Ökad medvetenhet om klimatrisker bland husägare
Allt fler svenska husägare blir medvetna om klimatrisker och sitt eget ansvar för att skydda sina hem, visar SBAB:s senaste undersökning om klimatrisker. Trots ökad kunskap finns dock fortfarande utmaningar gällande tillgång till information och försäkringsskydd. Vattenbrist och översvämningar är de klimatrisker som oroar fastighetsägare mest. Ändå uppger sex av tio fastighetsägare att de inte vet om deras villaförsäkring täcker skador på huset orsakad av rask, skred, erosion, översvämningar eller brandrisk på grund av torka.
Hela 88 procent av Sveriges husägare uppger att de vet vad klimatrisker är, vilket är en ökning med 3 procentenheter sedan SBAB gjorde den första klimatundersökningen år 2021. Samtidigt vet bara en av fyra husägare vart de ska vända sig för att få information om klimatrisker. Även om det kan uppfattas som få, så är det en ökning med 5,5 procentenheter från föregående år.
Vattenbrist och översvämningar är de klimatrisker som oroar husägare mest. Drygt var fjärde anger att de oroar sig för dessa risker. Därefter är det höga temperaturer och ökad brandrisk på grund av torka, som oroar husägare. Resultatet speglar sannolikt våra erfarenheter av ovanligt varma somrar och längre perioder av torka som lett till sinande brunnar och bevattningsförbud i vissa områden.
Husägare har ökad insikt om sitt eget ansvar att skydda sitt hus
Vems ansvar det är att minska risken för att en fastighet skadas av väder och vind har det rått delade meningar om. Majoriteten av husägarna, 63 procent, anser att de själva bär ansvaret för att skydda sitt hus mot naturhändelser och klimatrisker, vilket är en avsevärd ökning jämfört med 43 procent ifjol. Då tyckte nämligen 28 procent att det var kommunens eller myndigheternas ansvar, en siffra som minskat till 16 procent i årets undersökning. Kunskapen och medvetenheten om ansvarsfrågan har ökat kraftigt. Det visar även andelen vet ej-svar som minskat från 21 procent till 16 procent i år.
– Det är jättebra att fler husägare förstår att de själva bär ett stort ansvar för att förebygga klimatrelaterade skador på sitt hem. Ökad frekvens av extrema väderhändelser kan vara en anledning till att fler husägare blivit mer medvetna om riskerna, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.
Majoriteten av husägarna i undersökningen tog inte hänsyn till klimatrisker när de köpte sitt hus, men sex av tio (59 procent) säger att de kommer att ta hänsyn till riskerna om de köper ett hus i framtiden. De allra flesta, 85 procent, tycker att fastighetsmäklare borde vara skyldiga att informera om klimatrisker vid en husförsäljning vilket är en ökning jämfört med ifjol (82 procent). Det är också fler som tycker att besiktningsföretag borde ta ett större ansvar och informera om klimatrisker.
– Hus utsatta för klimatrisker finns i alla Sveriges kommuner men riskerna ser olika ut beroende på topografi, bebyggelsens koncentration, kommunens dagvattenhantering, grönytor med mera. Det kan dock vara svårt för en enskild person att bedöma dessa risker, särskilt om man flyttar till ett nytt område. Då kan det vara tryggt att ha en mäklare eller besiktningsman som informerar om riskerna, säger Karin Stenmar.
Drygt hälften, 53 procent, av husägarna är inte oroliga för att deras hus ska drabbas av skador till följd av klimatförändringar. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året då motsvarande siffra var 38 procent. Trots en minskad oro för skador säger 6 av 10 husägare att de inte vet om deras villaförsäkring täcker skador på huset orsakad av ras, skred, erosion, översvämningar eller brandrisk på grund av torka.
– Husägare har idag bättre kunskap om klimatförändringarnas effekter, riskområden och potentiella faror. Att oron inte är mer utbredd kan bero på att de flesta hus inte ligger i direkt riskzon. Men för de husägare vars fastigheter är utsatta är det viktigt att gå från medvetenhet till handling - att överväga förebyggande åtgärder och se över försäkringsskyddet. Det handlar om att aktivt klimatsäkra sitt hem, säger Karin Stenmar.
Klimatanpassa ditt hus – några tips
- Installera backventiler för att minska risken att få in avloppsvatten i fastigheten.
- Förbättra avrinningen från huset så att vatten inte samlas intill huset vilket kan orsaka vattenskador.
- Bygg tak över källartrappor och andra hålrum.
- Se till att huset är väldränerat och att spola dräneringsledningarna med jämna mellanrum.
- Kontrollera att takpannor/takbeklädnad håller helt tätt.
- Plantera träd på din tomt. Trädens rotsystem skyddar tomten från att erodera och träden suger upp stora mängder vatten.
- Installera avstängningsmöjlighet för golvbrunn.
Om undersökningen
Klimatundersökningen genomfördes av Syno International på uppdrag av SBAB mellan den 6 och 20 september 2024. Cirka 1 000 villa- och radhusägare i åldern 18-80 år deltog i undersökningen.
Mer information
Här hittar du fler resultatet från SBAB:s klimatriskundersökning bland husägare samt konkreta råd om hur man skyddar sitt hem mot skador som kan uppstå till följd av klimatförändringar Klimatrisker - tips och råd om hur du kan klimatanpassa och skydda ditt hus
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seKarin StenmarHållbarhetschef på SBAB
Tel:070-831 66 76karin.stenmar@sbab.seBilder
Dokument
Länkar
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 295 000 och 669 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 033. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Budpremierna tillbaka på normal nivå igen – så även antal budgivare på lägenheter13.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att stiga i november. Budpremierna är tillbaka på normal nivå igen för både hus och lägenheter, och även antalet budgivare på lägenheter. I samtliga tre storstadslän är det fortfarande en bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är antalet återpublicerade bostäder, utbudet och försäljningstiderna.
Trots starkare ekonomi och dubbelsänkning av Riksbanken håller bostadsägarna stenhårt i plånboken11.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation är bättre nu jämfört med för ett halvår sedan. Fler anser att deras ekonomiska situation har förbättrats jämfört med dem som upplever en försämring. Andelen som säger sig behöva ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna har halverats jämfört med i våras. Trots det håller bostadsägarna stenhårt i plånboken. Riksbankens dubbla räntesänkning verkar, än så länge, ha en mycket begränsad effekt på konsumtionen. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer efter räntesänkningarna. 27 procent anger att de i stället kommer att spara eller amortera mer. Detta visar Boägartempen från SBAB.
Trend mot underskott på nya bostäder i Sverige5.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på nya bostäder, uppskattad utifrån hushållens betalningsförmåga, visar att det under årets tredje kvartal i genomsnitt var balans mellan efterfrågan på och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. Trenden pekar överlag mot underskott men ser olika ut i olika delar av landet. I Storstockholm råder redan underskott på villor. I flera kommuner och regionstäder finns kvarvarande obalanser med både över- och underskott. Den branta nedgången i antalet påbörjade bostäder har gjort att det stora utbudsöverskottet i till exempel Järfälla och Täby har minskat påtagligt. Trots en relativt sett starkare efterfrågan i förhållande till utbudet, syns ännu ingen påtaglig ljusning i försäljningen av nya bostäder.
Fortsatt prisfall på bostäder i november – men det spretade3.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadspriserna sjönk med 1,1 procent i november i Sverige som helhet. Det var dock en splittrad bild. Lägenhetspriserna steg med 0,1 procent medan villapriserna sjönk med 1,6 procent. Lägenhetspriserna föll i tre av sex regioner och villapriserna i fyra av sex. Villapriserna sjönk med nästan 4 procent i Södra Sverige och lägenhetspriserna med strax över 2 procent i Norra Sverige. I de regioner där priserna steg var uppgångarna över lag måttliga. Sammantaget var prisfallet något större för Sverige som helhet med hänsyn tagen till vad som är normalt för säsongen. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för november.
SBAB har nöjdast kunder – i år igen!2.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För sjätte året i rad har SBAB nöjdast kunder inom kategorin bolån, och för sjunde året i rad nöjdast kunder inom kategorin fastighetslån. Detta enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI), som idag presenterar sin årliga studie om kundupplevelsen inom bolån, fastighetslån, privatlån och sparande i värdepapper.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum