BASF Performance Materials presenterar färdplan för hållbar plast
BASF:s Performance Materials-division presenterar en strategisk färdplan för att nå koldioxidneutralitet till 2050. BASF går därmed i täten för den nödvändiga hållbara transformationen inom plastmaterial.
– Vi vill möjliggöra våra kunders omställning genom att erbjuda produkter med lägre koldioxidavtryck och cirkulära lösningar. Vi arbetar genom hela livscykeln: från hur plasten produceras mer resurseffektivt till hur användningen kan förbättras och slutligen hur den kan få ett nytt liv igen. Med vår färdplan lägger vi grunden för att denna transformation ska gå snabbare, säger Martin Jung, VD för BASF Performance Materials.
Stödja kunder med certifierade hållbara lösningar
BASF har certifierat sina tillverkningsanläggningar globalt med International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) PLUS och REDCert. De flesta anläggningarna är certifierade i minst ett system och ytterligare kommer att certifieras i slutet av 2024. Därmed certifierar BASF förnybara råvaror som kommer från massbalanserade (BMB) produkter. Dessa förnybara råvaror ersätter en del av de fossila råvarorna som behövs för produktionen i början av värdekedja. Processen säkerställer identisk produktkvalitet och egenskaper. Detsamma gäller för kemiskt återvunna råvaror som pyrolysolja från skrotdäck eller blandat plastavfall.
– Huvuddelen av vår produktportfölj är idag baserade på förnybara råvaror med ett lägre eller till och med noll CO2-avtryck. BASF vill stötta kunderna så tidigt som möjligt på resan för att nå hållbarhetsmålen och vi erbjuder olika cirkulära alternativ, säger Matthias Scheibitz, Hållbarhetschef på BASF Performance Materials.
Innovation tillsammans med kunder
BASF Performance Materials skapar lösningar ihop med kunder och partners. Det är en grund för hela hållbarhetsarbetet inom plastindustrin.
- För oss är det väsentligt att erbjuda våra kunder kommersiella och marknadsfärdiga hållbara lösningar och även inspirera dem med vad som faktiskt är möjligt idag, säger Martin Jung.
Cirkularitet måste vara inbäddat i produktdesignfasen. Exempelvis har BASF Performance Materials nyligen utvecklat en innovativ polyuretan (PU) skumteknik som möjliggör förenklad och skalbar återvinning. De första prototyperna på fordonsrattar som använder denna nya teknik presenterades nyligen i Europa och Kina.
Siemens SIRIUS 3RV2 strömbrytare är den första elektriska säkerhetsprodukten som innehåller komponenter från massbalanserad plast där fossil råvara vid början av värdekedjan ersätts av biometan som härrör från förnybara källor som jordbruksavfall. På liknande sätt samarbetar BASF kring dörrhandtag och kofångare med Mercedes-Benz, där pyrolysolja från skrotdäck och biometan från organiskt avfall ersätter fossila råvaror vid tillverkningen av dessa plaster.
Dessa samarbeten visar att en hållbar framtid med plast är inom räckhåll.
För mer information om BASF:s arbete med hållbar plast: https://plastics-rubber.basf.com/global/en/performance_polymers/sustainability.html
Om oss
På BASF skapar vi kemi för en hållbar framtid. Vi kombinerar ekonomisk framgång med socialt ansvar och miljöskydd. Våra runt 112 000 anställda i BASF-gruppen arbetar för att bidra till framgång för våra kunder i nästan alla sektorer och alla världens länder. Vår portfölj består av de sex segmenten; Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. Under 2023 omsatte BASF EUR 68,9 miljarder. Läs mer på www.basf.se
Följ BASF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BASF
BASF utökar sin biopolymerportfölj med biomassabaserad ecoflex2.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
BASF erbjuder nu förpackningsindustrin en möjlighet att öka användningen av förnybara råvaror. Företaget utökar sin portfölj av certifierade komposterbara biopolymerer med en biomassabaserad (BMB) variant av ecoflex. Den nya ecoflex F Blend C1200 BMB har 60 procent lägre koldioxidavtryck än standardvarianten.
BASF forskar i koldioxidneutral produktion med hjälp av bakterie från komagar12.6.2024 13:41:13 CEST | Pressmeddelande
En bakterie från komagar står i centrum i ett nytt forskningsprojekt. Projektet syftar till att mata bakterien med överskott av koldioxid från BASF:s tillverkning. Slutprodukten blir en kemisk byggsten som kan användas bland annat till medicin och livsmedelstillsatser. Målet är att uppnå ett betydligt lägre – eller till och med negativt – koldioxidavtryck.
NIR-teknik möjliggör avancerad hud- och håranalys i mobilen21.5.2024 09:25:56 CEST | Pressmeddelande
BASF:s dotterbolag trinamiX öppnar dörren för avancerad hud- och håranalys i mobilen och lanserar världens första NIR-spektrometer. Den är så liten att den ryms i en mobil eller handhållen skönhetsapparat, mäter våglängdsområdet 1 till 3 mikrometer och ger möjlighet till skräddarsydda rekommendationer baserat på biomarkörer.
Vattenfall och BASF tecknar köpeavtal för 49 procent av vindkraftsparkerna Nordlicht 1 och 222.4.2024 15:01:05 CEST | Pressmeddelande
Vattenfall och BASF har kommit överens om att sälja 49 procent av Vattenfalls vindkraftsparker Nordlicht 1 och 2 till BASF. De två företagen fördjupar därmed sitt partnerskap inom förnybar energi.
Världens första anläggning för steam-cracking med förnybar energi19.4.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
BASF har i samarbete med SABIC och Linde skapat världens första testanläggning för steam-cracking där ugnarna värms med 6 megawatt el från förnybara källor. Tekniken har potential att minska koldioxidutsläppen med minst 90 procent jämfört med konventionell steam-cracking.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum