Litet intresse av att binda räntan bland SBAB:s kunder men större på marknaden i stort
Även om det fanns en del som talade för att de lite längre marknadsräntorna i stort sett hade bottnat i september var intresset för att binda räntan svalt samma månad bland SBAB:s kunder. 97 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta på bolånet. Det är en marginell nedgång jämfört med i juni (98 %). Endast 1 procent valde att binda hela lånet medan en lika stor andel valde en mix av rörlig och bunden ränta. Bilden var likadan för villaägare som för bostadsrättsinnehavare. På bolånemarknaden i stort gick andelen nya bolånekunder som valde att binda räntan däremot upp tydligt i september, även om en tydlig majoritet – 8 av 10 – även där valde rörlig ränta.
Svalt intresse bland SBAB:s nya bolånekunder att välja bunden ränta …
I september valde 97 procent av SBAB:s nya bolånekunder rörlig ränta på bolånet (se diagram 1). Det är en nästan lika hög nivå som i juni då motsvarande andel låg på 98 procent. Endast 1 procent valde att binda hela lånet medan en lika stor andel valde en mix av rörlig och bunden ränta (se diagram 1). Valet av räntebindningstid ser likadant ut bland villaägare och bostadsrättsinnehavare (se diagram 1).
– Historiskt sett har det, i genomsnitt över tiden, visat sig vara mer förmånligt att välja rörlig ränta jämfört med att binda räntan. Sett i det ljuset är det inte förvånande att så många av SBAB:s nya kunder väljer rörlig ränta, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
… men uppgång på marknaden i stort
På bolånemarknaden i stort gick andelen nya bolånekunder som valde att binda räntan upp tydligt i september (se diagram 2). Mätt utifrån snitträntorna på hela bolånemarknaden syntes en tydlig nedgång i räntan på bindningstider över 3 månader i september (se diagram 3), vilket kan bidra till att förklara detta. Därefter har dessa räntor stigit och förväntas fortsätta att göra det i SBAB prognos (se diagram 3). Det är dock alltjämt en tydlig majoritet – 8 av 10 – som väljer rörlig ränta på hela bolånemarknaden.
– Sett till hela bolånemarknaden är det uppenbart att en del nya bolånekunder passade på att binda räntan i samband med räntedippen på vissa bindningstider i september, samtidigt som en mycket stor majoritet fortfarande valde rörlig ränta, säger Robert Boije.
Binda eller inte binda räntan – det är frågan
Ett sätt att bilda sig en uppfattning om vad som kan vara en väl avvägd räntebindningstid är att titta på prognoser över räntor med olika bindningstider. När SBAB gjorde den senaste prognosen den 17 oktober bedömdes det vara billigare att välja rörlig ränta framför 1 och 2 års bindningstid, medan den omvända gällde för längre bindningstider. Skillnaderna bedömdes dock över lag vara relativt små, med undantag för skillnaden mellan rörlig och 1 års bindningstid (se diagram 4).
– Givet vår senaste prognos kommer det i november vara billigast att välja rörlig ränta sett till den förväntade räntekostnaden framöver jämfört med att binda räntan på framför allt 1 år men även 2 år. Det omvända gäller för längre bindningstider, även om skillnaderna är små. Mot bakgrund av detta och att alla prognoser är osäkra – i synnerhet nu sett till det skakiga omvärldsläget – är det andra överväganden som bör väga tungt i räntebindningsbeslutet. Några exempel är vilka marginaler man har i sin ekonomi, hur länge man planerar att bo kvar i sin bostad och hur viktigt det är att på förhand veta den exakta räntekostnaden varje månad för en viss tid framöver, säger Robert Boije.
Stora skillnader mellan list- och snitträntor kan göra det svårt att välja räntebindningstid
Differensen mellan bankernas list- och snitträntor har ökat trendmässigt (se diagram 5). Den skiljer sig dock åt för olika räntebindningstider. Sedan 2017 har differensen blivit betydligt större för lån till rörlig ränta och ligger nu på över en procentenhet. Differenserna för de längre bindningstiderna såg en tydlig topp vid mitten av 2022, föll tillbaka under större delen av 2023 men hoppade upp mot slutet av året och har varit relativt sett höga i år. De ligger nu på 0,5–0,6 procentenheter. Uppgången skulle kunna förklaras av att listräntorna inte justerats ned i samma takt som räntorna på bostadsobligationer fallit och att förhandlingsutrymmet har ökat hos de banker som tillämpar en räntesättningsmodell med förhandlade räntor.
– Stora skillnader mellan list- och snitträntor kan göra det svårt för många bolånekunder att förstå vilken ränta man kan förvänta sig och om den rabatt man erbjuds är tillräckligt bra. Det gör det också svårt att fatta välgrundade beslut om räntebindningstid. Det är viktigt att man som bolånekund är uppmärksam på allt detta och i synnerhet på att de rabatter man erbjuds ofta har ett ”bäst före datum”, säger Robert Boije.
Samtliga diagram återfinns i bifogat pressmeddelande (pdf).
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 295 000 och 669 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 033. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
SBAB sänker sparräntan för företagskunder15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB sänker den rörliga sparräntan med 0,25 procentenheter för företag och bostadsrättsföreningar. Räntejusteringen är främst en effekt av Riksbankens beslut att sänka styrräntan. Förändringen träder i kraft onsdag den 15 januari.
SBAB höjer räntan på bundna bolån10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer räntan på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,05–0,20 procentenheter. Räntejusteringen beror på att marknadsräntor med längre löptider har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringen träder i kraft fredagen den 10 januari.
Oförändrad temperatur på bostadsmarknaden i Sverige som helhet men stigande i Skåne och Malmö9.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar på en i stort sett oförändrad temperatur på bostadsmarknaden som helhet i december. I Göteborg och Stockholm sjönk temperaturen tillbaka något. Skåne län samt Malmö kommun och innerstad var positiva undantag. Innerstads-områdena i samtliga tre storstäder ligger nu för första gången sedan april 2022 på eller relativt nära normala temperaturer. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora antalet återpublicerade bostäder och utbudet. Försäljningstiderna är också fortsatt långa. Budpremierna är den faktor som stigit mest påtagligt på senare tid.
Fallande bostadspriser avslutade året2.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadspriserna sjönk med 1,2 procent i december i Sverige som helhet. Störst prisfall på lägenheter var det i Storstockholm och på villor i Norra Sverige. I två av sex regioner steg villa- och lägenhetspriserna (men i olika regioner för villor respektive lägenheter). Trenden, där normala prisfall i december och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot helt stillastående priser. Under hela 2024 steg bostadspriserna med 4,2 procent för Sverige som helhet. Med det ligger bostadspriserna ändå drygt 11 procent under maxnoteringarna från våren 2022. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.
Ljusnande framtid och lättade bolånekrav bra enligt mäklarna23.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
53 procent av mäklarna bedömer att bostadspriserna stiger första kvartalet nästa år. 45 procent att de står stilla. En tydlig majoritet tror att utbudet av bostäder kommer att fortsätta öka. Den andelen har dock gått ner markant jämfört med bedömningen inför innevarande års sista kvartal. En majoritet av mäklarna tror samtidigt att även efterfrågan kommer att öka, även om denna andel inte ökade lika mycket som den minskade för utbudet. En majoritet av mäklarna spår att försäljningstiderna kommer att sjunka. Drygt 7 av 10 mäklare bedömer därtill att höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav skulle underlätta för förstagångsköpare. 13 procent tror att det inte har någon avgörande betydelse medan 15 procent menar att de negativa aspekterna överväger i form av höjda bostadspriser och/eller skulder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum