Greenpeace

Ny rapport: Målet om att skydda 30 procent av haven riskerar att missas med 80 år

Dela

Samtidigt som världens ledare möts under COP16 i Colombia för att diskutera biologisk mångfald och skydd av värdefull natur, varnar en ny rapport från Greenpeace International för att målet om att skydda 30 procent av världens hav riskerar att missas med råge. Med nuvarande takt uppnås inte målet förrän år 2107 - nästan 80 år för sent.

Rapporten "From commitment to action: Achieving the 30x30 target through the Global Ocean Treaty" beskriver de framsteg som hittills gjorts för att uppnå målet om att skydda 30 procent av haven till 2030. Rapporten anger även de största hindren för snabbare framsteg. 

Resultaten från rapporten är nedslående - nästan ingenting har gjorts sedan målet klubbades under COP15 i Montreal, Kanada, för två år sedan.

– Vi är sex år från 2030 och ändå har nästan inga framsteg gjorts för att skydda 30 procent av världens hav. Med nuvarande takt kommer vi inte att nå 30 procents skydd till havs förrän nästa århundrade, säger Megan Randles, policyrådgivare från Greenpeace UK som deltar på COP16.

Havsreservat kan ha många fördelar, från ökad artrikedom till att skydda platser av ekonomisk, social och kulturell betydelse för kustsamhällen. Vissa etablerade havsreservat har dock inget verkligt skydd och är enbart skyddade på pappret. 

– Ett friskt hav är avgörande för miljontals människor och för att skydda den biologiska mångfalden från mänskliga påfrestningar och klimatförändringar. Var är ambitionen? Var är ledarna? Detta mål kan endast uppnås med stora ansträngningar på nationellt och internationellt vatten. Världens regeringar måste öka takten för att hålla 30x30-målet inom räckhåll och snabbt ratificera det globala havsavtalet så att det kan träda i kraft 2025, säger Megan Randles.

De viktigaste resultaten från rapporten:

  • Under de 32 år som gått sedan Rio Earth Summit, där konventionen för biologisk mångfald upprättades, har endast 8,4 % av haven globalt fått status som marina skyddade områden.

  • För att nå målet om att skydda 30 % av haven till 2030 behöver marina skyddade områden motsvarande 29 gånger Sveriges yta etableras varje år under de sex år som återstår.

  • Utan havsreservat på internationellt vatten skulle 83 % av alla nationella territorialvatten behöva skyddas för att nå målet 30x30. 

  • Långt ifrån alla marina skyddade områden ger i praktiken ett gott skydd för livet i havet. Endast 2,7 % av haven är för närvarande helt eller i hög utsträckning skyddade från mänskliga aktiviteter. På internationellt vatten, som ligger helt utanför nationell jurisdiktion, är den siffran 0,9 %.

Rapporten presenterar fallstudier från bland annat Storbritannien, Australien och Indonesien för att belysa hinder för högkvalitativa marina skyddade områden.

– Hur starka begränsningarna för mänsklig aktivitet är i ett marint skyddat område avgör hur framgångsrikt det blir. De nya reservaten måste vara helt eller mycket skyddade för att vara effektiva. Det är även avgörande att skydda de mest ekologiskt värdefulla 30 procenten, inte de mest politiskt bekväma eller enklaste. De skyddade områdena måste etableras på ett sätt så att de bildar ett ekologiskt representativt och sammankopplat nätverk och beakta urfolks och kustsamhällens roll och rättigheter, säger Megan Randles.

FN:s globala havsavtal är det enda rättsliga verktyget som, när det väl har ratificerats, skulle kunna göra det möjligt för regeringar att uppnå 30x30-målet på internationellt vatten. 

Presskontakt på plats i Cali, Colombia
Gaby Flores, kommunikationsansvarig Greenpeace International
cflores@greenpeace.org
+1 214 454 3871

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Yttrandefrihet och rätten att protestera på spel i USA: Jury dömer Greenpeace till att betala skadestånd på 660 miljoner dollar till oljebolag20.3.2025 06:43:21 CET | Pressmeddelande

Mandan, North Dakota – En jury på nio personer i North Dakota nådde sent på onsdagen fram till en dom i oljebolaget Energy Transfers stämning mot Greenpeace USA och Greenpeace International, och fann organisationerna ansvariga för mer än 660 miljoner dollar i skadestånd. Stora oljebolag runt om i världen kommer att fortsätta att försöka tysta yttrandefriheten och fredliga protester, men kampen mot Energy Transfers meritlösa så kallade “SLAPP suits” för att tysta Greenpeace och andra är inte över.

Greenpeace polisanmäler skogsbolaget SCA för artskyddsbrott11.3.2025 14:44:22 CET | Pressmeddelande

Greenpeace lämnade idag in en polisanmälan mot skogsbolaget SCA för misstänkt artskyddsbrott. Anmälan kommer efter att SCA påbörjat en avverkning av en skog väster om Ramsele i Västernorrland, trots att området hade uppenbart höga naturvärden. I skogen fanns rödlistade och fridlysta arter, däribland tretåig hackspett och hundratals exemplar av den svenska orkidén knärot. Greenpeace misstänker att SCA medvetet bortsett från skogens höga naturvärden.

Greenpeace får stöd för unik forskningsexpedition till Arktis djuphav7.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Åtråvärda mineraler på havsbotten har lett till ett ökat intresse för djuphavsgruvdrift. Men konsekvenserna riskerar inte bara att bli katastrofala för djuphavens unika ekosystem, utan kan även påverka klimatet. Betydligt mer forskning krävs för att kartlägga det känsliga marina livet på djuphavets botten. Greenpeace får nu 24 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att genomföra en banbrytande forskningsexpedition till Arktis djuphav, med syfte att uppmärksamma hoten från djuphavsgruvdrift och dokumentera vad som riskerar att gå förlorat.

Rapport: Samers rättigheter respekteras inte av stora skogsbolag - bryter mot regelverk6.3.2025 08:49:26 CET | Pressmeddelande

I samarbete med organisationen Renskog släpper Greenpeace nu rapporten “Kampen om renskogarna”. Genom bland annat en enkätundersökning med 16 samebyar och en fallstudie visar rapporten hur de två stora skogsbolagen SCA och Holmen bryter mot hållbarhetsmärkningen FSC och de krav som anges, vilka är baserade på internationellt erkända principer för mänskliga rättigheter. Rapporten lämnar flera rekommendationer i syfte att stärka samebyars pressade position.

Sverige riskerar att försena globalt havsskydd om inte utrikesministern agerar26.2.2025 10:08:47 CET | Pressmeddelande

Sverige var ett av de första länderna i världen att skriva under FN:s globala havsavtal (BBNJ). Men trots regeringens löften om en snabb hantering riskerar nu Sverige att bli en bromskloss för globalt havsskydd. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard måste agera omedelbart för att påskynda den svenska ratificeringsprocessen. Greenpeace genomförde idag en manifestation utanför Utrikesdepartementet för att uppmana utrikesministern att hålla regeringens löfte.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye