Linköpings kommun

Linköping klättrar i rankingen för företagsklimat

Dela

På bara fem år har Linköping klättrat 55 platser på Svenskt Näringslivs ranking för lokalt företagsklimat. Framgången har kommit tack vare en tydlig politisk prioritering av näringslivsfrågor och ett systematiskt arbete för att bland annat stärka dialogen mellan kommun och näringsliv. Särskilt betygen för kommunens myndighetsutövande har utvecklats positivt.

– Näringslivets förutsättningar i Linköping har varit ett av de sex områden som politiken prioriterat under den här mandatperioden. Vi har därför haft ett målmedvetet och fokuserat arbete i kommunens olika förvaltningar och bolag runt den frågan och det har gett ett tydligt positivt resultat, säger Niklas Borg (M), kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

En annan framgångsfaktor har varit en bättre dialog mellan kommunen och näringslivet med geografiska företagsträffar, strategiska branschmöten och ämnesspecifika företagsträffar.

– Återkopplingen från näringslivet har varit väldigt bra. Det märks att företagarna nu tycker att det är meningsfullt att delta i till exempel ett branschmöte, säger Niklas Borg.

Kommunens myndighetsutövning är ett förbättringsområde som sticker ut positivt tack vare ett systematiskt arbete med ett lokalt NKI-råd (NKI betyder Nöjd Kund Index). Samtliga parametrar som mäts har fått ett högre betyg. Rådet startades 2018 och varje månad följer cheferna för de olika myndighetsområdena upp hur företagen uppfattar kommunens service och bemötande för att hitta utvecklingsområden för ett bättre företagsklimat. Idag är insiktsmätningen väl inarbetad i det interna kvalitetsarbetet.

– Men det betyder inte att vi är nöjda. Vi på Näringsliv och Tillväxt fortsätter att mäta, påminna och återkoppla. Vad säger nu kunderna? Vad var det som inte fungerade? Allt i god samverkan med avdelningscheferna, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör.

Linköping har tillsammans med övriga större kommuner i Sverige stadigt dalat i rankingen sedan de fina noteringarna under 2000-talet. Men för fem år sedan bröts trenden. Linköpings kommun har, under dessa år, klättrat från plats 149 till 94. Det innebär dock inte att arbetet på något sätt är klart, det finns mycket kvar att utveckla.

– Vi måste till exempel förbättra våra upphandlingar. Här pekar kunderna bland annat på brist på information och otydliga mallar. Det är ett arbete som redan pågår men vi är långt ifrån i mål, säger Louise Felldin.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.

De fick årets Lyrapris och stipendier5.12.2024 16:53:35 CET | Pressmeddelande

Nu har Linköpings kommun delat ut årets Sven Lyra-pris och även tre honnörsstipendier och ett kulturstipendie till personer som gjort avtryck i och för Linköping. Den 5 december fylldes Passagen med kulturentusiaster och kommunrepresentanter och dagen inleddes med ett varmt välkomsttal av Lars-Ove Östensson, konstchef på Passagen, följt av prisutdelningen som leddes av Maria Modig, kulturchef, och Lotta Bäckman, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye