Greenpeace

Bilder - Överlämning av 110 000 namn till Peter Kullgren för kornas rätt att beta

Dela

Miljö-, konsument- och djurrättsorganisationerna som står bakom uppropet Jag Vill Beta överlämnade idag 110 927 namnunderskrifter till landsbygdsminister Peter Kullgren för kornas rätt att beta. Namnen överlämnades i form av en 30 meter lång banderoll föreställande en svensk sommaräng med betande kor.

Personer utklädda till kor håller skyltar vid riskdagen med texter som uppmanar till bevarandet av beteskrav.
Miljö-, konsument- och djurrättsorganisationerna som står bakom uppropet Jag Vill Beta överlämnade idag drygt 110 000 namnunderskrifter till landsbygdsminister Peter Kullgren för bevarandet av kornas betesrätt. ©Jana Ericsson/Greenpeace

Bilder från överlämningen och den manifestation som hölls vid riksdagen under dagen finns här. Alla bilder är fria att använda för nyhetsmedia. ©Jana Ericsson/Greenpeace

Organisationerna som deltog idag vid överlämningen var: Djurskyddet Sverige, Svenska djurskyddsföreningen, Greenpeace, Djurens Rätt, Vi Konsumenter, och World Animal Protection Sverige.

– Att ta bort beteskravet för alla mjölkkor skulle innebära en stor försämring av djurvälfärden och kan inte anses innebära ett bibehållet ”starkt djurskydd”. Tvärtom går förslaget helt emot den svenska djurskyddslagen som kräver att djurs välfärd ska främjas samt att de kan utföra sina naturliga beteenden. Vad är ett mer naturligt beteende för en ko än att beta?, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.

Politiskt är det framförallt Kristdemokraterna som har drivit frågan om en avskaffad betesrätt tillsammans med LRF. Liberalerna har däremot tydligt deklarerat att de vill behålla den.

– Det är svårt att se varför resten av Tidölaget låter KD hållas i denna fråga. Att ta bort betesrätten vore en djupt impopulär åtgärd som riskerar att sänka förtroendet för regeringen som helhet. Ingen gillar politiker som gör livet sämre för djuren inom jordbruket. Vill man stärka svenska mjölkbönders konkurrenskraft får man göra på andra sätt, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

– Ett avskaffande av betesrätten skulle vara ett allvarligt steg bakåt för Sveriges djurskydd. Den stora mängden underskrifter visar att svenska folket inte accepterar att djurens välfärd offras för konkurrenskraftens skull. Vi hoppas verkligen att regeringen nu lyssnar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

– Stäng inte in våra kor! Det är ovärdigt vårt samhälle att göra det på bekostnad av kornas livsglädje och hälsa. Dessutom tar bort det mervärde lantbrukaren idag får ut av att sälja just svensk mjölk, säger Linda Devine, Leg veterinär, Sakkunnig, Svenska Djurskyddsföreningen.

Landsbygdsminister Peter Kullgren valde, trots månader av försök från organisationerna, att inte ta emot underskrifterna eller möta deras representanter personligen. Mötet hölls istället med Peter Kullgrens statssekreterare Dan Ericsson.

– Jag hoppas att vi lyckades övertala statssekreteraren att utredarens förslag är fel väg att gå. Det är inte bra för korna och i förlängningen inte bra för bönderna heller. Jag är också glad att allt fler bönder tycks inse det, säger Roger Pettersson, Generalsekreterare, World Animal Protection Sverige

Organisationerna kommer att fortsätta arbeta med frågan och namninsamlingen på jagvillbeta.nu fortsätter att hålla öppet även efter överlämnandet av dessa namn.

Kontaktpersoner:
Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare, Djurskyddet Sverige, 0707-558805
Ludvig Tillman, Kommunikationsansvarig, Greenpeace, 0702716437
Nanna Thydén, Presskommunikatör, Djurens Rätt, 070-649 20 41
Linda Devine, Leg veterinär, Sakkunnig, Svenska Djurskyddsföreningen, 08-783 03 68
Roger Pettersson, Generalsekreterare, World Animal Protection Sverige, 08-617 79 71

Nyckelord

Länkar

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Ny rapport avslöjar stora metanutsläpp från kött- och mejeriföretag, protest på Arla-mejeri9.10.2024 10:02:36 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Greenpeace visar att de globala kött- och mejeriföretagens metanutsläpp är jämförbara med utsläppen från världens största oljebolag. Arla, som är världens fjärde största mjölkproducent, saknar trots det planer på att minska sina metanutsläpp i absoluta termer. Samtidigt som rapporten lanseras protesterade idag Greenpeace-aktivister på Arlas mejeri i Stockholm, som är Sveriges största. Detta för att uppmärksamma bolagets metanutsläpp och ansvar inför klimatkrisen.

Just nu: Greenpeace uppmanar EU att skydda och återställa förstörd natur - varnar för Jessika Roswall (M)25.9.2024 13:43:14 CEST | Pressmeddelande

Bryssel, 25 september 2024. Greenpeace-aktivister demonstrerar just nu utanför EU-parlamentet i Bryssel. Med hjälp av ett nio meter högt låtsasträd, dekorerat med hälsningar från europeiska medborgare, uppmanas EU att skydda naturen och stärka den biologiska mångfalden. Men Greenpeace ser en risk för att svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) inte är rätt namn för att ta EU närmare målen till 2030 ifall hon får ansvar för miljöfrågor. Europaparlamentariker bör pressa henne under kommande utfrågning, i synnerhet i skogsfrågor, menar Greenpeace.

Granskning - Ryska skuggflottans åldrande oljetankers hotar Östersjöns miljö24.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Rysk oljeexport med föråldrade fartyg från den så kallade skuggflottan utgör ett betydande hot mot miljön i omkring Östersjön. En ny rapport från Greenpeace i Tyskland visar att det nu sker 70 procent fler oljetransporter från Ryssland genom Östersjön och Fehmarn Bält jämfört med januari 2021. Under samma period har snittåldern på dessa oljetankfartyg ökat från 8,9 till 16,6 år. En hög andel av dessa oljetankfartyg är flaggade i länder med låga sjösäkerhetskrav, har oklara ägarförhållanden och en majoritet av dem saknar försäkringar för att täcka kostnader för ett eventuellt oljespill.

Ny rapport: Unikt djurliv i Arktis hotas av gruvdrift på havsbottnen20.9.2024 10:26:28 CEST | Pressmeddelande

Norges planer för djuphavsgruvdrift i Arktis kommer att orsaka oåterkalleliga skador på den biologiska mångfalden. Det varnar en ny rapport från Greenpeace International för, och understryker det kritiska behovet av politiska åtgärder för att stoppa denna industri innan den startar. Rapporten: Deep Sea Mining in the Arctic: Living Treasures at Risk djupdyker ner i ett av de globalt mest sårbara och minst förstådda ekosystemen i världen, och varnar för riskerna med att öppna en utvinningsindustri i ekosystem där klimatförändringarna redan har en enorm påverkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye