Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt
Anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har ökat kraftigt de senaste åren. De flesta anmälningar gäller hot eller våld från elever riktade mot skolpersonal inom grundskolans ordinarie verksamhet.

I höstas fick Arbetsmiljöverket ett särskilt uppdrag från regeringen att analysera de anmälningar som kommit in från skolor om hot och våld och att föreslå åtgärder. Den rapport som idag lämnas in till regeringen bygger på en analys av anmälningar om allvarliga händelser i arbetet från 2013 till 2023. De här anmälningarna har ökat kraftigt på senare år.
Elever utövar våld och hot mot skolpersonal
Analysen visar att det är vanligast att hot och våld uppstår i skolans vardag. En majoritet av de anmälningarna beskriver situationer där elever agerat med våld eller hot mot skolans personal. Det är mer sällan som utomstående, till exempel ungdomar som inte är elever på skolan eller föräldrar, kommer in till skolor och agerar hotfullt eller våldsamt. Från anmälningarna går det inte att säga att problemet är större i något geografiskt område utan anmälningarna kommer från alla delar av landet, från storstäder, mindre städer och glesbygd. Det går inte heller att peka på någon betydande skillnad mellan friskolor och kommunala skolor.
Ge elevhälsan ett arbetsmiljöuppdrag
– Det är en oacceptabel situation med hot och våld på många skolor. Vi ser att elevers och lärares arbetsmiljö är nära sammankopplade med varandra. Därför behövs satsningar på arbetsmiljöarbete inom skolan, där även elevhälsan får ett tydligt arbetsmiljöuppdrag, säger Kristian Hansson, projektledare för regeringsuppdraget.
Arbetsmiljöverket föreslår bland annat en obligatorisk arbetsmiljöutbildning för skolhuvudmän och ett nytt arbetsmiljöuppdrag för elevhälsan.
Ökningen har flera möjliga orsaker
Anmälningar om allvarliga händelser som kommit in till Arbetsmiljöverket har ökat med drygt 150 procent under de tio år som har analyserats. Under samma period har antalet liknande anmälningar från arbetslivet i genomsnitt ökat med ungefär 40 procent. Samtidigt har anmälda arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro kopplat till hot och våld inom skolan ökat med 20 procent, medan det har minskat med 3 procent i samhället i stort. Att anmälningar om allvarliga händelser i arbete, så kallade 3.3a-anmälningar, har ökat med drygt 150 procent betyder inte att antalet incidenter har ökat lika mycket. Det finns osäkerheter i uppgifterna.
– Det har funnits problem med hot och våld inom skolan en längre tid. Det kan finnas flera förklaringar till att anmälningarna har ökat så kraftigt. Skolorna kan till exempel ha blivit bättre på att anmäla allvarliga händelser i arbete till oss och det kan förklara en del av ökningen. Eftersom arbetsolyckor med sjukfrånvaro också ökar samt att vi har analyserat innehållet i anmälningarna, kan vi ändå säga att situationen har blivit värre, säger Kristian Hansson.
Parallellt med regeringsuppdraget genomför Arbetsmiljöverket också en nationell inspektionsinsats med fokus på hot och våld mot skolpersonal där över 1000 skolor ska besökas. Resultatet av den insatsen kommer redovisas i början av 2025.
Kontakter
Johan TjernengPressekreterare
Tel:010-7309341johan.tjerneng@av.seLänkar
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum