Pantbeteende i skärgården – vad hindrar besökare från att göra rätt?
De allra flesta skärgårdsbesökare vill göra rätt val för miljön, bara de får rätt förutsättningar. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent, Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) och Coca-Cola i Sverige. Tydligare ansvarsfördelning, bättre samarbeten samt lättillgänglig information och material till besökare är nyckelåtgärderna som kan minska nedskräpningen och öka insamling i skärgården.
Håll Sverige Rent, KSSS och Coca-Cola i Sverige har under sommaren, som en del av ett långsiktigt samarbete, genomfört en beteendestudie på ön Sandhamn i Stockholms skärgård. I rapporten Pantbeteende i skärgården – vad hindrar besökare att göra rätt? presenteras nu resultatet.
– Vårt mål är att samla in varje såld förpackning senast 2030 och det krävs samarbete mellan många aktörer för att vi ska lyckas och kunna göra skillnad. Vi vill vara en samlande kraft, för även om Sverige har bland de högsta återvinningsgraderna i världen så räknas varje flaska och burk, säger Thérèse Sundberg, hållbarhetsansvarig på Coca-Cola Europacific Partners i Sverige.
Förändrade beteenden
En av rapportens slutsatser är att lättja och ouppmärksamhet är ett hinder för insamling av flaskor och burkar, trots att de flesta skärgårdsbesökare vill göra rätt för sig. Besökare upplever det som jobbigt att transportera sitt skräp tills man hittar en plats att återvinna. En andra slutsats är att information är nyckeln till att uppnå ett önskat beteende.
– I skärgården står vi inför stora utmaningar när det gäller avfallshantering, och med ökat besökstryck ökar också nedskräpningen. För att minska mängden skräp och förbättra återvinningen, särskilt när det gäller burkar och flaskor, behöver vi främja en beteendeförändring. Det måste vara lätt att göra rätt, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Samverkan mellan aktörer
Rapporten betonar vikten av samverkan mellan offentliga, privata och ideella aktörer för att lösa de utmaningar som finns kopplat till insamling av pantförpackningar och med avfallshanteringen generellt i skärgårdsmiljön. Några av rekommendationerna i rapporten är att erbjuda sorteringspåsar till besökare, att informera till och från skärgården och att samordna kommunikationen bättre.
– Vi hoppas att rapporten ska stimulera en bred diskussion om lösningar för att förbättra pantåtervinningen och avfallshantering i skärgården, och öppna upp för en ännu bredare samverkan mellan oss, båtägare och andra aktörer så som kommunerna, Skärgårdsstiftelsen, Returpack och hamnar i skärgården, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på Kungliga Svenska Segel Sällskapet.
Fyra rekommendationer från rapporten
-
Främja ett gemensamt ansvar för skärgårdsmiljön - i skärgården hjälps vi åt!
Uppmuntra skärgårdsbesökare att hjälpas åt – skärgården kräver ett särskilt hänsynsfullt beteende eftersom infrastrukturen för avfallsinsamling ofta är underdimensionerad och mer begränsad än på fastlandet. -
Tillhandahåll sorteringspåsar för avfall
Gör det enklare för besökare att sortera sitt avfall genom att erbjuda sorteringspåsar, så att de smidigt kan ta med och sortera sitt avfall där möjligheterna annars är begränsade. -
Informera vid ”ingången” till skärgården
Här kan skärgårdsöarnas isolerade läge kan vändas till en fördel genom möjligheten att använda etablerade ankomstplatser för att informera besökare om regler och bästa sättet att hantera avfall under vistelsen. -
Harmonisera kommunikationen på ön
Förtydliga och samordna vilka riktlinjer som gäller för återvinning av flaskor och burkar, så att besökare enkelt förstår var och hur de ska lämna sitt avfall.
_____________________________________
Bakgrund
Naturvårdsverket har satt upp som mål att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas i Sverige och Returpack har i uppdrag att driva det rikstäckande pantsystemet för dryckesförpackningar av metall och plast. Under 2022 pantades över 2,6 miljarder förpackningar och återvinningsgraden uppgick till 87,4 procent. Ur en internationell jämförelse har Sverige ett välfungerande pantsystem och människor här är bra på att panta, men vi kan bli ännu bättre på att lämna in våra burkar och flaskor. Under 2022 hamnade strax under 380 miljoner dryckesförpackningar utanför systemet. En del av dessa försvinner i gränshandeln, en del i restavfallet och en del blir till skräp.
Resultaten från en nationell skräpmätning 2020, som Håll Sverige Rent genomförde på uppdrag av Naturvårdsverket, visade att 91 000 burkar och 21 000 plastflaskor slängdes på marken i stadskärnor under en enda sommarvecka.
Om studien
I skärgården, precis som på många andra populära turistdestinationer, finns det utmaningar med avfallshantering generellt då systemen är underdimensionerade och inte designade för att kunna hantera avfall när besökstrycket ökar kraftigt.
Håll Sverige Rent, KSSS och Coca-Cola i Sverige har under sommaren 2024 genomfört en studie på ön Sandhamn i Stockholms skärgård, med fokus på pantbeteende. Studien har undersökt hur infrastrukturen för avfall ser ut på Sandhamn, var pantkärl står och var man hittar burkar och flaskor som hamnar utanför systemet. Det har även undersökts hur och var människor rör sig på ön, liksom skärgårdsbesökares beteenden kopplat till insamling av förpackningar. Studien har även omfattat observationer och intervjuer med skärgårdsbesökare samt personer som bor och arbetar på Sandhamn.
Länk till rapporten
Pantbeteende i skärgården – vad hindrar besökare att göra rätt?
Nyckelord
Kontakter
Linnéa BergmanVerksamhetsutvecklare område StadHåll Sverige Rent
Tel:072-142 65 47linnea.bergman@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
Den vita prillan – ny miljöbov12.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Fimpar och snus är det vanligaste skräpet i stadsmiljö. Nya mätningar från Håll Sverige Rent visar att mängden skräpiga fimpar minskar medan snusprillor ökar. Det är det vita snuset som står för störst del av snusskräpet. Den 1 november sänktes skatten på snus med 20 procent, något som kan driva på försäljning och därmed nedskräpningen ytterligare.
Nu utser vi årets mest hållbara skolor – här är vinnarna11.11.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Idag firas Hållbarhetsdagen av tiotusentals barn och unga runt om i landet. I samband med firandet delas priser ut till årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasium. Skolorna som tävlat ingår i Håll Sverige Rents utbildningsprogram Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med hållbarhet i undervisningen under året. Nu står det klart vilka som vinner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum