Kommentar om regeringens budgetutspel om klimatpolitiken
”Halva mandatperioden har nu gått, och Tidöpartierna har ägnat tiden åt att öka utsläppen. Medan stora delar av världen nu svämmar över driver regeringen och Sverigedemokraterna en politik som aktivt förvärrar situationen. I stället för att satsa på effektiva åtgärder för att minska utsläppen verkar den nya statsbudgeten fortsätta med samma destruktiva politik”, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Idag har regeringen presenterat fler delar av klimatpolitiken i den kommande statsbudgeten. Naturskyddsföreningen kommer också att granska och kommentera statsbudgeten när den presenterats i sin helhet imorgon 19 september.
– Tidöpartiernas politik leder till katastrofala effekter på klimatomställningen i vårt land. Det är väldigt oroande att se hur omställningen nu bromsar in på område efter område; exempelvis den havsbaserade vindkraften och elbilsförsäljningen. Det drabbar både klimatet och jobben, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
– Regeringen visar att den kortsiktigt kan nå klimatåtagandet gentemot EU, men inte genom att minska utsläppen, utan genom att använda kryphålen i EU:s klimatramverk. Den gör det både genom att utnyttja tidigare utsläppsutrymme och genom att använda utsläppsrätter som skulle gått till industrin. Tidöpartierna betalar dyrt – 4 miljarder kronor – för problem de själva skapat i form av ökade utsläpp. Det är ett makalöst slöseri och ett praktexempel på ineffektiv politik, säger Beatrice Rindevall.
– Att mitt under brinnande klimatkris satsa 11 miljarder kronor på att sänka drivmedelsskatterna är fullständigt oförsvarligt. Amazonas står i lågor, södra Europa ligger under vatten och i det läget öser Tidöpartierna pengar på användare av fossila bränslen, i stället för att göra alternativen billigare, säger Beatrice Rindevall.
– Satsningar på kärnkraft är dyra, osäkra och onödiga. I stället behövs storsatsningar på energieffektivisering, lagring och flexibilitet. Den enorma teknikutvecklingen och prisminskning som skett under de senaste åren innebär att vind- och solkraft tillsammans med lösningar för lagring och existerande vattenkraft kan utgöra basen i det framtida elsystemet, säger Karin Lexén.
– Genom att avveckla flygskatten fortsätter Tidöpartierna att med kirurgisk precision driva politik som förvärrar klimatkrisen. Flyget är det mest klimatbelastande transportslaget, och EU:s utsläppshandelssystem kommer inte ens att innefatta hälften av flygets klimatpåverkan. Vi är bara i början av en ny tid med extrema klimatkatastrofer, och det är oförståeligt att inte låta flyget betala för sina utsläpp, säger Beatrice Rindevall.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen släpper bok om Sveriges våtmarker30.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Reportageboken ”Våtmark” dyker ner i svenska våtmarker och skildrar hur de genom historien gått från bespottade träsk till klimathjältar.
Många klädbytardagar i årets Green Action Week – hitta till din25.9.2024 14:38:33 CEST | Pressmeddelande
Snart är det dags för Green Action Week, då Naturskyddsföreningen kommer att fokusera på den ohållbara klädkonsumtionen. Under veckan kan du hitta evenemang från Norrbotten till Skåne, såsom klädbytardagar och andra aktiviteter som alla handlar om klädindustrins stora påverkan på klimatet och miljön.
Statsbudgeten är ett dråpslag mot skydd av natur och klimatinvesteringar19.9.2024 11:06:03 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen har granskat statsbudgeten för 2025 och kommenterar den.
Pressinbjudan: Gruvkonferens i Stockholm 15 oktober9.9.2024 15:51:42 CEST | Pressmeddelande
Prognoser pekar på att behovet av vissa kritiska metaller mångdubblas när fossila bränslen fasas ut. Men hur stor miljöpåverkan är vi beredda att acceptera för att rädda klimatet? Den 15 oktober anordnar Naturskyddsföreningen och Urbergsgruppen en konferens på temat omställning – till vilket pris?
Ny rapport: Fast fashion är ett monster i garderoben6.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är tjugo plagg för mycket. I en klimatanpassad garderob kan bara fem nya plagg per år hängas in, och plagget måste även klara 270 användningar. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben. Idag används en t-shirt enbart runt 30 gånger.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum