Stockholms stad

Årets gymnasielärare finns på Anna Whitlock

Dela

Anders Jonsson arbetar som förstelärare på Anna Whitlocks gymnasium där han undervisar i biologi och kemi. Nu hedras han med utmärkelsen Årets gymnasielärare. Hans stora ämneskompetens och respektfulla ledarskap lyfts särskilt fram i motiveringen.

En utgångspunkt för Anders Jonsson har alltid varit att utbildning är en mänsklig rättighet. Foto: Pelle Mårtenson
En utgångspunkt för Anders Jonsson har alltid varit att utbildning är en mänsklig rättighet. Foto: Pelle Mårtenson

En utgångspunkt för Anders Jonsson har alltid varit att utbildning är en mänsklig rättighet.

– Genom bildning växer vi som människor och samhällsmedborgare i ansvarig frihet. Frågan om varför är central för mig. Varför är jag lärare? Varför ska eleverna lära sig om det vi håller på med? För mig bottnar det nog i nyfikenhet, förundran och fascination - gränsande till kärlek - i relation till mina ämnen. Detta vill jag gärna gestalta och dela med andra. Kanske skapar det mening även för eleverna, säger Anders Jonsson.

Sida vid sida genom landskap

Möjligheten att påverka och forma framtiden är också en drivkraft. Anders Jonsson berättar att han ofta tänker att han vandrar sida vid sida med eleverna genom ett landskap.

– Mina landskap är biologin, kemin och de globala utvecklingsfrågorna. Jag har varit där många gånger medan eleverna kanske är där för första gången.

Äventyr och arbete

För Anders Jonsson är undervisning och lärande ingen snitslad bana, utan ett äventyr och ett idogt arbete som innebär utforskande och prövande av kunskaper, erfarenheter och känslor.

– Det gäller att ha ögon och öron öppna för vad som händer hos eleverna för att kunna ge återkoppling och välja fortsatt väg framåt i undervisningen. Det gäller att urskilja vad som är viktigt kunnande och hur eleverna kan träna på det. Ämneskunskaper och ledarskap kommer på så sätt väl till pass i den sköna konst som kallas didaktik som jag fortfarande försöker förstå mig på.

Anders Jonsson strävar efter en trygg lärandemiljö, och vill ge möjlighet för eleverna att påverka undervisningen med sina frågor och sin vilja att försöka förstå.

– När det handlar om de komplexa och ofta svåra frågorna som rör hållbar utveckling, tror jag att det kan vara fruktbart att oftare låta elever fundera över frågan ”Vem vill jag vara?” än ”Vad borde jag göra?”. Den första frågan är, tror jag, mer hoppfull och relaterar till elevens egna kunskaper, vilja och mod.

Motivering

Anders Jonsson, Anna Whitlocks gymnasium, tilldelas utmärkelsen Årets lärare 2024 med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan.

Med stor ämneskompetens och ett respektfullt ledarskap väcker Anders sina elevers intresse och nyfikenhet genom att bjuda in dem i utforskandet på ett förutsättningslöst sätt. I den tryggheten utmanar eleverna sig själva och fördjupar sig tillsammans i den komplexitet som ämnena erbjuder.

Med eleverna i fokus och ett genuint engagemang kring hållbarhetsfrågor är han en av dem som byggt upp och bär skolans vision. I dessa frågor strävar Anders efter att få eleverna att känna hopp och framtidstro och utveckla sin handlingskraft. Eleverna beskriver honom som en lärare som ser dem, utmanar dem och uppmuntrar dem till att lära, utforska och ställa frågor.

För Anders handlar skolan om mer än att få ett kvitto för att vara redo för nästa steg i utbildningshierarkin. Det handlar om individen, om personlig utveckling, om bildning och om delaktighet i samhällsbygget. Detta märks tydligt både under lektioner och i samtal med hans elever.

Anders Jonsson är en mycket skicklig och omtyckt lärare och en värdig mottagare av utmärkelsen Årets lärare.

Fakta och siffror* om lärare och rektorer   

I Stockholm stad finns cirka 9000 personer anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen.  På kommunala grundskolor finns det cirka 7000 lärare, 130 rektorer och 350 biträdande rektorer.  På kommunala gymnasier finns det cirka 1500 lärare, 25 rektorer och 60 biträdande rektorer.  

*Siffrorna avser månadsavlönade medarbetare i september som är anställda enligt Allmänna bestämmelser.  

Fakta om utmärkelsen          

Stockholms stad delar varje år ut utmärkelser till lärare, lärarlag, biträdande rektorer och rektorer på grundskolor och gymnasieskolor.Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Peter Bragner, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.     

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.   

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till årets lärare, årets rektor och årets biträdande rektor är 12 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.  

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Lena Parkvall

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: media@edu.stockholm.se

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning, med närmare 16 000 medarbetare och cirka 170 kommunala grundskolor och gymnasieskolor.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

En utgångspunkt för Anders Jonsson har alltid varit att utbildning är en mänsklig rättighet. Foto: Pelle Mårtenson
En utgångspunkt för Anders Jonsson har alltid varit att utbildning är en mänsklig rättighet. Foto: Pelle Mårtenson
Ladda ned bild
Anders Jonsson arbetar som förstelärare på Anna Whitlocks gymnasium. Foto: Pelle Mårtenson
Anders Jonsson arbetar som förstelärare på Anna Whitlocks gymnasium. Foto: Pelle Mårtenson
Ladda ned bild

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning. Vi arbetar för att ge alla barn i Stockholm en bra utbildning. Elevernas förutsättningar, motivation och lärande är vårt fokus. Mer information här https://start.stockholm/om-stockholms-stad/organisation/fackforvaltningar/utbildningsforvaltningen/

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms stad och Stockholm Exergi går i täten för klimatet – tecknar avsiktsförklaring om minusutsläpp24.10.2024 10:15:09 CEST | Pressmeddelande

Stockholms kommunala bolag har tillsammans med Stockholm Exergi undertecknat en avsiktsförklaring om att köpa och leverera minusutsläpp – en åtgärd som stärker Stockholms roll som en ledande kraft i klimatarbetet både i Stockholm, Sverige och internationellt. Avsiktsförklaringen understryker kommunens position som en nyckelaktör inom klimatarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye