Region Uppsala

Nytt kallelsesystem ska få fler kvinnor att ta cellprov för livmoderhalscancer

Dela

Nu får kvinnor i Uppsala län en bokad tid för att ta cellprov för livmoderhalscancer. Med det nya upplägget hoppas man att fler ska nappa på erbjudandet att testa sig för livmoderhalscancer.

Neil Ormerod (V), sjukhusstyrelsens ordförande
Neil Ormerod (V), sjukhusstyrelsens ordförande Region Uppsala Inga restriktioner

Täckningsgraden för cellprovtagning har i flera år legat lägre i Uppsala län jämfört med i andra delar av Sverige. 2023 deltog 68.3 procent av kvinnorna i åldrarna 23-70 år i Uppsala län i provtagningen. Riksgenomsnittet låg på 77.7 procent.

– Det är bokstavligen livsviktigt att så många som möjligt deltar i provtagningen. Därför är det bra att vi nu har tagit det här steget. Det är lättare att gå till en förbokad tid än att man själv ska ta kontakt och boka en tid, säger Neil Ormerod (V), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Det nya kallelsesystemet har förändrat och förenklat flera moment i screeningen för livmoderhalscancer. Tidigare fick kvinnor kallelse med instruktioner om att själva boka en tid för gynekologisk cellprovtagning, vilket ofta ledde till uteblivna provtagningar. Nu får kvinnorna en bokad tid direkt.  Det har också blivit enklare att boka om sin tid, om den inte passar. Tidigare krävdes det ett telefonsamtal till mottagningen. Nu ligger bokningen på 1177, där man själv kan gå in och ändra den.

– Med den nya kallelsemetoden hoppas vi kunna öka antalet cellprovtagningar och därmed tidigt upptäcka och förebygga livmoderhalscancer. Vi kan nu också följa varje kvinnas specifika behov och risknivåer mer noggrant i det nya kallelsesystemet, säger Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare vid Region Uppsala.

En annan fördel är att fler moment har automatiserats och därmed behöver personalen lägga mindre tid på administration.

– Barnmorskorna får bättre arbetsmiljö och mer tid till patienterna. Det här är verkligen en stor förbättring för screeningverksamheten, säger Birgitta Segeblad.

Nyckelord

Kontakter

Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare Akademiska sjukhuset, 018-611 57 93
Neil Ormerod (V), regionråd och ordförande sjukhusstyrelsen, tel 018-617 09 41

Bilder

Neil Ormerod (V), sjukhusstyrelsens ordförande
Neil Ormerod (V), sjukhusstyrelsens ordförande
Region Uppsala Inga restriktioner
Ladda ned bild

Länkar

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 25 september25.9.2024 17:50:32 CEST | Nyheter

Nya regler för listning vid vårdcentral Från den 1 januari 2025 ändras reglerna för hur patienter får lista sig vid vårdcentral. Då införs en begränsning som innebär att man får lista om sig högst två gånger per år. Regeländringen är en följd av en lagändring som trädde i kraft 2022. Syftet är att skapa ett mer sammanhållet och stabilt system som ger kontinuitet för patienten. Man har också sett att det finns ett samband mellan hög rörlighet och våld i nära relationer, där omlistning används för att undvika orosanmälningar. Därför införs denna begränsning. En annan förändring i reglerna är att det blir möjligt att tillfälligt begränsa antalet listade patienter på en vårdcentral, till exempel när man har kapacitetsproblem. Regionfullmäktige fastställde de uppdaterade reglerna för listning, områdesansvar och ickevalsalternativ. (M), (KD) och (SD) yrkade på avslag. (M), (KD), (SD) och (L) yrkade även på ett tillägg om att det ska vara möjligt att lista sig på vårdcentralsfilialer. Detta a

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 24 september24.9.2024 15:34:26 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala får kansli för samordning inför höjd beredskap och krig Om det skulle bli höjd beredskap eller krig i Sverige ska landets 21 regioner fortsätta sköta sina ordinarie uppdrag – men också stödja Försvarsmakten, framför allt när det gäller sjukvård. För att klara detta krävs att regionerna planerar tillsammans och samordnar sina resurser. Navet i samordningsarbetet blir en gemensam stab med ett gemensamt kansli: regionernas nationella samordning, planering och ledning (NSPL). Region Uppsala ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL). Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Liknande beslut förväntas fattas i övriga svenska regioner. Det kommer även att inrättas ett nationellt kansli - och detta kommer att placeras i Uppsala. Bakgrunden till beslutet är att Sverige nu bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga, och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 r

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 23 september23.9.2024 16:09:20 CEST | Pressmeddelande

Överenskommelse med Region Stockholm om kollektivtrafikplikt Region Uppsala ska teckna en överenskommelse med Region Stockholm om att de får rätt att fatta beslut om så kallad allmän kollektivtrafikplikt för pendeltågstrafiken till Uppsala och Bålsta. Kollektivtrafikplikt innebär att den regionala kollektivtrafikmyndigheten ser till att kollektivtrafik upphandlas. Överenskommelse med Heby kommun, Uppsala kommun och Region Uppsala om väg 72 Parterna är överens om att förbättra trafiksäkerheten och för kollektivtrafiken och samtidigt förbättra tillgänglighet för oskyddade trafikanter längs sträckan mellan Heby och Kvarnbolund. Ökade resurser till förarbetet om bussdepå i Enköping Region Uppsala planerar för en ny bussdepå i Enköping. Inför det har en förstudie gjorts för att bland annat fastställa bästa läge för depån. För det fortsatta arbetet med bussdepån beslutade nämnden om medel på 4 000 000. Kostnaden för arbetet för förstudien får maximalt uppgå till 4 700 000 kronor. Yrkande gäl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye