Världsstjärnorna Peter Mattei och Malin Byström möter hovkapellmästare Alan Gilbert i mästerverket Wozzeck
Två av våra främsta sångare står på scen i Alban Bergs banbrytande opera som hade urpremiär 1925. Wozzeck är stor operaupplevelse, baserad på en sann historia om krig och utsatthet med tydliga paralleller till vår samtid. Uppsättningen är en samproduktion med franska Opéra National de Lyon, i regi av Richard Brunel och dirigerad av Kungliga Operans musikchef, hovkapellmästare Alan Gilbert, alternerande med John Fiore.
Soldaten Wozzeck blir manipulerad i ett övervakningssamhälle. Traumatiserad mördar han kvinnan han lever med, men blir samtidigt själv ett offer i en förödande psykisk nedåtspiral medan makten tittar på. Operan Wozzeck av Alban Berg är en historia om utsatthet, psykisk ohälsa och mänskliga behov. Dirigent Alan Gilbert beskriver musiken som ett mästerverk:
»För mig är det tydligt att Berg, inte minst i Wozzeck, har kopplingar inte bara till den andra Wienskolan utan även till äldre tiders Wientonsättare. Jag hör kopplingar till Schubert och Brahms, och även Mahler. Det är musik som är extremt intellektuell men också i hög grad romantisk. Den låter väldigt taggig och dramatisk, och på vissa ställen kan den påminna om skräckfilmsmusik – men samtidigt är den lättillgänglig. Det är inte musik enbart för elitistiska finsmakare, som vissa verkar tro. Utan dramatisk mänsklig musik. Jag tror att vem som helst kan gripas av den.«
»Det intressanta är hur han [Wozzeck] i ena stunden är en knivskarp filosof för att i nästa stund vara totalt lobotomerad med ett sönderslaget och förnedrat kroppsspråk. Jag har aldrig varit med om en roll som är så otroligt halkig«, säger Peter Mattei, som i Kungliga Operans uppsättning gör rollen som Wozzeck för tredje gången i sin karrär.
»Wozzeck och Marie är fattiga utan rättigheter, förnedrade och pressade till vansinnets gräns. Vi är alla ansvariga för våra handlingar, men i vilken mån spelar omgivande omständigheter in? Rent musikaliskt är Marie en roll som kräver sitt. Inte minst tar den tid att studera in på grund av det avancerade tonspråket«, säger Malin Byström.
Regissör Richard Brunel beskriver hur han redan redan i tonåren kom i kontakt med teaterpjäsen Wozzeck för att sedan upptäcka Bergs opera, som han anser är lika aktuell idag som när den skrevs, för nästan hundra år sedan.
»Jag tror att den här uppsättningen bygger på post-covid-kulturen. Under pandemin, denna mycket speciella tid, blev det tydligt hur kraftfull vetenskapen är och hur den interagerar med ekonomi och politik. I slutändan är detta vad som visas i vår version av Wozzeck: hur övertro på vetenskap, tillsammans med intressen som går bortom individens, kan leda till övergrepp«, säger Richard Brunel.
Wozzeck spelas på Kungliga Operans stora scen 16 november till 14 december. Framförs på tyska med svensk text på textmaskin.
MUSIK Alban Berg
TEXT Alban Berg, efter Georg Büchners pjäs
DIRIGENT Alan Gilbert/John Fiore
REGI Richard Brunel
DRAMATURG Catherine Ailloud-Nicolas
SCENOGRAFI Étienne Pluss
KOSTYM & MASK Thibault Vancraenenbroeck
LJUSDESIGN Laurent Cataingt
MEDVERKANDE
WOZZECK Peter Mattei
MARIE Malin Byström
KAPTENEN Niklas Björling Rygert
DOKTORN John Erik Eleby
TAMBURMAJOREN Klas Hedlund
ANDRES Jonas Degerfeldt
MARGRET Katarina Leoson
PRÄSTEN/FÖRSTE GESÄLLEN Lennart Forsén
MINISTERN/ANDRE GESÄLLEN Andreas Lundmark/Radoslaw Rzepecki
IDIOTEN Andrius Bartkus
EN SOLDATFredrik Mattsson
EN MAN Wei Nan
BARNET Melker Roswald/Casper Lindroth
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder
Om Kungliga Operan
Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.
Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Efterlängtad återkomst för Askungen, julens stora balett för hela familjen25.11.2024 10:39:53 CET | Pressmeddelande
Askungen och hennes vänner dansar åter in på Kungliga Operans stora scen inför julen. Upplev Kungliga Balettens succé i koreografi av Tamara Rojo och med fantastiska kostymer av modeskaparen Christian Lacroix, som också skapat scenbilden tillsammans med Tobias Rylander, de internationella popstjärnornas mest efterfrågade ljus- och videodesigner, som senast var aktuell på Kungliga Operan med baletten Gustavia tidigare i höst. Askungen har nypremiär den 29 november.
Johanna Rudström och David Fukamachi Regnfors – årets Gunn Wållgren-stipendiater15.11.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Operasångerskan Johanna Rudström och skådespelaren David Fukamachi Regnfors har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Gunn Wållgrens minnesfond är en fond med ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan. Stipendierna delades ut idag vid en ceremoni på Dramaten.
Dance along – din chans att stå på Kungliga Operans stora scen!18.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 och 18 november bjuder Kungliga Operan in publiken till Dance-along, dansklasser på Stora scenen, med bland andra Kungliga Balettens konstnärliga chef Nicolas Le Riche och dans- och showveteranen Rennie Mirro.
Urpremiär för Gustavia - nyskriven balett om Sveriges okände prins15.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Berättelsen om Gustav Badin Couschi, i koreografi av Pär Isberg samt manus och regi av Amir Chamdin och med franske gästsolisten Guillaume Diop i huvudrollen. Gustavia skildrar den för många svenskar okända berättelsen om två pojkar som växer upp samtidigt vid det svenska hovet; den blivande kung Gustav III och hans adoptivbror Gustav Badin Couschi. Den ene född prins, den andre adopterad in i kungafamiljen. Gustavia har premiär på Kungliga Operan på fredag, 18 oktober kl 19.00.
The Royal Swedish Opera to Gasometer in 2027 ─ the former gas clock will serve as home stage during renovation14.10.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Gasometer will be the stage for the Royal Swedish Opera while the Opera House is being renovated. The unique gas clock in Stockholm area Norra Djurgårdsstaden is operated by Cirkus Venues and is being constructed into a spectacular stage space for opera, ballet and classical music. The opera will move in on 1 February 2027. »Gasometer offers a unique audience and stage experience, and we look forward to meeting the audience there when the Opera House has to close for renovation and rebuilding«, says the Royal Swedish Opera's CEO Fredrik Lindgren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum