Danderyds kommun

200 abborrar släpps ut i Ösbysjön

Dela

Den 13 september kommer Danderyds kommun att släppa ut 200 abborrar i Ösbysjön. Det är välmående och fullvuxna individer som nu får nya hemmavatten att bekanta sig med.

Ösbysjön
Ösbysjön

Åtgärder som ska få Ösbysjön i balans

Inplanteringen av abborrar är en av flera åtgärder för att förbättra förutsättningarna i Ösbysjön. För ganska exakt ett år sedan, i september 2023, genomfördes ett reduktionsfiske i sjön, där en stor mängd karp togs upp för att skapa en bättre biologisk balans.

"För oss är det viktigt att Ösbysjön mår bra så att både människor och djur som simmar där kan trivas. Inplanteringen av abborre är ytterligare en åtgärd vi gör för att skapa en bättre mångfald och ett klarare vatten i Ösbysjön", säger Robert Nibelius (M), ordförande i tekniska nämnden.

Abborren som art ska kunna överleva i sjöar av Ösbysjöns storlek även under kalla vintrar och syrefattiga förhållanden.

"Med den här typen av åtgärd finns tyvärr inga garantier för att önskvärt resultat uppnås. Men får bara abborrarna överleva ett antal år bör vi kunna se en skillnad i såväl biologisk mångfald som ett klarare vatten", säger Gunnar Andersson Wargert, miljö- och vattenplanerare på kommunens Samhällsutvecklingsförvaltning.

Låt abborrarna göra sitt jobb

För att inplanteringen av abborre ska få effekt är det viktigt att abborrarna får chans att etablera sig. Inplanteringen av abborrar innebär inte att det fritt fram att sätta spaden i jorden, gräva fram mask och ta med sig metspöt till Ösbysjön för att pröva fiskelyckan.

"Fiskeförbudet i kommunens sjöar gäller även i fortsättningen. Tanken är att de här firrarna ska äta sig mätta på fisk som idag utgör ett hot mot sjöns biologiska mångfald och kvaliteter. Inte själva bli uppfiskade. Fiska får man göra i andra vatten", säger Gunnar Andersson Wargert.

Fakta: Så mår Ösbysjön

  • Att Ösbysjön periodvis har grumligt vatten beror på att karp grumlar upp botten i sin jakt efter föda. Det bidrar till att sjön saknar den växtlighet som behövs för att binda upp sedimenten.
  • Sjön saknar predatorer som kan jaga och hålla efter den betande fisken, vilket skapar en biologisk obalans (och bidrar till grumligheten).
  • Sjön är påverkad av näringssalter men har ingen större problematik med övergödning.

För mer information kontakta:

Robert Nibelius (M), ordförande i tekniska nämnden

070 220 7000 eller robert.nibelius@danderyd.se

Gunnar Andersson Wargert, miljö- och vattenplanerare på kommunens Samhällsutvecklingsförvaltning:

073 807 02 07 eller gunnar.anderssonwargert@danderyd.se

Anna Alexandersson, projektkommunikatör, Danderyds kommun:

073 460 25 22 eller anna.alexandersson@danderyd.se

Kontakter

Följ Danderyds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Danderyds kommun

Första steget för framtidens skola i Enebyberg22.5.2024 07:58:01 CEST | Pressmeddelande

Danderyds kommun planerar en rad förbättringar av Enebybergs skola de närmaste åren. I dag togs ett symboliskt första spadtag inför ombyggnaden av den äldsta skolbyggnaden Eneby. - Det här är ett bra exempel på att Danderyd både kan bevara och utveckla. Vi ska bevara denna vackra skolbyggnad från 1911 och samtidigt utveckla det till en skola som möter dagens elevers behov och vår målsättning om att ha den bästa skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye