Vårdens arbetsgivare prioriterar inte AI
Trots att AI har en stor potential att förbättra vården och minska kostnaderna upplever sex av tio läkare att arbetsgivaren inte satsar på frågan. Det framgår av en ny undersökning från Läkarförbundet, som också visar att en majoritet av arbetsplatserna saknar riktlinjer på området. Det innebär stora risker, då var fjärde läkare använder AI.
– Det är förenat med stora risker att införa AI-system i en miljö som sjukvården. Tekniken riskerar att dra fel slutsatser och patienternas integritet hotas om inte systemen är tillräckligt robusta. Kunskapen behöver öka och arbetsgivarna måste ta fram riktlinjer som gör att kraften i AI kan användas på tryggt sätt, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
En ny undersökning från Läkarförbundet visar att endast sex procent av läkarnas arbetsplatser har riktlinjer för användning av AI. Samtidigt uppger var fjärde läkare att de använder AI i sitt arbete. Av dessa använder hälften tekniken varje dag, i första hand för att skriva journaler.
Sex av tio upplever inte att arbetsgivaren prioriterar att införa AI i verksamheten. De främsta hindren som lyfts fram är brist på anpassade lösningar för verksamheten och otillräcklig kunskap. Över hälften upplever att brist på grundläggande kunskap är ett hinder för ökad användning av AI. Nära sex av tio läkare upplever också att de får för lite kompetensutveckling i de redan befintliga IT-verktygen.
– Vårdens arbetsgivare har en lång resa att göra. Om inte AI prioriteras kommer svensk vård att halka efter, men det öppnar också för risker både när det gäller behandling och integritet. Redan idag är AI en del av vården, arbetsgivarna måste anpassa sig till det, säger Sofia Rydgren Stale.
Läkarförbundet menar också att staten behöver ta ett större ansvar för AI inom vården. Den AI- kommission som regeringen tillsatt och som ska redovisa sitt uppdrag 1 juli 2025 tar bara upp vårdens särskilda behov i begränsad omfattning, och den vägledning som Läkemedelsverket har tagit fram är endast 12 sidor lång.
- Staten måste ta ett större ansvar, regionerna klarar inte det här på egen hand. AI kan inte bara handla om hur näringslivets konkurrenskraft ska stärkas, det måste också handla om hur vi utnyttjar potentialen i vården på bästa sätt och samtidigt undviker de fallgropar som finns, säger Sofia Rydgren Stale.
Om undersökningen
3 937 personer fick enkäten och av dem svarade 1 436, vilket ger en svarsfrekvens på 36%. Resultaten är viktade på kön, region och ålder för att svaren ska vara representativa för förbundets yrkesverksamma medlemmar. Undersökningen genomfördes 2 -11 september 2024.
Nyckelord
Kontakter
Hediye GüzelPress- och kommunikationschefSveriges läkarförbund
Tel:08-790 33 32hediye.guzel@slf.seDokument
Om oss
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Förtydliga ansvaret för klinisk forskning12.12.2024 15:15:18 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades forsknings- och innovationspropositionen. Läkarförbundet vill se att sjukvårdens ansvar för den kliniska forskningen förtydligas och att möjligheterna för läkare att forska förbättras.
4 400 allmänläkare saknas i primärvården11.12.2024 08:05:40 CET | Pressmeddelande
För att nå de nationella målen om antal specialistläkare per invånare krävs nästan en dubblering av antalet läkare på vårdcentralerna. Kostnaden för att anställa tillräckligt många läkare uppgår till över 7,5 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet som vill se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
Läkare undantas från förslag om anmälningsplikt26.11.2024 10:41:51 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades utredningen om offentliganställdas plikt att rapportera papperslösa till polisen och Migrationsverket. Läkarförbundet har från början varit kritiska till initiativet. Utredningen föreslår nu en rad undantag, bland annat för vården.
Sofia Rydgren Stale omvald som ordförande i Sveriges läkarförbund7.11.2024 14:32:18 CET | Pressmeddelande
Den 6 - 7 november samlades Läkarförbundets högsta beslutande organ för att besluta om förbundets inriktning för det kommande året. Under fullmäktige valdes fyra nya ledamöter in i förbundsstyrelsen. Nuvarande ordförande Sofia Rydgren Stale fortsätter att leda förbundet.
Fler får inte fast läkare – skarpare lagstiftning krävs24.10.2024 09:40:42 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterar Vård och omsorgsanalys sin uppföljning av hur stor andel i befolkningen som har en fast läkarkontakt. Rapporten visar att endast tre av tio svenskar har tillgång till fast läkare och att utvecklingen stått stilla sedan 2020. Sveriges läkarförbund vill nu se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum