Fortsatt fokus på narkotika när medborgarlöftet förlängs
Polisen och Norrköpings kommun fortsätter arbetet för att motverka tillgången till och användandet av narkotika med särskilt fokus på barn och unga. Det var budskapet när Norrköpings brottsförebyggande råd samlades för möte.
Medborgarlöftet är polisens initiativ för att möta upp medborgare och andra aktörer i de frågor som är viktiga för trygghet i just deras område. Norrköpings kommun är en aktiv part i arbetet och i dag fick Norrköpings brottsförebyggande råd (NoBrå) en rapport om nuvarande löftes resultat.
– Medborgarlöftet är ett sätt för oss att konstruktivt samverka vilket jag tror Norrköpings medborgare uppskattar att vi gör. Tillsammans har vi en kraftfull verktygslåda för att nå de gemensamma mål som vi sätter upp. Narkotika är ett stort samhällsproblem där det blir väldigt tydligt att vi uppnår resultat genom att vi samverkar utifrån våra olika ansvarsområden, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Just nu utvärderas arbetet som gjorts utifrån det löfte som gäller för tiden 2023–2024. NoBrå fick ta del av både polisens och Norrköpings kommuns insatser och möjlighet att diskutera hur olika delar av den kommunala organisationen kan bidra.
– Trygghet och säkerhet är en prioriterad fråga för hela den kommunala organisationen och det finns i dag en stor medvetenhet om att vi är många som måste arbeta med de här frågorna. Det handlar om allt från enskilda medarbetare som gör fina insatser i mötet med barn och unga till att vi på ledningsnivå säkerställer att det finns resurser att jobba förebyggande även i tider av omställning, säger Anna Selander, kommundirektör.
Polisen och Norrköpings kommun har gemensamt kommit fram till att nuvarande löfte ska förlängas och därmed sträcka sig fram till och med 2026. Narkotikabekämpning är ett långsiktigt arbete och trots goda insatser återstår mycket arbete.
– Lägesbilden för Norrköping är att allt fler och allt yngre ungdomar involveras i de kriminella nätverken. I många av de grova brott som vi haft har ungdomar varit utförare och vi vet att narkotika är en inkörsport in i kriminaliteten. Därför är det naturligt att förlänga det medborgarlöfte som vi har i dag. Det visar att vi vågar vara långsiktiga och uthålliga i vårt brottsförebyggande arbete och förlita oss på att de åtgärder och aktiviteter som vi gör i samverkan ligger rätt kopplat till lägesbilden, säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef.
Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0725-83 69 66
Anna Selander
Titel: kommundirektör
Telefon: 0724-65 20 54
Frida Braf
Titel: lokalpolisområdeschef
Mejl: frida.braf@polisen.se
______________________________________________________
Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15
Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.
Följ Norrköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun
Pressinbjudan: gula vänskapsbänkar för samtal om psykisk ohälsa11.10.2024 10:12:32 CEST | Pressmeddelande
Tisdag den 15 oktober invigs en av sju gulmålade vänskapsbänkar som ställts upp på olika platser i Norrköping. Syftet med vänskapsbänkarna är att få människor att prata mer om psykisk ohälsa och suicid.
Förslag om att flytta Dagsbergsskolan i väntan på ny skola10.10.2024 09:51:24 CEST | Pressmeddelande
På utbildningsnämndens möte den 16 oktober får nämnden information om ett förslag att flytta Dagsbergsskolan till tillfälliga lokaler. Anledningen är upplevda problem med inomhusmiljön.
Flytt av verksamhet ger bättre stöd9.10.2024 16:15:00 CEST | Pressmeddelande
Under hösten har en utredning genomförts kring möjligheten att flytta över verksamheten för personer med funktionsnedsättning från vård- och omsorgsnämnden till socialnämnden. Utredningen beskriver tydligt hur en sådan förflyttning kan genomföras och visar på positiva konsekvenser för båda nämnderna och deras målgrupper. Utredningens slutsats är att en flytt är möjlig till årsskiftet 2024/2025.
Ökat krav på aktivitet för rätt till försörjningsstöd4.10.2024 11:03:05 CEST | Pressmeddelande
Norrköpings kommun utvecklar processen för ekonomiskt bistånd och ställer högre krav på aktivitet vid försörjningsstöd. Förändringarna, som börjar gälla den 1 januari 2025, innebär bland annat kortare handläggningstid och ökade krav på deltagande i kompetenshöjande insatser för att stödja individers väg till egen försörjning.
Pressinbjudan: Ökat krav på aktivitet för personer med försörjningsstöd30.9.2024 15:22:49 CEST | Pressinbjudan
Den 1 januari 2025 införs förändringar i processen för ekonomiskt bistånd. Förändringarna är ett resultat av kompetensförsörjningsnämndens styrning och en del i att möta kommande nationella reformer om både aktivitetskrav för rätt till försörjningsstöd och en sammanhållen socialtjänst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum