Årets lärare finns i Gamla stan
Josefine Lemberg på Storkyrkoskolan får utmärkelsen Årets lärare på grundskolan.
Det finns ungefär 7 000 lärare på Stockholms stads kommunala grundskolor. Josefine Lemberg på Storkyrkoskolan är en av dem. Nu får hon utmärkelsen Årets lärare på grundskolan.
Utbildningsförvaltningens jury hyllar Josefine för att hon bedriver undervisning av mycket god kvalitet. Juryn skriver bland annat: Den karaktäriseras av tydlighet, utmaningar och stöttning.
– Det är fantastiskt att mitt arbete uppmärksammas så här. Jag är oerhört stolt, säger Josefine.
Från guide till magister
Vägen till läraryrket började i Grekland när Josefine Lemberg arbetade där som guide på 1990-talet.
– Jag upptäckte redan då hur roligt och intressant det var att hela tiden lära mig nya saker och sedan föra dessa kunskaper vidare till turisterna.
Numera har Josefine arbetat som lärare i tjugo år. Hon har haft elever både på lågstadiet och mellanstadiet. På Storkyrkoskolan arbetar hon med elever i 10-12-årsåldern. Hennes egen son är vuxen men påverkar ändå Josefines sätt att arbeta.
– Att vara den läraren som jag önskar att min son får möta varje dag i skolan har alltid varit min drivkraft.
Josefine har ett stort intresse för både pedagogik och människor. Hon sporras av att se hur små förändringar i klassrummet och undervisningen kan göra mycket för elevers kunskapsutveckling. Hon har också ett stort intresse för sitt eget lärande och har påbörjat en magisterutbildning i matematik på Stockholms universitet.
Motiveringen
Josefine Lemberg, Storkyrkoskolan, tilldelas utmärkelsen Årets lärare 2024 med inriktning mot undervisning i grundskolan
Josefine bedriver undervisning av mycket god kvalitet. Den karaktäriseras av tydlighet, utmaningar och stöttning. Hon är ämnesdidaktiskt skicklig och i klassrummet är elevaktiviteten stor och atmosfären öppen, tillåtande och inriktad på kunskaper. Hon visar att det är roligt att lära sig och att de gör det tillsammans, vilket bidrar till goda relationer.
Josefine har höga förväntningar på sina elever men också på sig själv. Vikten av att som lärare se sitt eget lärande är något hon sprider såväl bland sina kollegor, som i sociala medier. Själv har hon ständigt ett ”forskaröga” på undervisningen och elevernas lärande. Hennes systematiska analyser leder till nya vägar som erbjuder eleverna ännu bättre undervisning med ännu större möjligheter att lära. Hennes elever utvecklar mycket goda kunskaper och har en uttrycklig vilja att lära sig ännu mer.
Josefine Lemberg är en mycket undervisningsskicklig lärare och en värdig mottagare av utmärkelsen Årets lärare.
Fakta och siffror* om lärare och rektorer
I Stockholm stad finns cirka 9000 personer anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen. På kommunala grundskolor finns det cirka 7000 lärare, 130 rektorer och 350 biträdande rektorer. På kommunala gymnasier finns det cirka 1500 lärare, 25 rektorer och 60 biträdande rektorer.
*Siffrorna avser månadsavlönade medarbetare i september som är anställda enligt Allmänna bestämmelser.
Fakta om utmärkelsen
Stockholms stad delar varje år ut utmärkelser till lärare, lärarlag, biträdande rektorer och rektorer på grundskolor och gymnasieskolor. Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Peter Bragner, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.
Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.
Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till årets lärare, årets rektor och årets biträdande rektor är 12 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.
Kontakt
Josefine Lemberg, josefine.lemberg@edu.stockholm.se och 08-508 43 451.
Nyckelord
Kontakter
UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Lena Parkvall
Ring 08 - 508 333 00 eller maila: media@edu.stockholm.se
Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning, med närmare 16 000 medarbetare och cirka 170 kommunala grundskolor och gymnasieskolor.
Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.
Bilder
Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning. Vi arbetar för att ge alla barn i Stockholm en bra utbildning. Elevernas förutsättningar, motivation och lärande är vårt fokus. Mer information här https://start.stockholm/om-stockholms-stad/organisation/fackforvaltningar/utbildningsforvaltningen/
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Cecilia Skarke blir grundskolechef i Stockholms stad14.11.2024 11:15:33 CET | Nyheter
Cecilia Skarke blir chef för grundskolorna i området Hässelby-Vällingby och Spånga.
Ny rektor på Höglandsskolan8.11.2024 14:40:23 CET | Nyheter
Ulrika Atkinson blir ny rektor på Höglandsskolan i Bromma. Hon kommer närmast från Smedslättsskolan där hon också varit rektor.
Stockholms stad utvidgar parkeringstaxeområde 1 och 2 i Stockholms innerstad5.11.2024 08:43:12 CET | Pressmeddelande
Utvidgningen av taxeområdena innebär att cirka 250 parkeringsplatser inom nuvarande taxeområde 2 övergår till taxeområde 1 och cirka 3000 parkeringsplatser inom nuvarande taxeområde 3 övergår till taxa 2.
Stockholms stad och Stockholm Exergi går i täten för klimatet – tecknar avsiktsförklaring om minusutsläpp24.10.2024 10:15:09 CEST | Pressmeddelande
Stockholms kommunala bolag har tillsammans med Stockholm Exergi undertecknat en avsiktsförklaring om att köpa och leverera minusutsläpp – en åtgärd som stärker Stockholms roll som en ledande kraft i klimatarbetet både i Stockholm, Sverige och internationellt. Avsiktsförklaringen understryker kommunens position som en nyckelaktör inom klimatarbetet.
Biblioteket lanserar yogasaga för barn24.10.2024 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Nytt program för de yngsta: Yogapass och sagor på flera olika språk. Svenska, arabiska och spanska är några av språken som det går att välja mellan i yogasaga, ett nytt program för barn mellan 3 och 6 år på bibliotekets streamingtjänst Biblioteket Play. Under hösten släpps även versioner på persiska, somaliska och finska.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum