Precisionsmedicin är framtidens sjukvård
Hälso- och sjukvården står inför nya möjligheter att stoppa, backa och bota sjukdomar. Med det kommer dock nya utmaningar. I ett förenat initiativ har sju universitetssjukvårdsregioner gått samman för att ta fram en gemensam färdplan för att främja precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård.

– Målet är att hälso- och sjukvården i Sverige ska ges förutsättningar att ta vara på den otroliga utveckling som skett det senaste decenniet med nya teknologier, diagnosmetoder och läkemedelsbehandlingar, och därmed erbjuda våra invånare och patienter bästa möjliga stöd för en god hälsa, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör inom Region Örebro län och ordförande i utvecklingsinitiativets styrgrupp.
Precisionsmedicin är inte bara individuellt anpassad medicin. Det handlar om att förebygga, upptäcka, behandla och följa upp sjukdomar på individnivå eller på delar av befolkningen. Framsteg inom precisionsmedicin beror på den snabba utvecklingen inom olika forsknings- och teknologiområden.
– Det här är helt banbrytande och det handlar om bland annat molekylärbiologi, storskalig genetisk sekvensering och användning av nya avancerade terapier samtidigt som vi nyttjar all den hälsodata vi har inom vården. Då kan vi bli ännu mer träffsäkra i våra beslut och till och med kunna förutspå sjukdom och snabbare sätta in förebyggande stöd och behandling. Vi har stora möjligheter att göra allt detta – men det kräver en omställning av hur vi arbetar inom vården och i dagsläget finns inte riktigt förutsättningarna i sjukvårdssystemet för att ta tillvara på möjligheterna. Det är de förutsättningarna vi vill skapa med det här arbetet vi nu ska göra tillsammans mellan de sju universitetsjukvårdsregionerna, säger Elisabeth O Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.
Nulägesanalys, identifiera utmaningar och omvärldsspana
Arbetet med färdplanen ska innehålla tre delar. Ett första steg är att ta fram en nulägesbeskrivning för precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård.
– I det arbetet behöver vi fånga inspel från alla relevanta aktörer och nyckelintressenter, regioner, statliga myndigheter, patientföreträdare, industri och akademi. Nulägessammanställningen beräknar vi vara klara med till årsskiftet och den förväntas ge oss en bra bild över aktuell status, våra styrkor och identifierade utmaningar på lokal, regional och nationell nivå. Nästa steg blir att formulera ett realistiskt nyläge och ta fram en färdplan med konkreta åtgärder. Var vill vi vara om ett, fem och tio år? Vad behöver ske för att det ska bli verklighet? säger Helena Nilsson, utvecklingsledare, Region Örebro län.
– Det finns många bra satsningar på precisionsmedicin och goda arbeten som initierats runt om i landet de senaste åren. Nu är det viktigt att hälso- och sjukvården kommer på banan och tar ett större ägandeskap över den utveckling som sker. Det är vi eniga om i de sju universitetssjukvårdsregionerna och det är det som gör detta initiativ till unikt, avslutar Jonas Claesson.
Faktaruta
De sju universitetssjukvårdsregioner som initierat färdplansarbetet är:
- Region Örebro län: Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör
- Region Stockholm: Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör
- Region Västerbotten: Elisabet O Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör
- Region Skåne: Jörgen Wenner, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör
- Västra Götalandsregionen: Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör
- Region Östergötland: Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör
- Region Uppsala: Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör
Delar av arbetet finansieras med stöd av Swelife och Vinnova.
Collagebilden - fotografer
Överst från vänster:
- Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen / fotograf Catharina Fyrberg.
- Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm / fotograf Anna Molander.
- Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län / fotograf Håkan Risberg.
- Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör i Region Östergötland / fotograf Region Östergötland.
Nedre raden från vänster:
- Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala / fotograf Staffan Claesson.
- Jörgen Wenner, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne / fotograf Bengt Flemark.
- Elisabet O Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten / fotograf Linn Johansson.
Nyckelord
Kontakter
Jonas ClaessonHälso- och sjukvårdsdirektörRegion Örebro län
Tel:019-602 37 00jonas.claesson@regionorebrolan.seElin AbelsonForskningskommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv
Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Uppföljande kommuniké 13/3 för skadade vid skjutningen på Campus Risbergska13.3.2025 08:54:52 CET | Pressmeddelande
Ytterligare en person som vårdats med skottskador på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) efter skjutningen på Campus Risbergska har skrivits ut och fått lämna sjukhuset. Behovet av vård och rehabilitering för personen kvarstår fortfarande.
Ortopeden vid Lindesbergs lasarett i Sverigetoppen11.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
På Lindesbergs lasarett har man under många år bytt ut trasiga knän och höfter. Ortopediska protessektionen utför i princip alla sådana protesoperationer i länet, och medarbetarna gör ett riktigt bra jobb, det syns i statistiken. ”När det handlar om infektionssiffrorna är vi Sverigebäst” konstaterar Gunnar Falk, sektionschef.
Vaccinationsmottagningen i Karlskoga flyttar till nya lokaler10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med 17 mars finns vaccinationsmottagningen i Karlskoga i samma byggnad som Brickegårdens vårdcentral, besöksadress Österleden 10.
Med gemensamma krafter mot våld i nära relationer28.2.2025 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Med målsättningen att minska våldet i nära relationer beslutade regionstyrelsen i dag att anta avsiktsförklaringen Trygga hem-utan våld. Region Örebro län ingår avsiktsförklaringen tillsammans med Länsstyrelsen i Örebro län, Kriminalvården Region Mitt och Polisområde Örebro län.
Uppföljande kommuniké 27/2 för skadade i samband med skjutning i Örebro27.2.2025 13:30:06 CET | Pressmeddelande
En av de fem personer som vårdats med skottskador på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) i samband med skjutningen på Campus Risbergska 4/2 2025 har under veckan skrivits ut och fått lämna sjukhuset. Behovet av vård och rehabilitering för personen kvarstår fortfarande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum