Helena Röcklinsberg prisas för sitt arbete om djuretik
Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Hon tilldelas priset för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm.
Helena Röcklinsberg, universitetslektor vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Sveriges lantbruksuniversitet, tilldelas Marie-Claire Cronstedts pris 2024 för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik.
– Det var väldigt överrumplande att få besked om priset. Men det är med stor glädje och tacksamhet jag tar emot detta erkännande av ämnet djuretiks betydelse inom såväl tvärvetenskaplig forskning och undervisning, som i samhället i stort. Alla som håller djur har ett etiskt ansvar. Vi behöver en nyanserad diskussion i samhället om hur det ansvaret ska tas, och det kan djuretiken bidra med, säger Helena Röcklinsberg.
Helena var den första person i Sverige som disputerade i djuretik, vid Uppsala Universitet. Utifrån att det fanns önskemål om att förbättra dagens djurhållning granskade hon kritiskt hur bakomliggande värderingar och argument ser ut. Helena Röcklinsberg har speciellt intresserat sig kollisioner mellan olika värderingar relationen mellan etisk teori och moralisk praxis, och ofta arbetat med tvärvetenskapliga projekt. Hon har Sveriges enda universitetslektorat i ämnet djuretik och hennes kunskap efterfrågas av många inom och utanför SLU.
Med stor entusiasm och djup kunskap har Helena Röcklinsberg undervisat tusentals studenter i djuretik, från på grundnivå till doktorandnivå. Hon deltar dessutom gärna i den allmänna debatten på djurens sida, trots att detta inte alltid välkomnas.
Juryns motivering lyder:
"för Helena Röcklinsberg outtröttliga arbete att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik och för hennes stora engagemang för en etisk djurhantering, både på vetenskaplig nivå och på en praktisk grundnivå.”
Fakta: Marie-Claire Cronstedts pris ska främja forskning och utbildning i Sverige inom ekologi, faunavård och hushållning med naturresurser. Priset delades första gången ut 2020 till professor emeritus Ingvar Ekesbo för engagemang i djurskyddsfrågor.
Marie-Claire Cronstedts Stiftelse: Bill Andreasson, ordförande MCC Stiftelse, 070 – 592 48 36, mccstiftelse@billandreasson.com, hemsida: http://mccstiftelse.se/
WWFs representant i priskommittén: Tomas Frisk, chef skog och arter, 070-30952 25
Kontaktuppgifter till Helena Röcklinsberg, pristagare: helena.rocklinsberg@slu.se, tel 018-671610
Kontakter
Nina SchmiederPressekreterare WWF
Tel:0735-86 26 22nina.schmieder@wwf.seVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Det hållbara alternativet till ålen på julbordet12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
I fiskaffärer, saluhallar, webbshoppar och julmarknader – den akut hotade ålen går tyvärr att köpa på många platser nu inför julen. Men att välja att äta en utrotningshotad art kan leda till förödande konsekvenser för hela ekosystemet under ytan.
Fiskguiden 2024: Hållbart fiske kräver kontroll och förvaltning4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
WWF Fiskguiden 2024 visar att det är möjligt med hållbart fiske, under förutsättning att kontrollen och förvaltningen förbättras. Årets guide, som innehåller närmare 100 arter, visar vilka fiskar som är ett bra val och vilka man bör undvika i fiskdisken.
Kaffe och krokodil – 742 arter upptäckta i Afrikas regnskogar3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Vackra orkidéer, en groda med klor och en fisk som andas på land. 742 djur- och växtarter som hittills varit okända för vetenskapen har upptäckts i regnskogarna i Kongoområdet det senaste decenniet, visar en ny rapport från WWF. Fynden pekar på den stora artrikedom som trots allt finns kvar – och brådskan att skydda den.
God och skön hållbar jul önskar WWF26.11.2024 16:22:43 CET | Pressmeddelande
Att fira jul kan tära på både plånboken och klimatet. Här tipsar WWF om hur du kan fira mer hållbart och samtidigt hålla ner kostnaderna.
Historisk möjlighet att stoppa plastföroreningarna25.11.2024 17:28:17 CET | Pressmeddelande
Plastskräp motsvarande en full lastbil hamnar i havet – varje minut. Nu inleds slutförhandlingarna om ett globalt avtal för att stoppa plastutsläppen. WWF kräver att länderna enas om ett rättsligt bindande avtal för att få bukt med plasterna som hotar såväl djur och hela ekosystem som människors hälsa.