Arbetsmiljöverket genomför samordnad kontrollinsats i Mariestad

Dela

I veckan har Arbetsmiljöverket, i samverkan med flera andra myndigheter, genomfört en omfattande arbetsplatsinspektion på Metsä Tissue i Mariestad. Insatsen är en del av det nationella arbetet för att förebygga arbetslivskriminalitet, förbättra arbetsmiljön och säkerställa att lagar och regler följs. Mariestads bruk är en stor arbetsplats där flera parallella byggprojekt pågår.

Samverkan med andra myndigheter är avgörande i kampen mot arbetslivskriminalitet. Förutom Arbetsmiljöverket deltog även Polismyndigheten och Skatteverket i kontrollinsatsen i Mariestad.
Samverkan med andra myndigheter är avgörande i kampen mot arbetslivskriminalitet. Förutom Arbetsmiljöverket deltog även Polismyndigheten och Skatteverket i kontrollinsatsen i Mariestad.

Under inspektionen identifierade Arbetsmiljöverket flera brister, bland annat gällande utstationering. Vid inspektionen upptäcktes att vissa utstationerade arbetstagare inte var korrekt registrerade i utstationeringsregistret, medan andra arbetstagare var registrerade på arbetsplats på annan ort.

- Detta är överträdelser som försvårar våra möjligheter att övervaka och säkerställa trygga arbetsförhållanden och arbetsmiljö och kan leda till sanktionsavgifter som är kopplade till överträdelserna, säger Malin Hedin, samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet i Arbetsmiljöverkets region väst.

Säker och trygg arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket kontrollerade även lyftanordningar och fallrisker vid byggarbetsplatsens höglager. Här identifierades en risk kopplad till att det saknades tillgång till hiss för tillträde till taket, vilket ligger över 30 meter ovan mark. Det finns endast ett trapptorn, vilket ökar risken för olyckor och belastningsskador.

- Att säkerställa en säker och trygg arbetsmiljö är främst arbetsgivarens ansvar. Bristen på en hiss till taket är en allvarlig ergonomisk risk för arbetstagarnas hälsa och säkerhet, och vi har nu ställt krav på att arbetsgivaren omedelbart ska åtgärda detta, säger Malin Hedin.

Samverkan mot arbetslivskriminalitet

I kontrollinsatsen deltog även Polismyndigheten och Skatteverket. Några personer som kontrollerades av Skatteverket var inte registrerade i personalliggare, trots att de befanns sig på byggarbetsplatsen och det saknades fullständiga uppgifter om dem. Gränspolisen omhändertog två personer i väntan på avvisning, eftersom de inte hade rätt att jobba i Sverige.

Arbetsmiljöverket och de andra myndigheterna kommer att dela resultatet från kontrollinsatsen inom ramen för samverkan i center mot arbetslivskriminalitet, AKC, för att vidare utreda eventuella oegentligheter.

Av de personer som har ett pågående stöd hos Arbetsförmedlingen var samtliga korrekta när de granskades av myndigheten. Detta påvisar behovet av ökad kontroll och samverkan mellan berörda myndigheter.

- Samverkan med andra myndigheter är avgörande i kampen mot arbetslivskriminalitet. Genom att dela information och agera tillsammans kan vi snabbare upptäcka och åtgärda missförhållanden på arbetsplatser, säger Malin Hedin.

Fortsatt arbete och krav på åtgärder

Arbetsmiljöverket har informerat om lagkrav att registrera utstationerade arbetstagare och ställt krav på att arbetsgivaren vidtar nödvändiga åtgärder när det gäller tillgång till hiss för tillträde till höglagret. Företaget har fram till den 5 november 2024 på sig att redovisa hur de planerar att åtgärda tillgången till hiss. Om inte kravet uppfylls kan ytterligare åtgärder, såsom förelägganden eller förbud, bli aktuella.

- Vår roll är att se till att arbetsmiljölagen och utsstationeringslagen följs, och det innebär att vi inte bara granskar arbetsmiljörisker, utan också arbetar för att motverka fusk och kriminalitet i arbetslivet. Genom regelbundna kontroller och insatser ser vi till att alla, oavsett nationalitet eller arbetsgivare, ska kunna arbeta under säkra och rättvisa förhållanden, avslutar Malin Hedin.

För ytterligare information

Kontakta Malin Hedin, samordnare av arbetet mot arbetslivskriminalitet på Arbetsmiljöverket, telefon 010-730 9678.

Kontakter

Bilder

Två arbetsmiljöinspektörer står i en industrilokal.
Samverkan med andra myndigheter är avgörande i kampen mot arbetslivskriminalitet. Förutom Arbetsmiljöverket deltog även Polismyndigheten och Skatteverket i kontrollinsatsen i Mariestad.
Arbetsmiljöverket
Ladda ned bild

Följ Arbetsmiljöverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket

Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet11.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen fick 14 sanktionsavgifter på sammanlagt över en miljon kronor, varav största delen kopplades till obesiktade lyftanordningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye