Vänersborgs kommun

Vänersborgs kommun har Blåljuskoll

Dela

Vid en krissituation räknas varje sekund och då är det viktigt att blåljuspersonal inte behöver tveka på var de ska ta vägen. Att Vänersborgs kommun nu, som en av 45 kommuner i landet, är godkänd för Blåljuskollen, säkrar att blåljuspersonal hittar rätt i krissituationer.

Cecilia Eriksson, kvinna med långt blont hår och glasögon, klädd i rosa tröja, står framför en tegelvägg.
Cecilia Eriksson, kart- och mätningsingenjör på Vänersborgs kommun Lars Svensson

För kommuninvånarna betyder det så klart en trygghet. Vi har säkerställt att vi nu levererar den information som polis, räddningstjänst och ambulans behöver för att hitta fram till rätt geografisk plats. Vi arbetar kontinuerligt med att hålla vår kartbas och adresser aktuella, så vi låg redan bra i fas, säger Cecilia Eriksson, kart- och mätningsingenjör på Vänersborgs kommun.

I Blåljuskollen, som är ett initiativ från Lantmäteriet och Trafikverket i samverkan med Myndigheten för säkerhetsskydd och beredskap, samlar kommunerna in och uppdaterar geodata, digital geografisk information, så att datan har den kvalitet som blåljusaktörer behöver i akuta situationer. Geodatan som kommunen håller uppdaterad innehåller information om bland annat adresser, byggnader, bilvägnätet och gång- och cykelvägnätet.

Det innebär att kartmaterialet visar rätt väg när blåljusaktörer behöver hitta rätt. Man ska kunna vara trygg i att kartorna visar rätt väg till platsen, vare sig man bor i en lägenhet mitt i staden eller i ett litet hus utmed en grusväg på landsbygden. Geodata är en förutsättning för samhällets utveckling, fortsätter Cecilia Eriksson.

Varje år görs en uppföljning av Blåljuskollen för att säkerställa att kommunen fortsatt är godkänd och håller god kvalitet på leverans. Därför är det viktigt att kommuninvånarna själva meddelar när förändringar sker.

Det är väldigt viktigt att fastighetsägare eller kommuninvånare meddelar oss om man till exempel ändrar sin ut- och tillfartsväg, bygger till eller ändrar fastigheten för fler lägenheter, byter lägenhetsnummer, vill göra adressändringar eller omvandlar en verksamhetslokal så att vi kan säkra att vår data fortsättningsvis stämmer. Det är bara att höra av sig till oss! Vi ändrar skyndsamt, avslutar Cecilia Eriksson.

För mer information, kontakta
Cecilia Eriksson, kart- och mätningsingenjör Vänersborgs kommun
0521-72 13 41, cecilia.eriksson@vanersborg.se 

Kontakter

Bilder

Cecilia Eriksson, kvinna med långt blont hår och glasögon, klädd i rosa tröja, står framför en tegelvägg.
Cecilia Eriksson, kart- och mätningsingenjör på Vänersborgs kommun
Lars Svensson
Ladda ned bild

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns södra strand

Vänersborgs kommun med 40 000 invånare är Västra Götalands regionhuvudstad, vilket vi är mycket stolta över. Vänersborg är en levande kulturbygd med stad, landsbygd, berg och skogar vackert belägen vid Vänerns södra strand.

Vänersborg har alltid varit en knutpunkt. Här möts vägar och vatten möter land. Människor möts i föreningar, företag, organisationer, skolor och omsorg. Att samarbeta tillsammans och ge ett gott bemötande är betydelsefullt för oss. Vi värnar om tillgänglighet och trygghet, uppskattar olikheter och bejakar mångfald. Tillsammans finner vi styrkor i människors olikheter.

Vänersborgsområdet är en utvecklande plats att leva, verka och vara på. Vi har goda kommunikationer med världen runt hörnet. Våra tåg, bussar och flyg är fulla av människor som följer sina drömmar.

För oss är det viktigt att ge förutsättningar för ett hållbart liv och samhälle. De korta avstånden inom kommunen, men också mellan kommun, företag, organisationer och invånare, gör att vi har nära till varandra.

Vi har nära till både upplevelser och avkoppling. Kultur, idrott och evenemang är en viktig del av vår identitet.

Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet.

Välkommen till Vänersborg!

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye