KONST KAFFE KAKA, ny föreläsningsserie om konst och arkitektur som tar avstamp i Folkuniversitetets norrländska konstskatt
Folkuniversitetet i Umeå lanserar KONST KAFFE KAKA, en ny folkbildande föreläsningsserie där konst, arkitektur och njutning möts. Under sex fredagseftermiddagar erbjuds besökare en personlig konstvisning, en fördjupande föreläsning och ett godare ekologiskt bakverk. Platsen är det historiska huset på Nygatan 43 i Umeå, en byggnadsminnesmärkt byggnad från 1950-talet.
Vad är KONST KAFFE KAKA?
KONST KAFFE KAKA är en föreläsningsserie som bjuder in deltagarna att upptäcka Folkuniversitetets konstskatt, med fokus på norrländska 1900-talskonstnärer. Varje tillfälle inkluderar en temaföreläsning av någon av Umeås framstående kultur- och konstpersonligheter samt en fika bestående av kaffe och ett bakverk från Rost, lokal lunch- och fikaservering.
-Vi är väldigt stolta över att få presentera den här unika konstsamlingen i ett folkbildande sammanhang. Här får man också del av huset med sin historia, sin estetik och vackra inredning, och så fördjupar vi upplevelsen med kunskap och ett gott fika! säger Martin Höög, stiftelserektor på Folkuniversitetet
Premiärföreläsning: Textil konst i allmänhet och på Nygatan 43 i synnerhet
Den första föreläsningen hålls fredagen den 25 oktober kl. 15.00, med temat textil konst. Föreläsaren Eva Lindh Holmgren, en välkänd profil inom Umeås kultursfär och tidigare ägare av Lilla Galleriet, tar med oss på en resa genom den textila konstens historia, med särskilt fokus på de textila verk som finns i Folkuniversitetets lokaler.
Ett hus fyllt av historia och kultur
Folkuniversitetets byggnad på Nygatan 43 är inte bara en plats för lärande utan också ett byggnadsminnesmärkt exempel på 1950-talets estetik. Ritad av arkitekten Nils Tesch och med möbler formgivna av Carl Malmsten, erbjuder byggnaden en inspirerande miljö för konst och kreativitet. Deltagarna får möjlighet att efter föreläsningen stanna kvar och själva utforska konstsamlingen.
Praktisk information:
- Premiärdatum och tid: Fredag den 25 oktober kl. 15.00–16.00, med en extra timme för egen konstvandring efteråt.
- Plats: Västerbottensrummet, 1 tr upp, Folkuniversitetet, Nygatan 43, Umeå. (Observera att huset saknar hiss.)
- Pris: 200 kr, inklusive visning, föreläsning och fika.
- Bokning: Begränsat antal platser, endast 50 personer per tillfälle. Plats bokas och betalas via Folkuniversitetets webbplats innan föreläsningen.
Nyckelord
Kontakter
Martin HöögStiftelserektorFolkuniversitetet Region Norr
Tel:+46 90-71 14 40martin.hoog@folkuniversitetet.seBilder
Länkar
Folkuniversitetet - kunskap förändrar
Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.
Följ Folkuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet
Kurser bidrar till Kriminalvården i Västsverige15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Folkuniversitetet är en av 18 organisationer som får statsbidrag för insatser som kompletterar Kriminalvårdens verksamhet under 2025.
Konst & Kulturakademien – Stockholms nya nav för konst- och kulturutbildningar15.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu samlar Folkuniversitetet flera av sina konst- och kulturutbildningar i Stockholm under ett gemensamt varumärke: Konst & Kulturakademien. Lagom till höstterminen 2025 flyttar de flesta av utbildningarna in i de nyrenoverade lokalerna i Kräftriket – Folkuniversitetets nya nav för kultur och utbildning i Stockholm!
Folkuniversitetet och Växjö kommun ingår avtal om Idéburet Offentligt Partnerskap10.1.2025 07:07:00 CET | Pressmeddelande
Folkuniversitetet har ingått ett Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) med Växjö kommun, Nämnden för arbete och välfärd, för att stärka insatserna kring sysselsättning för individer med psykisk ohälsa. Avtalet gäller från den 1 januari 2025 till den 31 december 2027.
Yrkeshögskolan satsar på sågverk, pappers- och massaindustrier9.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
För att trygga branschens framtida utmaningar behöver arbetsledande funktioner stärkas. Strategisk arbetsledning är en förutsättning för framgång och utveckling inom alla större branscher. Myndigheten för yrkeshögskolan satsar därför på gratis kompetensutbildning för branschens medarbetare. Utbildningen har skräddarsytts utifrån branschens egna behov och kommer att drivas av Folkuniversitetet.
Ett vinnande koncept – Karlskronas seniorer gör skillnad i skolan9.12.2024 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Det började för snart 25 år sedan när en folkhögskolerektor i Karlskrona såg ett behov av fler mötesplatser för olika generationer. Idag är konceptet ”Seniorer i skolan” en etablerad och efterfrågad verksamhet i Karlskrona kommun. Britta Kilander är en av de aktiva seniorerna som driver verksamheten i samarbete med kunskapsförvaltningen i Karlskrona kommun och Folkuniversitetet i Karlskrona. För Britta är det tydligt att alla drar nytta av verksamheten – pensionärerna, eleverna och lärarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum