Unga tar del av nyheter på sociala medier men utan tillit
Mediemyndighetens årliga rapport Mediekonsumtion 2024 visar att nyhetskonsumtionen i Sverige fortfarande är på en hög nivå. Hos de yngre ökar användandet av sociala medier som nyhetskälla trots att de inte helt litar på informationen.
Rapporten Mediekonsumtion 2024 visar att det finns stora skillnader mellan de ungas och de äldres konsumtion av medier. Nyhetskonsumtionen är fortsatt hög i befolkningen där unga har högt förtroende för traditionella nyhetskällor och lägre för sociala medier. Det är som mest 11 procent som litar helt eller ganska mycket på nyheter och information på sociala medier (13–16-åringarna) och 15 procent som litar helt eller ganska mycket på youtubers/influencers (9–12-åringarna).
Störst förtroende har unga för SVT, TV4, Sveriges Radio och myndigheters webbplatser och appar. De äldre barnen använder flera nyhetskällor och litar generellt något mer på nyhetskällorna än barnen i åldern 9–12. Information och nyheter som inhämtas via sociala medier och från youtubers/influencers har mycket låga förtroendesiffror.
-Vi kan se att unga har en hög mediekonsumtion och att nästan alla har tillgång till en egen mobil som de använder dagligen. Vi ser även ett ökat användande av Tiktok för att ta del av nyheter trots att de litar mer på traditionella medier, säger Tove de Vries, utredare vid Mediemyndigheten och redaktör för rapporten.
Den digitala klyftan och linjära tittandet minskar
Den digitala klyftan fortsätter att minska eftersom de äldsta blir alltmer digitala. De äldre lägger mest tid på att lyssna på radio och titta på tv till skillnad från de yngre som lägger mest tid på att lyssna på strömmad musik och sociala medier.
Det traditionella linjära tv-tittandet minskar och tittandet på streaming ökar. Samtidigt finns det en fortsatt efterfrågan från hushållen att kunna titta på linjär tv. Det finns därför fortfarande en marknad för både den linjära tv:n och streamingtjänster.
Radiolyssnandet minskar i alla åldersgrupper
Radiolyssnandet minskar i alla åldrar och på alla kanaler. Det är främst de äldre som lyssnar på traditionell radio till skillnad från de yngre som lyssnar allt mindre. Förskjutningen från analogt till digitalt lyssnande sker främst via poddar. Den dagliga räckvidden för poddar är högre i de yngre åldersgrupperna än för traditionell radio.
Om rapporten
Mediemyndigheten har i uppdrag att följa och analysera utvecklingen inom medieområdet och sprida kunskap om den till allmänheten. Myndigheten publicerar varje år flera rapporter om medieutvecklingen. Den här rapporten beskriver mediekonsumtionen i Sverige. Underlaget kommer från flera olika källor och visar hur mediekonsumtionen utvecklas över tid. Det är särskilt Nordicoms rapport Mediebarometern 2023 som ligger till grund för den här rapporten.
Årets rapport innehåller även ett nytt avsnitt som handlar om barn och ungas mediekonsumtion. Det avsnittet bygger på undersökningarna Ungar & medier 2023 samt Småungar & medier 2023, som genomförts av Statens medieråd, numera Mediemyndigheten.
Nyckelord
Kontakter
PresskontaktMediemyndigheten
Tel:08 -580 070 00presskontakt@mediemyndigheten.semediemyndigheten.seDokument
Länkar
Mediemyndigheten
Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Granskningsnämnden fäller inslag i Nyhetsmorgon2.12.2024 13:53:23 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4:s program Nyhetsmorgon för felaktiga beskrivningar av vad som framkommit i en granskning av Kalla fakta. Inslaget fälls mot kravet på saklighet.
Granskningsnämnden fäller Ekot18.11.2024 11:42:17 CET | Pressmeddelande
Sveriges Radios sändning i Ekot den 1 juli 2024 fälls för missvisande beskrivning av var området Golanhöjderna ligger. Inslaget strider mot kravet på saklighet.
Nationell konferens om barns och ungas trygghet på nätet24.10.2024 10:58:50 CEST | Pressmeddelande
Den 25 oktober anordnar Safer Internet Centre i Sverige en nationell konferens om ” Ett bättre internet för barn”. Safer Internet Centre drivs av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT.
Mediebranschens omsättning minskar visar ny rapport23.10.2024 10:26:12 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade den svenska mediebranschens intäkter från reklam. Dessutom höll hushållen hårt i sina plånböcker under lågkonjunkturen. Det innebar att försäljningsintäkterna minskade för många radio-, tidnings- och tv-bolag. Det visar Mediemyndighetens nya rapport Medieekonomi 2024.
Granskningsnämnden fäller inslag om Palestina21.10.2024 12:04:06 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sveriges Radios program Klartext för att det innehöll en felaktig beskrivning av Palestina. Inslaget fälls mot kravet på saklighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum