DIK

Ny rapport om de svenska arkiven: information och kulturarv riskerar att gå förlorat

Dela

En ny rapport från fackförbundet DIK visar att de svenska arkiven inte har tillräckliga resurser och förutsättningar för att kunna genomföra sina samhällsviktiga uppdrag att bevara, vårda och skydda information och kulturarv fullt ut. Bara 12 procent av arkivarierna anser att verksamheten har tillräckliga resurser och fler än var fjärde saknar kunskap om vad som förväntas vid kris eller krig.

Alexander Donka

I de svenska arkiven samlas dokumentation av vårt samhälle – så som det har varit och så som det är nu. Där finns källorna till vad som har gjorts, sagts och bestämts. Men en ny rapport från fackförbundet DIK visar att arkiven inte alltid hinner bevara och vårda viktigt material för framtiden. Bara 12 procent anser att arkivet de arbetar i har tillräckliga resurser, och många uppger att arbetsbelastningen är för hög.

I en tid med bland annat extremväder, krig och konflikter måste arkiven också ha beredskap för hur kulturarv och viktig information ska skyddas mot olika former av angrepp. Men 27 procent av de arkivarieanställda har ingen kunskap om vad som förväntas vid en allvarlig kris eller krig, och många saknar både kunskap och förutsättningar för att skydda arkiven mot exempelvis förstörelse, intrång eller sabotage.

– Arkiven är vårt kollektiva minne. I en tid när demokratin varje dag utmanas av desinformation och propaganda måste vi bevara och försvara ursprungskällorna. Arkiven måste få mer resurser och bättre stöd för sitt viktiga beredskapsarbete. Tar vi inte hand om det ordentligt i dag, kommer minnesluckorna över tid att bli större och större, säger Anna Troberg, ordförande i DIK.

Utvalda siffror från rapporten

  • Bara 12 procent av de arkivanställda uppger att den verksamhet de arbetar i helt och hållet har tillräckliga resurser.  

  • 27 procent saknar kunskap om vad som förväntas vid en extraordinär händelse, så som en allvarlig kris eller krig, och 22 procent saknar kunskap om rutiner vid längre strömavbrott, skador eller översvämning.  

  • Fler än var fjärde (26 procent) anser att de saknar förutsättningar för att skydda e-arkiven mot sådant som förstörelse, intrång, tillgrepp eller obehörig åtkomst. För de analoga arkiven är motsvarande siffra 20 procent.  

  • 18 procent upplever att arbetsbelastningen är för hög, och 53 procent beskriver den som hög men acceptabel. 



DIK:s krav för en stark arkivsektor

För att skapa en hållbar arkivsektor där arkiven på bästa sätt kan leva upp till sina uppdrag ställer DIK fem krav till politiker och arbetsgivare.  

1. Öka resurserna till de svenska arkiven 
2. Säkerställ relevant kompetensutveckling  
3. Stärk stödet för beredskapsarbete 
4. Uppdatera regleringarna för arkiv 
5. Säkra armlängds avstånd även till arkiven  



Kontakta oss gärna för frågor om rapporten eller för en intervju. 
Vi har även kontakt med arkivpersonal som vi kan förmedla kontakt med som kan berätta om sin upplevelse av arkivens situation.

Om rapporten 

Rapporten baseras på en enkät som genomfördes 16 september till 4 oktober 2024 bland DIK:s medlemmar som arbetar inom arkivverksamhet. Enkäten skickades till 971 personer och svarsfrekvensen var 39 procent.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Bibliotekarierna slipper ange - en pyrrhusseger26.11.2024 11:46:01 CET | Pressmeddelande

Idag presenterades utredningen om en anmälningsplikt för offentliganställda. I utredningen föreslås att flera yrkesgrupper undantas, exempelvis inom vård och skola. På en pressträff sa migrationsminister Johan Forssell att även biblioteken ska undantas. Fackförbundet DIK ser givetvis positivt på att bibliotekarierna inte kommer att behöva ange medmänniskor i sin yrkesvardag men anser fortfarande att lagen i sin helhet är skadlig och att bör skrotas.

Ny statistik från DIK visar på stor brist på teckenspråkstolkar17.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ny statistik som fackförbundet DIK sammanställt visar att över 4 500 tolkuppdrag för döva och hörselskadade inte kunde tillsättas förra året på grund av brist på teckenspråkstolkar. Bristen får stora konsekvenser för de människor som står utan tolk och deras möjlighet att delta i samhället och påverkar tolkarnas arbetsmiljö. DIK varnar för att bristen kan komma att förvärras om inte fler utbildas och mer resurser avsätts till tolktjänsten.

Språkbranschen påverkas kraftigt av AI – ny rapport från DIK24.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I en ny enkät från fackförbundet DIK svarar sex av tio i språkbranschen att deras arbetsuppgifter har förändrats av AI. Var tredje egenföretagare upplever att AI-utvecklingen har gjort det svårare för dem att få uppdrag och 46 procent avöversättarna uppger att ersättningarna för deras arbete har blivit lägre. DIK uppmanar branschen att använda AI ansvarsfullt och se till att texter och översättningar fortsätter hålla hög kvalitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye