Cancerfonden

Kan hälsosamma levnadsvanor förebygga cancer hos unga med intellektuell funktionsnedsättning?

Dela

Linköpingsforskare får 3 miljoner för att undersöka svaret

Cancerfonden har fattat beslut om att bevilja tre miljoner kronor till Ulrika Müssener, forskare vid Linköpings universitet, för att utveckla ett digitalt verktyg som främjar hälsosamma levnadsvanor bland unga personer med intellektuell funktionsnedsättning. Projektet är ett viktigt steg i kampen mot cancer och andra livsstilssjukdomar för en ofta marginaliserad grupp i samhället.

Ulrika Müssener, forskare vid Linköpings universitet, tilldelas tre miljoner av Cancerfonden för att utveckla ett digitalt verktyg som främjar hälsosamma levnadsvanor bland unga personer med intellektuell funktionsnedsättning. Fotograf: Charlotte Pershammar.
Ulrika Müssener, forskare vid Linköpings universitet, tilldelas tre miljoner av Cancerfonden för att utveckla ett digitalt verktyg som främjar hälsosamma levnadsvanor bland unga personer med intellektuell funktionsnedsättning. Fotograf: Charlotte Pershammar.

Personer med intellektuell funktionsnedsättning löper högre risk att drabbas av cancer och andra sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Det forskningsprojekt som Ulrika Müssener leder vid Linköpings universitet syftar till att stödja unga personer med intellektuell funktionsnedsättning att öka sin fysiska aktivitet, minska stillasittandet och göra mer hälsosamma matval. 

– För oss är det här inte bara ett forskningsprojekt, utan en chans att göra verklig skillnad för en grupp som ofta hamnar utanför hälsofrämjande insatser. Förutom att förbättra hälsan på individnivå kan resultaten från projektet bidra till ett långsiktigt förebyggande av cancer. Jag är oerhört glad och stolt över att kunna bedriva den här viktiga forskningen tillsammans med mitt engagerade forskarteam, säger Ulrika Müssener, forskare vid Linköpings Universitet. 

I forskarteamet ingår, förutom forskarna inom projektet, även unga personer med intellektuell funktionsnedsättning, deras anhöriga, app-utvecklare och yrkesverksamma inom vård och socialtjänst

Digitalt verktyg för individanpassat stöd 
Målet med projektet är att utveckla ett digitalt verktyg som kan motivera unga personer med intellektuell funktionsnedsättning att förbättra sina levnadsvanor. Om verktyget, som inkluderar bildstöd, video och motiverande övningar, visar sig vara effektivt kan det spridas nationellt och bidra till ett mer tillgängligt och individanpassat stöd. Linköpings universitet blir därmed en central aktör i arbetet med att bygga upp kunskap och utveckla hälsofrämjande arbete inom vård och omsorg för denna riskutsatta grupp. 

Beslut om rekordstort anslag på en miljard till cancerforskning - och fortsatt satsning på kliniska behandlingsstudier 

Genom generösa donationer från privatpersoner och företag har Cancerfonden möjlighet att varje år stödja den främsta forskningen mot att besegra cancer. 2024 har Cancerfondens forskningsnämnd fattat beslut om att dela ut totalt en miljard kronor till olika forskningsprojekt.  

– Det är helt fantastiskt att vi under 2024 har kunnat fatta beslut om att dela ut en rekordstor summa på hela en miljard kronor till betydelsefulla forskningsprojekt över hela landet. Trots ett år fyllt av utmanande händelser som påverkat både samhällen och enskilda individer, har människor fortsatt att stödja svensk cancerforskning. Det är tack vare deras gåvor som vi nu kan finansiera de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.     

För andra året i rad gör Cancerfonden en särskild satsning på kliniska behandlingsstudier och har beslutat att bevilja 167 miljoner kronor till detta ändamål. I kliniska studier testas nya metoder och behandlingar på människor under kontrollerade former. Forskningen är helt avgörande för att veta att de nya metoderna verkligen fungerar.  

– Vi har länge sett att kliniska studier är ett område som är eftersatt. De kräver ofta stora resurser för att kunna genomföras och därför vill vi på Cancerfonden stärka den kliniska forskningen och bidra till att öka antalet kliniska studier i Sverige. Det är avgörande för att vi ska kunna utveckla och förbättra cancervården och se till att framgångsrik forskning kommer patienterna till gagn i ett så tidigt skede som möjligt. Det inbegriper hela kedjan – allt från det förebyggande arbetet, liksom arbetet med tidig upptäckt, att bota cancer samt att säkerställa en god livskvalitet även efter en cancerbehandling, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. 

Kontakter

Bilder

Ulrika Müssener, forskare vid Linköpings universitet. Fotograf: Charlotte Pershammar.
Ulrika Müssener, forskare vid Linköpings universitet. Fotograf: Charlotte Pershammar.
Ladda ned bild
Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Fotograf: Albin Håkansson, Cancerfonden.
Malin Sund, ordförande Cancerfondens forskningsnämnd. Fotograf: Albin Håkansson, Cancerfonden.
Ladda ned bild

Om oss

Cancerfondens vision är att besegra cancer

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden

Många bra satsningar i forskningspropositionen men grundförutsättningarna saknas för den kliniska forskningen13.12.2024 08:44:21 CET | Pressmeddelande

Nu har regeringen presenterat sin forsknings- och innovationsproposition för de nästkommande fyra åren. Det är flera bra satsningar i propositionen: öronmärkta pengar till life science, AI satsningar och forskningsinfrastruktur. Regeringen pekar också ut området kring prevention och folkhälsa som Cancerfonden driver. Nu är det upp till regionerna att skapa fungerande förutsättningar för att kunna bedriva klinisk forskning inom vården.

Viktigt att regeringen prioriterar gratis HPV-vaccin även nästa år5.12.2024 11:45:30 CET | Pressmeddelande

Idag presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om vaccination mot HPV. Personer upp till 26 år rekommenderas vaccination och myndigheten slår fast att det finns behov av särskilda vaccinationsinsatser gentemot vissa grupper. Cancerfonden välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att agera i linje med rekommendationen så att fler cancerfall kan förebyggas och utsatta grupper skyddas. Samtidigt krävs fortsatt stöd till arbetet med att utrota livmoderhalscancer, där satsningen nu förlängts med sex månader.

Möjlighet att leva väl: Cancerfonden bjuder in sjuksköterskor i Skåne till en heldag med Sveriges främsta forskare inom omvårdnad och palliativ vård.3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Syftet med dagen är att sprida den senaste forskningen inom omvårdnad och ge fler sjuksköterskor möjlighet att ta del av nya forskningsresultat. Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är deras möjligheter till kompetensutveckling ofta begränsade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye