Få svenskar tror på sjunkande bostadspriser
Endast 4 procent av svenskarna spår sjunkande bostadspriser på ett års sikt – den lägsta noteringen sedan mätningarna startade i inledningen av förra året. Hälften tror nu på en uppgång för bostadspriserna. Det visar Länsförsäkringars senaste Boprisbarometer.
– Bostadsmarknaden blir allt hetare och fler än på länge känner sig ekonomiskt trygga med att flytta. Vi ser inget prisrally nästa år, men de sjunkande räntorna i kombination med ökande reallöner kommer att ge bostadspriserna en skjuts uppåt. Prisutvecklingen kan dock påverkas negativt av osäkerhetsfaktorer som effekterna av Trumps valseger och ränteutvecklingen i omvärlden, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Länsförsäkringars Boprisbarometer anger skillnaden mellan andelen hushåll som tror på högre bostadspriser om ett år jämfört med andelen som tror på lägre bostadspriser. I november ökade Boprisbarometern från 43 till 46 procent. Andelen svenskar som förväntar sig ett prisfall på bostadsmarknaden det kommande året är nu endast 4 procent – den lägsta noteringen sedan mätningarna inleddes i januari 2023.
– Svenskarna ser ljust på bostadsmarknaden och vi har nu mer än 12 gånger fler svenskar som tror på stigande bostadspriser jämfört med det motsatta. Riksbankens räntesänkningar ger stöd åt hushållens optimism. Lägre räntor innebär konkret att det kommer bli lättare att köpa bostäder på högre prisnivåer, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Boprisbarometern visar att 50 procent av svenskarna tror att bostadspriserna kommer att stiga på ett års sikt. Andelen svenskar som tror på högre bostadspriser har generellt sett ökat sedan början av 2023 samtidigt som andelen som tror på lägre priser succesivt har minskat. Andelen som förväntar sig oförändrade bostadspriser uppgår nu till 39 procent.
– Den 4 november presenterade Kommittéordförande Peter Englund förslag på lättare kreditrestriktioner, som i stort är välkomna och skulle öka tillgängligheten till bostadsmarknaden för särskilt unga vuxna. Och om regeringen går vidare med förslagen är det kassaskåpssäkert att det kommer bidra till en bättre dynamik på bostadsmarknaden som även ger högre bostadspriser, säger Stefan Westerberg.
Geografiskt är utsikterna för bostadsprisernas utveckling mest optimistiska i Småland och öarna, där Boprisbarometern uppgick till 58 procent i november. Mellan olika ålderskategorier sticker svenskar i åldern 50–64-år fortsatt ut. För denna åldersgrupp var Boprisbarometern 54 procent i den senaste mätningen.
Bilaga
Undersökningen bifogas i sin helhet.
Hur tror du att bostadspriserna i Sverige kommer att vara om ett år jämfört med idag?
okt-24 |
nov-24 |
|
LF:s Boprisbarometer |
43% |
46% |
Högre |
51% |
50% |
Ungefär som idag |
35% |
39% |
Lägre |
8% |
4% |
Vet ej |
6% |
7% |
Om undersökningen
Boprisbarometern baseras på statistik från Infostat. Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 700 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet. Den senaste mätningen gjordes mellan den 22 oktober – 5 november 2024.
Tre tips – så kan du agera när räntorna är höga
1. Ta höjd för fortsatt höga boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan ligger kvar på samma nivåer som idag och att du därtill får ökade kostnader från annat håll. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.
2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk och ha mer förutsägbarhet i hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.
3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolånetagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.
Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad
1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Försök sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt. Då har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur eventuellt stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.
4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.
5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.
Kontakter
Stefan WesterbergPrivatekonom
Tel:073-968 30 44stefan.westerberg@lansforsakringar.seMarcus Svanbergvd, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tel:070-238 21 50marcus.svanberg@lansfast.seLänsförsäkringars presstjänst
Tel:08-588 418 50press@lansforsakringar.seBilder
Dokument
Länkar
Om länsförsäkringsgruppen
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.