Fastighetsägarna

Nu startar årets hyresförhandlingar i Gävleborgs län

Dela

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Gävleborgs län. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas visar en tidigare Novus-undersökning.

Med en gemensam vägledning tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta som grund, går Fastighetsägarna idag ut och påkallar hyresförhandlingar i Gävleborgs län, där Fastighetsägarna utgår från trepartsmodellen för nästa års hyror. Förhandlingen omfattar cirka 4 500 lägenheter.

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter.

 - Under de senaste åren har medlemsföretagen upplevt betydande kostnadsökningar relaterat till ägande och förvaltning av sina fastigheter, ökningar som sträcker sig mellan 17–20 procent medan hyresutvecklingen stannat på strax över fyra procent. Går man tillbaka en tio års period så har kostnadsökningarna varit i genomsnitt cirka 50 procent medan hyreshöjningen ökat med i snitt cirka 15 procent säger Daniel Johansson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord. 

När fastighetsägare tvingas till neddragningar till följd av en ekonomisk obalans och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet så blir det våra hyresgäster som drabbas.  

Även hyresgästerna förväntade sig höjda hyror redan 2023. I en Novusmätning*, på uppdrag av Fastighetsägarna, uppgav 82 procent av de tillfrågade hyresgästerna att de förväntade sig en höjning som är lika stor eller större än föregående år. Av dem som förväntar sig mer i hyreshöjning än förra året uppgav sex av tio hyresgäster att de skulle ha lätt för att klara det ekonomiskt. En av tio hyresgäster uppgav att de skulle ha mycket svårt att klara en större höjning än förra året.

 - Undersökningen visar att hyresgästerna är förberedda på att hyran kommer att behöva höjas mer än vad vi varit vana vid de senaste åren. Men för de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras. Detta är inte heller något unikt för hyresrätter. Den som bor i villa känner också igen denna kostnadsutveckling som ligger på ungefär samma nivå säger Daniel Johansson.

Fastighetsägarna går in i förhandlingen med målet att genom trepartsmodellen hitta en väg för att möta de ekonomiska utmaningar fastighetsbolagen står inför och säkerställa en rimlig och rättvis utveckling av hyresnivåerna. Därmed kommer Fastighetsägarna inte att ha något specifikt yrkande vid påkallandet utan värnar om en konstruktiv dialog.

* Undersökningen är genomförd bland 500 svenska hyresgäster och är gjord av Novus på uppdrag av Fastighetsägarna innan årets hyresförhandlingar inleddes (7 -12 september 2023).  Målgruppen är i åldrarna 18-84 år och hyr i första hand sitt boende. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. 

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye