Idag uppmärksammas polyneuropati, en sjukdom som drabbar både människor och djur
På polyneuropatidagen den 16 oktober uppmärksammas en sjukdom som påverkar nervsystemet hos människor och djur. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, deltar i forskning om polyneuropati hos häst.
Den svåra sjukdomen förvärvad polyneuropati hos häst har hittills i världen endast setts hos hästar i Sverige, Norge, Finland och Island. På SVA arbetar forskaren Gittan Gröndahl med sjukdomen hos de nordiska hästarna i ett svensk-norsk-tyskt forskningsprojekt.
– Polyneuropati hos hästar kan utlösas av vissa partier av foder - och just kopplingen till en viss matvara är inte det vanliga när det gäller polyneuropati hos människor, berättar Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA. Det vändande förloppet påminner om den variant som kallas Guillain-Barrés syndrom hos människa, men det finns skillnader på cellnivå, säger Gittan Gröndahl.
Hästar som drabbas av polyneuropati uppvisar långsamma nervimpulser och svaghet i benen. Benen viker sig, så kallad överkotning (se länk till film). Det finns ingen verksam behandling för nervsjukdomen hos hästar, men den kan vända spontant och många blir återställda efter en längre tids vila, ett halvt till ett år. En del hästar som utvecklar svår svaghet eller förlamning måste dock avlivas av djurskyddsskäl.
Sjukdomen upptäcktes först på 1990-talet och forskningen om hästarnas polyneuropati har pågått sedan dess, och belönades med Stiftelsen Hästforsknings stora forskningspris 2018.
– Vi har kartlagt sjukdomen och dess riskfaktorer i Sverige och Norge, analyserat tusentals nervtrådar från drabbade hästar och påvisat ovanliga förändringar i Schwanncellerna, som bildar nervernas isolerande myelinskidor. Vår grupp kan nu odla Schwannceller från hästar för att studera dem utanför kroppen, och vi undersöker betydelsen av hur de sjuka hästarnas immunförsvar reagerar och hur signalerna i de utåtledande nerverna påverkas. För varje delprojekt tillfogar vi nya pusselbitar till bilden, säger Gittan Gröndahl.
I projektet om förvärvad polyneuropati hos hästar samarbetar SVA med forskare från Norges veterinärhögskola, NMBU i Oslo, samt Ludwig Maximilian-universitetet i München, Tyskland.
Nedan finns länk till en film som visar häst med polyneuropati. Först syns en hastig snubbling (överkotning) på vänster bakben, därefter på höger bakben.
Nyckelord
Kontakter
Gittan GröndahlTillförordnad statsveterinär
Tel:018-67 42 97gittan.grondahl@sva.seBilder
Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
Avhandling: musslors död i hav och vattendrag undersökta28.10.2024 10:25:00 CET | Pressmeddelande
Doktoranden Anders Alfjorden har i flera år undersökt hälsotillståndet hos den hotade flodpärlmusslan. Varför dör de plötsligt ut på en viss plats? Med hjälp av bland annat ny genteknik har flera tidigare okända parasiter och sjukdomstillstånd kunnat identifieras och beskrivas.
SVA lanserar appen Trikintest på Elmia Lantbruk15.10.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
SVA lanserar en app där vildsvinsjägare kan beställa trikinanalyser, Trikintest. Med appen slipper jägare fylla i pappersremisser och användaruppgifter är redan ifyllt. Provtagningsmaterial och kuvert kan också beställas enkelt i förväg.
Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest – EU:s medlemsstater röstade ja23.9.2024 13:31:29 CEST | Pressmeddelande
EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har nu godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest, ASF, efter utbrottet hos vildsvin i Fagersta. Därmed har bekämpningen gått snabbare än vad något annat EU-land tidigare har lyckats med. När EU-beslutet har trätt i kraft kommer Jordbruksverket kommer att häva de sista restriktionerna och inleda processen för att montera ned stängslet runt kärnområdet.
Avhandling: vildsvin inpå knuten16.9.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under de senaste decennierna har Sverige haft en ökande vildsvinspopulation. Fler vildsvin kommer nära gårdar där grisproduktion pågår, med en förhöjd risk för smitta mellan populationerna. Gårdarna behöver ta hänsyn till möjliga kontakter och sjukdomar som kan förekomma hos både tama och vilda djur.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum