270 användningar. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben. Idag används en t-shirt enbart runt 30 gånger.

– Fast fashion är en affärsmodell som aldrig kan bli hållbar. Idag konsumeras enorma mängder billiga kläder av dålig kvalitet, som bara används en kort tid och som inte ens återvinns, vilket tär på naturen och ger stora klimatutsläpp. Fast fashion är out of fashion, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen har räknat ut vad en klimatsmart, resurssnål och rättvis garderob innehåller. I en hållbar garderob ingår 74 plagg, och fem nya plagg kan tillföras varje år. Varje plagg måste då klara 270 användningar, vilket kan översättas till att plagget kan användas en gång i veckan i fem år.
Men idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år (strumpor och underkläder samt privatimport undantaget). En klänning används i genomsnitt 26 gånger, en jacka 140 gånger och en t-shirt 30 gånger, baserat på svensk statistik över klädimporten år 2019. Jeans däremot används i genomsnitt 240 gånger. Det finns uppskattningar att de plagg som hamnar i lägsta priskategorin tenderar att bara användas 7 gånger.
Fast fashion drar med sig en rad miljöproblem, utöver klimatutsläpp. Förutom ohållbara tillverkningsmetoder med intensiv användning av bekämpningsmedel, vattenslöseri och koluppvärmda färgningsbad är även själva tillverkningen av ett plagg utspridd över världen med stora transportbehov.
Modeföretagen inom fast fashion använder många olika tekniker och triggers för att få konsumenten att överkonsumera billiga kläder av dålig kvalitet, vilket visat sig vara ett framgångsrikt koncept. Under de senaste 20 åren har den globala fiberproduktionen nästan fördubblats, och mellan 60 och 70 procent av fiberproduktionen går till kläder.
– Kläder som tillverkas för att snabbt bli omoderna och som går sönder efter en kort tid kan likställas med planerat åldrande. Det är en ohållbar affärsmodell som påverkar både klimatet och miljön negativt. Volymerna av plagg måste minska för att modebranschen ska kunna bli hållbar, säger Beatrice Rindevall.
Samtidigt har second-handmarknaden svämmat över av fast fashion-plagg av dålig kvalitet.
– Klädmarknaden är övermättad på kläder av dålig kvalitet, vilket innebär att vi behöver ändra vårt synsätt på second-handplagg. Plaggen måste användas länge för att vara klimatbra, oavsett om det är begagnat eller nytt, säger Beatrice Rindevall.
Den största delen av de kläder som konsumeras i Sverige tillverkas utomlands. Den totala klädimporten omfattade 49 miljarder kronor år 2023. Samtidigt exporterar Sverige en stor mängd begagnade kläder till andra länder. År 2023 exporterades sammanlagt 32 000 ton, vilket motsvarar cirka 3 kilo per person.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kommentar om OECD:s kritik av svensk miljöpolitik12.3.2025 10:10:45 CET | Pressmeddelande
Den svenska miljöpolitiken får hård kritik av den internationella organisationen OECD. Naturskyddsföreningen kommenterar här OECD:s utvärdering.
Ansvarslöst att tillåta licensjakt på lodjur26.2.2025 14:07:31 CET | Pressmeddelande
Sverige tillåter licensjakt på lodjur år efter år – trots att det bryter mot EU:s skyddslagar och hotar lodjurets överlevnad i Sverige på sikt. Idag skickar Naturskyddsföreningen ett öppet brev till EU:s miljökommissionär Jessika Roswall och kräver att EU stoppar den årliga licensjakten. Årets jakt startar den 1 mars.
Pressinbjudan till seminarium: "Framtiden för EU:s hållbarhetslagar"19.2.2025 15:47:26 CET | Pressmeddelande
Välkomna till ett seminarium med representanter från näringslivet, juridiken, politiken, fackförbund och civilsamhället för att diskutera vad EU-kommissionens Omnibusförslag kan få för konsekvenser för det nyligen antagna EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence, CSDDD. Hur kan det säkerställas att hållbarhetsarbetet i EU och medlemsländerna ska vara fortsatt ambitiöst?
Stark kritik mot Miljömålsberedningens förslag14.2.2025 11:06:06 CET | Pressmeddelande
Miljömålsberedningen har inte gått i mål med sitt uppdrag att ta fram en strategi för att rädda den biologiska mångfalden, vilket är under all kritik enligt Naturskyddsföreningen. Med Miljömålberedningens förslag kommer bara en bråkdel av naturskogen skyddas, samtidigt som det saknas etappmål och styrmedel för en rad internationella åtaganden, som exempelvis kolinlagring i skog och mark samt naturrestaurering.
Risk att ohållbar biomassa eldas - överklagar beslut12.2.2025 10:53:38 CET | Pressmeddelande
Det finns en stor risk att ohållbar biomassa eldas som om den vore hållbar, utan att utsläppsrätter betalas, enligt Naturskyddsföreningen. Anledningen är att regeringen gjort ett generellt antagande om att all svensk biomassa är hållbar enligt EU-regler. Men Naturskyddsföreningen anser att det finns stora brister i den svenska skogsförvaltningen, vilket leder till att svensk skogsbiomassa inte kan klassas som hållbar generellt sett. Därför har föreningen nu överklagat ett så kallat hållbarhetsbesked.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum