Skolmjölken gör skolmåltiden komplett
Onsdagen den 25 september lyfter vi mjölkglasen världen över för att fira Skolmjölkens dag. Dagen instiftades år 2000 av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för att uppmärksamma mjölkens betydelse för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn.
"Att mjölk serveras i skolan är en viktig förutsättning för att eleverna ska få i sig tillräckligt med näring från skolmaten", säger LRF Mjölks nutritionist Erica Björnström.
Svensk skolmjölk står stark i skolmatsalarna. Det visar LRF Mjölks undersökning bland Sveriges kostchefer från i våras. 9 av 10 kostchefer anser att mjölk är den mest näringsrika måltidsdrycken i skolan och förskolan och i princip alla skolor, 99,6 %, serverar mjölk till lunchen varje dag. I förskolan är det ”bara” 92,5 %.
"Vi ser en minskning i förskolan med ett par procentenheter jämfört med tidigare. Det oroar, eftersom goda matvanor grundläggs tidigt i livet. Det är också viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv att även barn som lever i en tuffare ekonomisk situation har mätta magar och tillgång till näringsrik mat", säger Erica Björnström.
Trots skolmjölkens starka ställning blir den ibland ifrågasatt när kommunerna ska sätta sina budgetar.. Det är framför allt kommunernas försämrade ekonomi på grund av den stigande inflationen de senaste åren som hindrar 7 av 10 kommuner att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten, enligt undersökningen från LRF Mjölk.
"Mjölk ingår i bra skolmat och eleverna får mycket näring för pengarna. Ska eleverna orka sina långa skoldagar måste de få i sig tillräckligt med energi och näring och då är ett glas mjölk effektivt, särskilt för de barn som äter små portioner eller inte hinner äta upp", säger Erica Björnström.
Nya näringsberäkningar av skolluncher visar att det blir enklare för eleverna att få i sig tillräckligt med näring från lunchmåltiden om de dricker mjölk till maten. Med ett glas mjölk till maten får eleverna i sig 16 av 17 analyserade näringsämnen, medan de endast får i sig 10 av 17 utan mjölk.
Kontakter
För mera information, kontakta Johan Sjöblom kommunikationsansvarig på LRF Mjölk.
Mobil: 070-951 44 70
Mejl: johan.sjoblom@lrf.se
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF investerar i HayHay25.9.2024 10:49:05 CEST | Pressmeddelande
LRF investerar, genom sitt investeringsben LRF Ventures, i det svenska hästteknikföretaget HayHay. Bolaget som genom en kombination av AI och mänsklig expertis erbjuder forskningsbaserad rådgivning för att förenkla hästlivet för tusentals hästägare. LRF Ventures har tillsammans med affärsänglar och existerande ägare tillfört bolaget drygt 15 miljoner kronor.
LRF kommenterar att Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest23.9.2024 15:04:05 CEST | Pressmeddelande
LRFs förbundsordförande Palle Borgström kommenterar beskedet att EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest efter förra årets utbrott.
Sveriges ekonomi stärks – öppnar upp för ökade investeringar i lantbruket19.9.2024 12:39:58 CEST | Pressmeddelande
Regeringens budget signalerar en vändpunkt i ekonomin och reformutrymmet är större än på länge. Det öppnar upp för viktiga investeringar från regeringen kring jordbruk, livsmedel, skogsbruk och landsbygd. Även om dessa investeringar inte är på den nivå som lantbruket efterfrågar - för att öka livsmedelsproduktionen och höja takten i den gröna omställningen - så är det välkommet med beskeden kring jordbrukets konkurrenskraft.
Ny EU-kommission - fokus stärka livsmedelsproduktionens konkurrenskraft och motståndskraft18.9.2024 07:14:06 CEST | Nyheter
”Vi välkomnar utnämningen av vår svenska kommissionär Jessika Roswall som ansvarig för miljö, vatten och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi. Det är en mycket viktig post för jord- och skogsbruket. Förhoppningsvis kan Roswall medverka till att få till en bättre syn och balans vad en aktivt brukad skog kan bidra till inte bara vad gäller att byta ut fossila produkter med gröna, och samtidigt värna miljö, vatten och biologisk mångfald”. Säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Forskningssatsningar på återvätning och hyggesfritt skogsbruk18.9.2024 06:10:00 CEST | Pressmeddelande
Skogsägarnas forskningsfond har beslutat stödja två projekt för utveckling av hållbart skogsbruk med sammanlagt tre miljoner kronor. Genom att utveckla digitala beslutsstöd och AI ska skogsägare få bättre stöd och underlag för beslut om dikning och återvätning av sina skogar och utveckling av hyggesfritt skogsbruk. SkogsForsk ansvarar för genomförandet av projekten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum