Svenska kyrkan

Omställning av Svenska kyrkans skogsbruk föreslås

Dela

Svenska kyrkans skogsbruk behöver ställas om för att möta klimatnödläget och hotet mot den biologiska mångfalden. Det allvarliga läget ställer särskilda krav på en kyrka som förvaltar naturresurser, konstaterar Svenska kyrkans skogsutredning.

Idag presenterade den särskilde utredaren Göran Enander, f.d. landshövding i Uppsala län, betänkandet Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp. En omställning föreslås till ett mer naturnära skogsbruk som i högre grad beaktar skogens andliga, ekologiska och sociala värden. Idag har kyrkans skogsbruk huvudfokus på att generera ekonomisk avkastning, vilket föranlett kritik inom kyrkan och från civilsamhället.

I utredningen föreslås att 20 procent av skogsarealen skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring och en tredjedel av arealen ställs om till naturnära skogsbruk. På resterande arealen anpassas skogsbruket med ökad generell hänsyn till biologisk mångfald, minskad hyggesstorlek och högre ålder på skogen innan den får avverkas. Svenska kyrkans skogsbruk behöver också leva upp till urfolksrättens principer och värna rennäringen, som en del i kyrkans officiella ursäkt till det samiska folket, enligt utredningen.

Ett varsammare skogsbruk och ett tydligare hållbarhetsarbete föreslås, som främjar lokal dialog, minskar konflikter och dämpar människors oro. Det är i linje med de ställningstaganden Svenska kyrkan redan gjort dels för klimatomställning, dels för försoning i relation till samerna. Skogens ekologiska, sociala, andliga och existentiella värden behöver nu ges större tyngd. Underlaget för tolkning av andlig hållbarhet och kyrkans förvaltarskapsroll har två tidigare ärkebiskopar bistått utredningen med.

— Svenska kyrkans budskap om ansvarstagande för klimatet behöver omsättas tydligare i konkret handling inom förvaltningen av skog och mark. Förslagen stakar ut en långsiktigt hållbar väg framåt, definierar en annan avvägning och en ny balanspunkt för de fyra hållbarhetsdimensionerna, säger utredaren Göran Enander.

I förslaget integreras andlig och existentiell hållbarhet tydligare i skogsförvaltningen och församlingarna ges en mer framträdande roll.

— Det är min förhoppning att de nya målsättningarna ska bidra till att sänka konfliktnivån och att Svenska kyrkan inom något år ses som ett föredöme när det gäller hållbar skogsförvaltning, säger Göran Enander.

Utredningens förslag, som bygger på en bred dialog med företrädare inom Svenska kyrkans olika nivåer, forskare, myndighetsföreträdare, civilsamhället, barn och unga, innebär tydligare mål för ett skogsbruk som systematiskt främjar klimatnytta, resiliens och mångfald i skogen.

Ändringar föreslås i kyrkans regelverk, kyrkoordningen, från 1 januari 2026 med stärkt skydd för biologisk mångfald och skogens kulturvärden, förbättrad uppföljning och tillsyn, ökad lokal delaktighet och reellt samiskt inflytande. Gemensamma nationella mål ska styra den fortsatta inriktningen på skogsbruket. Respektive stift kommer att bidra till det gemensamma målet utifrån de naturgivna och geografiska förutsättningar som finns i just deras skogsinnehav och stiften ska tillsammans nå det nationella målet. De nordliga stiftens skogsbruk anpassas till rennäringens behov, som ett led i kyrkans försoningsarbete. Särskilda omställningsmedel och utbildningsinsatser ska underlätta omställningen. Transparensen i kyrkans skogsbruk behöver också förbättras.

Den föreslagna omställningen bedöms innebära lägre nettointäkter under en övergångsperiod – med en fjärdedel av nuvarande intäkter från skogsförvaltningen (drygt 100 miljoner per år), vilket motsvarar ca 0,7 % av 2023 års kyrkoavgift eller 0,4 % av kyrkans samlade intäkter. Kostnader för omställningen ska bäras solidariskt inom Svenska kyrkan och de ekonomiska förutsättningarna för församlingar och pastorat som får direkt utdelning från tillgångarna ska skyddas.

Länk till betänkandet Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp

Fakta:

Utredningen om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk har arbetat sedan april 2023 med en översyn av hur förvaltningen av de så kallade prästlönetillgångarna ska förvaltas på bästa sätt för att säkerställa ekologisk, ekonomisk, social, andlig och existentiell hållbarhet. Enligt direktiven ska utredningen leda till ett förändrat ställningstagande eller agerande från Svenska kyrkan för att möta den omställning som nu krävs av hela samhället och en ny balanspunkt behövs där klimat och biologisk mångfald liksom relationen till samerna och rennäringen väger tyngre i ett helhetsperspektiv.

Prästlönetillgångarna, värderas till närmare 43 miljarder kronor och består av 460 000 hektar skog, 46 000 hektar jordbruksmark och fonder till ett värde av 4,5 miljarder kronor. Svenska kyrkans skogsinnehav är det femte största i landet och förvaltas av de 13 stiften. Svenska kyrkans totala intäkter från prästlönetillgångarna motsvarar ca 2 procent av kyrkans årliga intäkter.

Nyckelord

Kontakter

Göran EnanderUtredare av Svenska kyrkans skogsförvaltning

Tel:070-229 38 48

Länkar

Om Svenska kyrkan

Runt 5,5 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.

Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.

Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.

Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.

Statistik i konthet

  • Nästan 300 000 gudstjänster
  • 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
  • 250 000 konsertbesökare
  • 109 000 hembesök av präst eller diakon
  • 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner 
  • 61 300 kyrkliga begravningar
  • 90 000 körsångare i alla åldrar
  • Sveriges femte största skogsförvaltare

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye