Plastpåsespecial med Håll Sverige Rent: vanliga frågor och fällor kring plastpåsar
Konsumtionen av plastpåsar har minskat kraftigt i Sverige till följd av den skatt som infördes i maj 2020. På kort tid har användningen gått från 90 till 17 påsar per person och år. Den 1 november tas skatten på plastpåsar bort och handeln räknar med att fler kunder kommer att välja plastpåsar igen. Hur ska man som konsument tänka kring plastpåsen framöver? Vilken påse är egentligen bäst? Håll Sverige Rent har sammanställt en kort guide till konsumenter med några vanliga frågor och fällor kring plastpåsar – fri att dela.
Vilken påse är den bästa påsen?
Den bästa påsen är den som används flera gånger och tills den är utsliten. Då ska den återvinnas. För att bära hem mat eller andra inköp från affären är en ryggsäck eller flergångspåse att föredra.
Vilken påse är den sämsta påsen?
Den sämsta påsen är den som används bara en gång innan den slängs, i värsta fall i natur eller hav. Sett till nedskräpning är plastpåsen alltid den sämsta påsen eftersom plast som hamnar i miljön blir kvar en väldigt lång tid och skadar djur och natur.
Papper eller plast, vilka för- och nackdelar finns?
En plastpåse är ofta slitstark, lätt att bära med sig, går att använda många gånger och håller bättre även om den blir blöt. Plast tillverkas vanligtvis från olja, vilket bidrar till utsläppen av växthusgaser och beroendet av fossila bränslen. Om plastpåsen blir till skräp tar den hundratals år att brytas ner i naturen och den bidrar till mikroplast i ekosystemen.
Papperspåsar är ofta mindre slitstarka och kan återanvändas ett fåtal gånger innan de går sönder, särskilt om de blir blöta. Papper kommer från träd, en förnybar resurs, om skogen sköts på ett hållbart sätt. Om papperspåsen blir skräp bryts den ner snabbare i naturen och skapar inte samma problem med mikroplast som plastpåsar.
Vilken påse ska jag använda till mina hushållssopor?
Till hushållssopor är det bra att använda avfallspåsar på rulle, helst de som är gjorda av återvunnet material. Det går åt mindre plast för att tillverka dessa eftersom de är tunnare än vanliga plastbärkassar. Eftersom de bara ska användas en gång räcker det med en tunnare påse.
Bryts en plastpåse gjord på majsstärkelse eller sockerrör ner i naturen?
Nej. Många tror felaktigt att en plastpåse gjord av majsstärkelse eller sockerrör bryts ner om den hamnar i naturen, eftersom den är gjord av ”naturliga råvaror”. Oavsett vad en plastpåse är tillverkad av så är de fortfarande plastpåsar, och de orsakar lika stor skada som vilken plastpåse som helst om de hamnar i våra skogar, sjöar eller hav.
Är en påse gjord av sockerrör eller majsstärkelse mer miljövänlig än en vanlig plastpåse?
En påse gjord av sockerrör eller majsstärkelse, så kallad biobaserad plast, kan vara bättre sett till resursanvändning eftersom dessa är gjorda av förnybar råvara. Men om påsarna blir till skräp är de lika dåliga som vilken plastpåse som helst.
Produktionen av biobaserade påsar kan precis som vanliga plastpåsar kräva stora mängder energi och vatten, och om odlingen av sockerrör eller majs inte sker på ett hållbart sätt kan det leda till negativa effekter såsom avskogning, markförsämring och hög vattenanvändning.
Många tror felaktigt att biobaserade påsar bryts ner snabbt i naturen, men det stämmer inte. Biobaserade plastpåsar kan heller inte alltid återvinnas i samma system som vanliga plastpåsar, vilket kan leda till utmaningar i återvinningsprocessen.
Kan jag lägga en bionedbrytbar/komposterbar påse i matavfallet?
Nej. Många tror felaktigt att en plastpåse märkt som komposterbar eller bionedbrytbar kan slängas i matavfall. Men dessa påsar kräver oftast specifika förhållanden, som industriell kompostering, för att brytas ner. Den typen av industriell kompostering finns inte i Sverige. I Sverige samlas matavfall in för att göra biogas och då kan felslängd plast orsaka stora problem i processen. Så kallade komposterbara plastpåsar ska i regel slängas i brännbart.
Det finns ett undantag! Vissa kommuner använder särskilda matavfallspåsar av bionedbrytbar plast för att samla in matavfall i, men dessa påsar får endast användas i dessa kommuner och påsarna får enbart användas för att slänga matavfall i. Kolla upp noga vad som gäller i just din kommun!
Kan jag slänga hundbajspåsar av bionedbrytbar/komposterbar plast direkt i naturen?
Nej. Många tror felaktigt att en hundbajspåse märkt som komposterbar eller bionedbrytbar kan slängas direkt i naturen. Men det uppstår inte en komposteringsprocess bara för att påsarna hamnar i naturen. Dessa påsar kräver oftast specifika förhållanden, som industriell kompostering, för att brytas ner. När du plockat upp efter din hund ska påsen slängas i papperskorgen, inte naturen.
________________________
Fakta om plaster
Traditionella plaster: Tillverkas främst av fossila bränslen. Tillverkas ofta för att hålla länge, vilket gör att de är mycket svårnedbrytbara när de hamnar i miljön.
Återvunnen plast: Plast som återvunnits ur plast. Kan vara av något sämre kvalitet, samt innehålla oönskade ämnen. Är bra ur ett resursperspektiv men problematisk om den hamnar som skräp.
Bioplaster: Samlingsbegrepp för biobaserade plaster och biologiskt nedbrytbara plaster. Bioplaster kan aldrig ses som en lösning på problemen med nedskräpning.
Biobaserade plaster: Plaster som är gjorda helt eller delvis av förnyelsebara råvaror istället för fossila råvaror. Biobaserad plast fungerar som ”vanlig” plast när den hamnar i naturen – den bryts alltså inte ner.
Biologiskt nedbrytbar plast: Plast som är tillverkad så att den har kortare hållbarhet. Kan vara tillverkad av både förnyelsebar och fossil råvara. Kräver speciella förhållanden för att brytas ner, så som industriell kompost.
Oxo-nedbrytbar plast: Oxo-nedbrytbar plast är traditionell plast där metallsalt tillsatts för att påskynda nedbrytningen. Hur nedbrytningen ser ut i miljön är oklar och det finns snarare en risk för att oxo-plast är en källa till mikroplast i miljön.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Höjd pant kan minska nedskräpning16.1.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Returpack har meddelat att pantbeloppen för dryckesförpackningar av PET och aluminium höjs under 2025. Höjningen innebär att pant för aluminiumburkar och små PET-flaskor går från en till två kronor, medan pant för stora PET-flaskor höjs från två till tre kronor. – Ett viktigt steg som kan bidra till mindre skräp i vår natur, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Raketer, flaskor och granar – här är högtidsskräpet svenskarna tröttnat på6.1.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
När julen och nyårsfirandet är över lämnar högtiderna inte bara minnen utan också stora mängder skräp. En ny Novusundersökning från Håll Sverige Rent avslöjar vilka typer av skräp som svenskarna irriterar sig mest på efter helgerna.
Rester efter nyårsfester – så tar du hand om skräpet30.12.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Nyårsfirandet är en härlig tradition men som tyvärr lämnar efter sig en hel del skräp – allt från fyrverkerirester och tomtebloss till konfetti och champagneflaskor. För att göra det enkelt att ta hand om allt på rätt sätt har Håll Sverige Rent samlat några återvinningstips som både underlättar och gör gott för miljön.
Så återvinner du julskräpet rätt23.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Julfirandet lämnar ett berg av skräp efter sig – allt från dumpade julgranar och plastgranar till pynt och marschaller. Mycket av julskräpet hamnar i naturen och orsakar problem för både miljö och djurliv. För att minska nedskräpningen har Håll Sverige Rent samlat tips på hur du enkelt kan ta hand om skräpet på rätt sätt.
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum