En miljard till den främsta cancerforskningen under 2024 - rekordstor anslagsutdelning från Cancerfonden
Under 2024 har Cancerfonden fattat beslut om att dela ut en rekordstor summa på hela en miljard kronor till den främsta cancerforskningen. Detta står klart efter beslut om nya forskningsanslag om totalt 887 miljoner kronor. Tidigare under året har Cancerfonden beviljat 113 miljoner kronor i anslag.
– Det är helt fantastiskt att vi under 2024 har kunnat fatta beslut om att dela ut en rekordstor summa på hela en miljard kronor till betydelsefulla forskningsprojekt över hela landet. Trots ett år fyllt av utmanande händelser som påverkat både samhällen och enskilda individer, har människor fortsatt att stödja svensk cancerforskning. Det är tack vare deras gåvor som vi nu kan finansiera de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Cancerfonden finansierar forskning inom flera områden; från hur cancer kan förebyggas och botas till rehabilitering och livskvalitet under och efter en cancerbehandling. Under 2024 har Cancerfonden beslutat att tilldela totalt 209 forskningsprojekt och 15 kliniska studier medel för sin fortsatta forskning. I takt med att allt fler människor överlever sin cancerdiagnos märks en ökad ström av ansökningar inom forskning för förbättrad livskvalitet. Även anslagen till kliniska behandlingsstudier ökar som en del i Cancerfondens arbete med att främja detta forskningsfält och säkerställa att framgångsrik forskning kommer patienter till gagn i ett så tidigt skede som möjligt.
En av de forskare som tilldelas medel är Samir El Andaloussi vid Karolinska Institutet. Tillsammans med sina kollegor får Samir 3,75 miljoner kronor för att forska om ett helt nytt sätt att få läkemedel att nå fram till tumörer och utöva sin effekt på exakt rätt plats i kroppen.
Den teknik som Samir och hans forskarkollegor tillämpar kan göra behandlingen mer effektiv samtidigt som biverkningarna begränsas. De använder sig av mycket små så kallade vesiklar, det vill säga membranbubblor som cellerna släpper ifrån sig. Med hjälp av ingenjörskonst kan de manipulera dessa vesiklar så att de kan bära med sig läkemedel, söka upp tumörceller och börja verka exakt på den plats i kroppen där det är tänkt att läkemedlet ska ha effekt. Till exempel skulle metoden kunna användas vid hudcancerformen malignt melanom.
– Det här kan användas på många sätt, till exempel kan vi förse vesiklarna med immunterapi. Jag hoppas att vi ska kunna börja testa det här på patienter inom några år och att vi då ska kunna få behandlingar som är effektiva men som har mindre biverkningar, säger Samir El Andaloussi, professor i biomolekylär medicin och avancerad terapi vid Karolinska Institutet.
167 miljoner till fortsatt satsning på kliniska behandlingsstudier
För andra året i rad gör Cancerfonden en särskild satsning på kliniska behandlingsstudier och har beslutat att bevilja 167 miljoner kronor till detta ändamål. I kliniska studier testas nya metoder och behandlingar på människor under kontrollerade former. Forskningen är helt avgörande för att veta att de nya metoderna verkligen fungerar.
– Vi har länge sett att kliniska studier är ett område som är eftersatt. De kräver ofta stora resurser för att kunna genomföras och därför vill vi på Cancerfonden stärka den kliniska forskningen och bidra till att öka antalet kliniska studier i Sverige. Det är avgörande för att vi ska kunna utveckla och förbättra cancervården och se till att framgångsrik forskning kommer patienterna till gagn i ett så tidigt skede som möjligt. Det inbegriper hela kedjan – allt från det förebyggande arbetet, liksom arbetet med tidig upptäckt, att bota cancer samt att säkerställa en god livskvalitet även efter en cancerbehandling, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Projektanslag - så fördelas pengarna
Karolinska universitetet – 285,35 miljoner
Uppsala universitet – 129,3 miljoner
Lunds universitet – 104,6 miljoner
Göteborgs universitet – 102,45 miljoner
Umeå universitet – 31,35 miljoner
Stockholms universitet – 26,95 miljoner
Linköpings universitet – 21 miljoner
Kungliga tekniska högskolan – 12,6 miljoner
Chalmers tekniska högskola – 3 miljoner
Sophiahemmet – 1,6 miljoner
Totalt: 718, 2 miljoner kronor
Klinisk behandlingsforskning – så fördelas pengarna
Karolinska institutet - 84 miljoner
Göteborgs universitet - 29 miljoner
Lunds universitet - 22 miljoner
Uppsala universitet - 32 miljoner
Totalt 167 miljoner kronor
Planeringsgrupper
Lunds universitet 1 050 000
Göteborgs universitet 975 000
Uppsala universitet 100 000
Karolinska institutet 75 000
Totalt 2, 2 miljoner kronor
Utöver projektanslag och anslag till kliniska behandlingsstudier har Cancerfonden tidigare under året beviljat 113 miljoner kronor i anslag.
Kontakter
Sara Hjelm AhlstedtPresskontakt
Tel:076-119 90 64sara.hjelm.ahlstedt@cancerfonden.seBilder
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Många bra satsningar i forskningspropositionen men grundförutsättningarna saknas för den kliniska forskningen13.12.2024 08:44:21 CET | Pressmeddelande
Nu har regeringen presenterat sin forsknings- och innovationsproposition för de nästkommande fyra åren. Det är flera bra satsningar i propositionen: öronmärkta pengar till life science, AI satsningar och forskningsinfrastruktur. Regeringen pekar också ut området kring prevention och folkhälsa som Cancerfonden driver. Nu är det upp till regionerna att skapa fungerande förutsättningar för att kunna bedriva klinisk forskning inom vården.
Viktigt att regeringen prioriterar gratis HPV-vaccin även nästa år5.12.2024 11:45:30 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om vaccination mot HPV. Personer upp till 26 år rekommenderas vaccination och myndigheten slår fast att det finns behov av särskilda vaccinationsinsatser gentemot vissa grupper. Cancerfonden välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att agera i linje med rekommendationen så att fler cancerfall kan förebyggas och utsatta grupper skyddas. Samtidigt krävs fortsatt stöd till arbetet med att utrota livmoderhalscancer, där satsningen nu förlängts med sex månader.
Möjlighet att leva väl: Cancerfonden bjuder in sjuksköterskor i Skåne till en heldag med Sveriges främsta forskare inom omvårdnad och palliativ vård.3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Syftet med dagen är att sprida den senaste forskningen inom omvårdnad och ge fler sjuksköterskor möjlighet att ta del av nya forskningsresultat. Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är deras möjligheter till kompetensutveckling ofta begränsade.
Region Kalmar och Värmland först i landet att nå målet för att utrota livmoderhalscancer2.12.2024 09:58:40 CET | Pressmeddelande
Region Kalmar och Värmland är de första regionerna i Sverige som lyckats vaccinera 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 mot HPV - det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Detta är ett stort genombrott i kampen för att utrota sjukdomen, och en betydelsefull milstolpe som kan bana väg för resten av landet.
Cancerfonden arrangerar konferens om omvårdnadsforskning i Uppsala22.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den 25 november 2024 bjuder Cancerfonden in till en heldagutbildning med fokus på omvårdnadsforskning inom cancer- och palliativ vård. Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till kliniskt verksamma och forskande sjuksköterskor. Konferensen, som är en del av satsningen "Möjlighet att leva väl", hålls i Grönwallsalen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum