Svenskt jordbruk uppmärksammas i budgetpropositionen
Flera förslag i den kommande budgetpropositionen värnar lantbruket, bra tycker Gröna arbetsgivare, men samtidigt riskerar andra förslag motarbeta de gröna näringarna.

Regeringen har lagt fram förslag om satsningar som ska stärka Sveriges livsmedelsproduktion och konkurrenskraft. Förslaget innebär satsningar inom ramen för Livsmedelsstrategin 2.0 som löper mellan år 2023 och 2027. 100 miljoner ska satsas på investeringsstödet för konkurrenskraft av moderniserade produktionsanläggningar. Regeringen föreslår även den tillfälligt nedsatta skatten på jordbruksdiesel ska gälla även 2025.
- Det är positivt att flera förslag i budgetpropositionen syftar till att stärka svenskt jordbruk. Det är viktigt att det svenska lantbruket får rätt villkor för att ha en livskraftig position på den globala marknaden. Moderniserade produktionsanläggningar ställer också krav på framtida kompetensbehov, säger Joakim Wirén, chefsekonom Gröna arbetsgivare
Landsbygdsdepartementet har också sjösatt ett uppdrag som ska analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark. Uppdraget ska ske med bakgrund av framtida behov både ur ett exploaterings- och försvarsperspektiv. Samtidigt står flera företag inför ökade kostnader för sin personal när regeringen gör verklighet av ett lönegolv för utländsk arbetskraft.
- Flera av de satsningar som görs inom lantbruket har ett underliggande fokus på beredskap och civilt försvar. Det är i grunden bra. Samtidigt får vi inte tappa bort att lantbruksföretagen är just företag som inte behöver mer reglering och styrning, utan förenklade och stärkta villkor för att gå stärkta framåt, enligt Joakim Wirén
Regeringen förslag om dyrare utländsk arbetskraft motverkar
- Företagen inom de gröna sektorerna är beroende av utländsk arbetskraft. Därför ser Gröna arbetsgivare med oro på införandet och höjningen av lönegolvet för arbetstagare från tredje land. Regeringens positiva besked om satsningar på lantbruket riskerar att motarbetas av regeringens förslag från ett annat departement, säger Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgLena-Liisa TengbladVdGröna arbetsgivare
Tel:08-762 72 13lena-liisa.tengblad@grona.orgJoakim WirénChefsekonomGröna arbetsgivare
Tel:+46 72 211 42 64joakim.wiren@grona.orgGröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Löneförhandlingarna för djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet startar11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en turbulent ekonomisk tid har Gröna arbetsgivare och Seko växlat krav inför avtalsförhandlingarna för svensk djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet. Den pågående lågkonjunkturen påverkar svensk djursjukvård kraftigt och 37 procent av företagen upplever en lägre efterfrågan.
Nu startar löneförhandlingar som kan påverka livsmedelsproduktionen8.4.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare och Livs har växlat krav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för det svenska lantbruket. Två viktiga frågor för att ge lantbruket bättre förutsättningar är flexiblare arbetstider för att klara säsongerna och att inte försvåra kompetensförsörjningen genom låglönesatsningar som höjer trösklarna in i branschen.
Djurägare håller i plånboken – andelen akuta veterinärbesök ökar3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade antalet veterinärbesök med 200 000 jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen akuta besök och djuren kräver mer omfattande vård när de väl kommer in. Det visar en ny rapport från Gröna arbetsgivare för Svensk Djursjukvård.
Löneökningstakten växlar ner, men för lite1.4.2025 02:43:07 CEST | Pressmeddelande
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.
Gröna arbetsgivare positiva till Miljöpartiets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för lantbrukare31.3.2025 15:42:31 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare är positiva till Miljöpartiets förslag om halverad arbetsgivaravgift för lantbrukare och livsmedelstillverkare. Lägre kostnader för att anställa skulle vara positivt för både lantbrukets möjligheter att anställa och Sveriges livsmedelsberedskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum