Efterlängtad styrmedelsutredning - men mer kan göras redan nu
Regeringens utredning som innebär en bred översyn av skatter och andra styrmedel, har länge efterfrågats av Transportföretagen. Samtidigt finns det möjliga åtgärder som regeringen bör vidta redan nu.
Regeringen har nu tillsatt den aviserade breda styrmedelsutredningen, något som Transportföretagen länge efterfrågat. Den ska se över vilka skatter och andra styrmedel som behövs för att Sverige ska nå EU:s klimatmål på ett kostnadseffektivt och samhällsekonomiskt sätt och säkerställa en ordnad utfasning av fossila bränslen.
Utredningen ska presentera sina förslag i maj 2026 och arbetet och förslagen kommer ha stor bäring och påverkan på transportsektorn.
Transportföretagen välkomnar utredningen och har under lång tid påpekat att bland annat EU:s ökade ambitioner, genom klimatpaketet Fit for 55, ger starka motiv för en total översyn av alla nu gällande nationella skatter och andra styrmedel för att uppnå klimatmålen. Dessa påverkar också alla transportslags kostnader och konkurrenssituation.
- Det är mycket positivt att regeringen startar arbetet och vi har länge efterfrågat en bred utredning som tar ett helhetsgrepp för att effektivisera den framtida styrningen. Ett klimatneutralt Sverige är inte transportsnålt utan fossilfritt och transportsmart, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.
- Utredningen är ett tillfälle att röra om ordentligt i grytan. Politiken behöver vägledning exempelvis hur nya EU-beslutade styrmedel ska ersätta de nationella, för att undvika ineffektiv dubbelreglering. Utredningen har en komplex uppgift så utredningstiden är rimlig, men vi anser att i vissa frågor kan regeringen agera redan nu, säger Tina Thorsell, Samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Exempelvis är nivån på den svenska energiskatten på el bland de högsta i världen och riskerar att bli en onödig bromskloss för samhällets omställning. Det är orimligt i ett land som vill satsa mer på användningen av fossilfri el, särskilt inom transportsektorn.
- Idag är el som används i spårtrafik och i hamnar, så kallad landström, skattebefriad, eller kraftigt nedsatt. Det är bra, men regeringen bör också i ett första steg justera ned skatten på el som används av elbussar och ellastbilar i yrkestrafik. Det arbetet kan man starta redan nu, utan att vänta på styrmedelsutredningens förslag. Längre fram hoppas vi att utredningen också ser över möjligheterna för energiskattesänkningar för andra transportslag, exempelvis elflyget, säger Mårten Bergman, Transportekonom på Transportföretagen.
Transportföretagen ser fram emot en nära och konstruktiv dialog med utredningen under arbetets gång.
Kontakter
Seth ÖrbrinkPressansvarig, Transportföretagen
Tel:072-3266020seth.orbrink@transportforetagen.seTransportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 100 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Elektrifieringen av transportsektorn ska bli mer effektiv11.1.2025 09:55:38 CET | Pressmeddelande
Utredningen Mot en effektiv elektrifiering av transportsektorn har lämnat sitt slutbetänkande till infrastrukturminister Andreas Carlson. Utredningen innehåller flera förslag som syftar till att underlätta elektrifieringen av transportsektorn.
Fler ska gå arbetsmarknadsutbildningar 20253.1.2025 10:19:36 CET | Pressmeddelande
Det nya året inleds med besked från regeringen att fler arbetssökande ska gå arbetsmarknadsutbildningar. Detta är det något som Transportföretagen länge arbetat för och välkomnar.
Efter ny studiemodell: Allt fler klarar branschens yrkesprov16.12.2024 10:53:58 CET | Pressmeddelande
De senaste åren har en ny modell kring yrkesprovet genomförts inom de fordonstekniska utbildningarna. Detta har lett till kraftigt förbättrade resultat på yrkesproven och fler elever godkända. I synnerhet är det inom lastbilsdelen av provet som resultaten förbättrats - på fyra år har de ökat inom samtliga av yrkesprovets elva delmoment.
Rapport: Arlandas svaga utveckling kostar Sverige miljarder29.11.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Upp emot 300 miljarder kronor har Arlandas svaga utveckling kostat Sverige de senaste tjugo åren. Om trenden fortsätter kan den totala samhällsekonomiska förlusten bli så stor som 1 700 miljarder fram till 2050. Det visar en analys som WSP har gjort på uppdrag av Transportföretagen.
Ökat antal utlandspaket när svenskar e-handlar12.11.2024 10:28:38 CET | Pressmeddelande
Svenskar fortsätter e-handla alltmer från utlandet, visar Paketindex för årets tredje kvartal. Nu efterfrågas bättre möjligheter för kunder att välja hållbara transporter från e-handelns plattformar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum