Svenska Judoförbundet

Nya synklassen revolutionerar judon på Paralympics – skillnaderna är slående

Dela

Judon har tagit ett stort kliv mot rättvisa efter Tokyo 2020. Blinda (J1) och synskadade (J2) tävlar nu i separata klasser, en förändring som redan gett resultat – i kvalet till Paris 2024 har antalet blinda tävlande ökat med över 200 procent, och i år är fler blinda än synskadade kvalificerade till Paralympics. Sveriges medaljhopp, Nicolina Pernheim Goodrich, som länge kämpat för denna förändring, ser positivt på framtiden. Vad betyder detta för sporten och framtidens Paralympics?

Nicolina och hennes motståndare håller i varandra i dräkterna. En domare står bakom dem och bedömmer matchen.
Nicolina Pernheim Goodrich (i blått) tävlar i år på sitt femte paralympics, men för första gången i en synklass endast för blinda. Bilden är från en tidigare tävling där blinda och synskadade tävlade i samma klass. Den röda pricken på ärmen på dräkten är en markering som visar att utövaren är blind. Parasport Sverige Fritt för redaktionell media.

Den här förändringen är otroligt viktig för oss blinda judoka. Med den nya uppdelningen känns det som att Paris 2024 blir en nystart för mig och många andra. Det var också det som gjorde att jag nu ville göra den här satsningen så kort efter förlossningen. Det är första gången jag får tävla mot andra som har samma förutsättningar som jag. Det ska bli kul, säger Nicolina Pernheim Goodrich.

Därför var en uppdelning av synklasserna nödvändig

Det finns en tydlig fördel att kunna se i judo, även om det bara är lite. Syn gör det lättare att uppfatta motståndarens rörelser, fötternas position, samt att parera snabba riktningsändringar. För synskadade är det även lättare att orientera sig på mattan, till exempel för att undvika att hamna nära kanten. Dessa fördelar har gjort det svårt för blinda judoka att konkurrera på samma villkor.

Skillnaden mellan synskadade och blinda är inte bara uppenbar i tävlingssituationer, utan också i träning. Synskadade idrottare kan lättare ta till sig visuella instruktioner från tränaren och har lättare att uppfatta tekniska detaljer, medan blinda är beroende av tydliga verbala och fysiska förklaringar, vilket ofta tar längre tid. Dessutom har synskadade större självständighet att ta sig till och från träning, vilket ger dem fler möjligheter att träna oftare.

Uppdelningen i klasser (J1 och J2) skapar nu en rättvisare miljö i både träning och tävling, och är ett stort steg framåt för de blinda utövarna.

Statistik avslöjar orättvisorna

Inför Paralympics i Tokyo 2020 stod blinda (B1) för 25 procent av de kvalificerade, medan synskadade (B2 och B3) utgjorde ca 37 procent vardera. Trots den jämna representationen syns detta inte i medaljfördelningen. Synskadade tog 90 procent av alla medaljer, en snedfördelning som tydligt visade de blinda idrottarnas svårigheter.

Om medaljutfallet hade speglat den faktiska representationen, skulle de blinda ha vunnit 5 gånger fler guldmedaljer och 2,5 gånger fler medaljer totalt.

Förändringen gav resultat - fler blinda deltagare än någonsin

Trots att klasserna nu har delats upp har inte deltagandet minskat. Tvärtom har fler aktiva kvalificerat sig till Paris 2024 än till Tokyo 2020 - antalet starter har ökat med hela 143 procent! Det är också fler blinda (J1) än synskadade (J2) som deltar i kvalet, även om skillnaden är marginell. Antalet blinda judoka har ökat med imponerande 221 procent till Paris jämfört med kvalet till Tokyo, och fler än 65 procent av de blinda aktiva är nya i kvalet till Paris, det vill säga de deltog inte i kvalet till Tokyo. Som jämförelse kan nämnas att knappt 40 procent de synskadade (J2) är nya till Paris, över 60 procent deltog i Tokyo. Den nya klassificeringen har öppnat dörren för fler blinda judoka att satsa på sporten, och länder världen över ser nu en ökning i antal aktiva.

Framtiden är ljus ut för parajudon

Den nya uppdelningen har inte bara skapat rättvisa för blinda judoka, utan också lett till en positiv utveckling för hela sporten. Fler länder satsar på sina blinda idrottare, och fler blinda tävlande än någonsin känner att de har en verklig chans att lyckas. Den paralympiska judon har fått en ny dynamik där fler tävlar på lika villkor, och det råder ingen tvekan om att Paris 2024 kommer att vara en milstolpe för sporten.

Tävlingtider på Paralympics

Nicolina Pernheim Goodrich tävlar i judo den 6 september. Grundomgången startar kl. 10.00 och finalpasset startar kl. 16.00.

Statistiken i artikeln är baserad på rankinglistorna från kvalperioderna för Tokyo 2020 och Paris 2024.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nicolina Pernheim Goodrich tillsammans med ledsagaren och coachen Mikaela Barrera Birath.
Nicolina Pernheim Goodrich tillsammans med ledsagaren och coachen Mikaela Barrera Birath.
Parasport Sverige Fritt för redaktionell media
Ladda ned bild

Länkar

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Tara Babulfath stängs av i 3 månader efter incidenten på OS19.8.2024 10:35:29 CEST | Pressmeddelande

Under OS i Paris tog 18-åriga Tara Babulfath sensationellt OS-brons i judo – den första OS-medaljen i judo någonsin för Sverige. Men nu får Babulfath 3 månaders avstängning från alla internationella judoaktiviteter efter incidenten under OS-semifinalen där Babulfath stod kvar på mattan och protesterade mot domaren. Beslutet kom från Internationella Judoförbunds disciplinnämnd under fredagen.

Marcus Nyman förlorade i åttondelen - nu lägger han dräkten på hyllan1.8.2024 10:46:04 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha besegrat OS-silvermedaljören från OS i Tokyo, Eduard Trippel, i första matchen såg det bra ut för Marcus Nyman. Men i åttondelen tog det stopp efter en jämn kamp mot Aram Grigorian från Förenade Arabemiraten. Förlusten innebär att Marcus Nyman får klara sig utan OS-medalj på meritlistan när ha nu avslutar karriären efter sitt fjärde och sista OS. Nu går svensken i pension från elitjudon, men kan se tillbaka på en fantastisk karriär med bland annat en femteplats på OS, dubbla VM-brons, ett EM-guld och dubbla EM-brons.

Tara Babulfath tar historiskt OS-brons27.7.2024 21:59:35 CEST | Pressmeddelande

18-åriga Tara Babulfath skrev ikväll historia när hon tog Sveriges första OS-medalj någonsin i judo! Medaljen är också Sveriges första på årets OS. På vägen till bronset besegrade Babulfath bland annat världsettan Assunta Scutto och världstian Hyekyeong Lee och gav också den trefaldiga världsmästaren, och senare 2024 års OS-guldmedaljör, Natsumi Tsunoda dagens tuffaste match. En sensationell prestation av OS-debutanten Tara Babulfath.

Så går det i OS- och Paralympics-kvalet – Marcus Nyman klar för OS14.6.2024 16:53:35 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha tagit guld under helgens tävling i Abidjan, Elfenbenskusten, är Marcus Nyman nu kvalificerad till sitt fjärde OS! 33-åringens avancemang i OS-kvallistan innebär dessvärre att landslagskollegan Ida Eriksson blir utan OS-biljett då de båda konkurrerade om samma kontinentala kvotplats till OS. På parajudosidan står hoppet till ett wild card för Nicolina Pernheim som haft en paus från elitjudon och Paralympics-kvalet på grund av graviditet. Sedan tidigare är Tara Babulfath klar för OS.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye