Marknadsföringsrestriktioner mot ohälsosam mat för att bekämpa barnobesitas föreslås i ny rapport från Cancerfonden
Marknadsföringsresriktioner av ohälsosam mat och sänkt skatt på grönsaker och frukt är några av de mest effektiva metoderna för att få fler att äta bättre och förebygga övervikt och obesitas. Det visar en ny rapport från de nordiska cancerorganisationerna som sammanställt den senaste forskningen om hur barnobesitas kan förebyggas.
— Allt fler barn lever med övervikt och det är ett enormt hälsoproblem eftersom övervikt och obesitas är kopplat till minst 13 olika cancersjukdomar och många andra farliga sjukdomar. Vi måste använda oss av forskningen för att vända den utvecklingen, för bara i Sverige har andelen barn som lever med obesitas femdubblats de senaste decennierna, säger Ulrika Årehed Kågström generalsekreterare för Cancerfonden.
Rapporten är en översikt av de mest effektiva strategierna för att förebygga övervikt och obesitas hos barn. Rapporten baseras på 70 systematiska granskningar och meta-analyser samt 54 publikationer. Med rapporten som underlag har det tagits fram ett policydokument som innehåller specifika rekommendationer på åtgärder anpassade för de nordiska länderna.
Dessa rekommendationer fokuserar på fem övergripande områden:
- Ekonomiska åtgärder: Skatter och subventioner har visat sig vara effektiva verktyg för att styra konsumtionen mot hälsosammare riktning. Exempelvis har skatt på sockersötade drycker lett till minskad konsumtion, medan subventioner för hälsosamma livsmedel ökat intaget av frukt och grönsaker.
- Marknadsföringsrestriktioner: Begränsningar av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som når barn är viktiga för att minska deras exponering för reklam och marknadsföring som påverkar matvanorna negativt. Forskning visar att obligatoriska restriktioner är mer effektiva än frivilliga åtgärder från industrin.
- Märkning av livsmedel: Tydlig märkning, som exempelvis trafikljussystem och varningsetiketter, gör det enklare för konsumenter att göra hälsosamma val. Rapporten betonar att obligatorisk front-of-pack-märkning är särskilt effektiv för att öka medvetenheten och leda till hälsosammare köpvanor.
- Skolhälsa: Skolan är en central arena för insatser som främjar hälsosamma vanor. Gratis frukt- och grönsaksprogram samt näringsriktiga skolmåltider har positiva effekter på barnens matvanor. Daglig fysisk aktivet har också starkt stöd i forskningen.
- Tillgänglighet, utbud och överkomliga priser: Offentliga upphandlingar bör användas för att ställa krav på näringsriktig och nyttig mat i miljöer där barn vistas som simhallar, museum och parker. Stadsplanering kan fylla viktig funktion för att främja rörelse. Dels genom att skapa trygga miljöer där barn enkelt kan leka. Men även politiska åtgärder som underlättar för familjer att transportera sig utan att använda bil, med fokus på att göra kollektivtrafiken lättillgänglig och billig.
— Det här är inte bara våra rekommendationer till politiken, utan det är också vad forskningen säger är mest effektivt. Om politikerna vill föra en politik som sparar samhället miljarder i framtiden och som förebygger risken för att få cancer och andra dödliga sjukdomar så borde de införa de här åtgärderna, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.
Rapporten presenteras på en högnivåkonferens den 13 november i Köpenhamn
Rapporten är ett resultat av samarbetet inom projektet CAPOC (Common Actions for the Prevention of Overweight and Obesity among Children). Målet med projektet är att utveckla gemensamma politiska åtgärder för att motverka den ökande trenden av övervikt och obesitas bland barn i Norden. Bakom CAPOC står Cancerfonden tillsammans med de andra nordiska cancerorganisationerna.
Övervikt och obesitas är kopplat till minst 13 olika cancersjukdomar
Övervikt och obesitas är kopplat till minst 13 olika cancersjukdomar. De senaste decennierna har andel barn som lever med obesitas femdubblats i Sverige och i dag lever 1 av 4 barn med övervikt eller obesitas. Genom att främja goda levnadsvanor som förebygger övervikt kan samhället minska antalet cancerfall på sikt. Forskning visar att ju tidigare i livet hälsosamma vanor etableras desto större är chansen att de finns kvar i vuxen ålder.
Övervikt och obesitas som grundläggs i unga år följer ofta med upp i vuxen ålder. Cirka 80 procent av barnen i 6–7-årsåldern som har övervikt eller obesitas har fortfarande övervikt eller obesitas i sena tonår och som unga vuxna.
Nyckelord
Kontakter
Frida EkbergCancerfonden
Tel:070 273 15 55frida.ekberg@cancerfonden.seDokument
Länkar
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Möjlighet att leva väl: Cancerfonden bjuder in sjuksköterskor i Skåne till en heldag med Sveriges främsta forskare inom omvårdnad och palliativ vård.3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Syftet med dagen är att sprida den senaste forskningen inom omvårdnad och ge fler sjuksköterskor möjlighet att ta del av nya forskningsresultat. Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är deras möjligheter till kompetensutveckling ofta begränsade.
Region Kalmar och Värmland först i landet att nå målet för att utrota livmoderhalscancer2.12.2024 09:58:40 CET | Pressmeddelande
Region Kalmar och Värmland är de första regionerna i Sverige som lyckats vaccinera 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 mot HPV - det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Detta är ett stort genombrott i kampen för att utrota sjukdomen, och en betydelsefull milstolpe som kan bana väg för resten av landet.
Cancerfonden arrangerar konferens om omvårdnadsforskning i Uppsala22.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den 25 november 2024 bjuder Cancerfonden in till en heldagutbildning med fokus på omvårdnadsforskning inom cancer- och palliativ vård. Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till kliniskt verksamma och forskande sjuksköterskor. Konferensen, som är en del av satsningen "Möjlighet att leva väl", hålls i Grönwallsalen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Kostnadsfritt HPV-vaccin till unga kvinnor på Filmstaden Västerås18.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 och 23 november får unga kvinnor i Västerås, födda mellan 1994 och 1999, möjlighet att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV-viruset på Filmstaden Västerås. Initiativet är ett samarbete mellan Cancerfonden och Filmstaden och syftar till att öka vaccinationstäckningen mot HPV-viruset – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
Kostnadsfritt HPV-vaccin till unga kvinnor på Filmstaden Bergakungen18.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 och 23 november får unga kvinnor i Göteborg, födda mellan 1994 och 1999, möjlighet att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV-viruset på Filmstaden Bergakungen. Initiativet är ett samarbete mellan Cancerfonden och Filmstaden och syftar till att öka vaccinationstäckningen mot HPV-viruset – det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum