Helena Röcklinsberg prisas för sitt arbete om djuretik
Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Hon tilldelas priset för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm.
Helena Röcklinsberg, universitetslektor vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Sveriges lantbruksuniversitet, tilldelas Marie-Claire Cronstedts pris 2024 för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik.
– Det var väldigt överrumplande att få besked om priset. Men det är med stor glädje och tacksamhet jag tar emot detta erkännande av ämnet djuretiks betydelse inom såväl tvärvetenskaplig forskning och undervisning, som i samhället i stort. Alla som håller djur har ett etiskt ansvar. Vi behöver en nyanserad diskussion i samhället om hur det ansvaret ska tas, och det kan djuretiken bidra med, säger Helena Röcklinsberg.
Helena var den första person i Sverige som disputerade i djuretik, vid Uppsala Universitet. Utifrån att det fanns önskemål om att förbättra dagens djurhållning granskade hon kritiskt hur bakomliggande värderingar och argument ser ut. Helena Röcklinsberg har speciellt intresserat sig kollisioner mellan olika värderingar relationen mellan etisk teori och moralisk praxis, och ofta arbetat med tvärvetenskapliga projekt. Hon har Sveriges enda universitetslektorat i ämnet djuretik och hennes kunskap efterfrågas av många inom och utanför SLU.
Med stor entusiasm och djup kunskap har Helena Röcklinsberg undervisat tusentals studenter i djuretik, från på grundnivå till doktorandnivå. Hon deltar dessutom gärna i den allmänna debatten på djurens sida, trots att detta inte alltid välkomnas.
Juryns motivering lyder:
"för Helena Röcklinsberg outtröttliga arbete att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik och för hennes stora engagemang för en etisk djurhantering, både på vetenskaplig nivå och på en praktisk grundnivå.”
Fakta: Marie-Claire Cronstedts pris ska främja forskning och utbildning i Sverige inom ekologi, faunavård och hushållning med naturresurser. Priset delades första gången ut 2020 till professor emeritus Ingvar Ekesbo för engagemang i djurskyddsfrågor.
Marie-Claire Cronstedts Stiftelse: Bill Andreasson, ordförande MCC Stiftelse, 070 – 592 48 36, mccstiftelse@billandreasson.com, hemsida: http://mccstiftelse.se/
WWFs representant i priskommittén: Tomas Frisk, chef skog och arter, 070-30952 25
Kontaktuppgifter till Helena Röcklinsberg, pristagare: helena.rocklinsberg@slu.se, tel 018-671610
Kontakter
Nina SchmiederPressekreterare WWF
Tel:0735-86 26 22nina.schmieder@wwf.seVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Nya mål kan få kommuninvånare att äta mer planetvänligt21.11.2024 07:01:02 CET | Pressmeddelande
Kommuner kan spela stor roll i omställningen till mer hållbar mat. Därför har WWF tagit fram mål för hållbar mat för kommunerna som omfattar både klimat, biologisk mångfald och matsvinn. Målen gäller både maten som serveras i kommunens egna verksamheter såsom skolor – och hur kommunen kan sporra alla invånare att äta mer hållbart.
Skogsbränderna i Sydamerika – akut läge för djur, natur och människor30.10.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Runt om i Sydamerika pågår nu en brandssäsong utan motstycke, där människor saknar dricksvatten, grödor förstörs och djur fastnar i lågorna. Hittills i år har över 100 000 bränder brutit ut, bara i brasilianska Amazonas – och situationen är akut.
Erik Hanssons “Upplevelser i Sveriges natur” får utmärkelsen Årets pandabok 202524.10.2024 16:11:46 CEST | Pressmeddelande
Boken hjälper oss att förverkliga äventyret i vår fantastiska svenska natur – och att hitta guldkornen, från norr till söder. Den visar också på betydelsen av att skydda vår sista vilda natur. Utmärkelsen för årets bästa naturskildring i WWFs anda går till författaren och journalisten Erik Hansson för boken “Upplevelser i Sveriges natur”.
Emil Nilsson är årets miljöhjälte 202424.10.2024 13:32:51 CEST | Pressmeddelande
Emil Nilsson har i dag utsetts till Årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF för sitt arbete med att ideellt ha återskapat ängs- och hagmark. Han tog emot priset på 50 000 kronor under WWFs höstmöte den 24 oktober i Stockholm.
Världsnaturfonden varnar i ny rapport: Vi har fem år på oss24.10.2024 09:38:49 CEST | Debatt
Talltitans sång har varit ett vanligt inslag i våra skogar. Men dess lite försynta drill hörs allt mer sällan. Antalet talltitor har halverats i Sverige sedan 1970-talet. Och den knubbiga lilla fågeln är, tyvärr, i gott sällskap. Hundratals andra arter som är beroende av skogen räknas som hotade, framför allt av det moderna kalhyggesbruket.