Utbetalningsmyndigheten

Många misstänkta bidragsbrott i Utbetalningsmyndighetens dataanalyser

Dela

Utbetalningsmyndigheten har bearbetat data från de utbetalande myndigheterna för att hitta felaktiga utbetalningar och misstänkta bidragsbrott. Dataanalyserna har gett många träffar och nu skickas de första underrättelserna.

- Vi har fokuserat på två områden, missbruk av sjukpenning och för höga inkomster i samband med studier. Våra datamodeller har snabbt gett resultat och vi kan nu börja skicka underrättelser till de utbetalande myndigheterna, säger Per Eleblad, generaldirektör på Utbetalningsmyndigheten.

Inledningsvis handlar det om cirka 300 underrättelser om felaktiga utbetalningar och misstänkta bidragsbrott som skickas i första hand till Försäkringskassan och CSN under de kommande månaderna. Det är de utbetalande myndigheterna som sedan kan stoppa de felaktiga utbetalningarna, skicka återkrav och polisanmäla bidragsbrott.

Miljardbelopp i felaktiga utbetalningar

Enligt Försäkringskassans beräkningar betalades sjukpenning för nästan 2,3 miljarder kronor ut på felaktiga grunder under 2021. Det motsvarade knappt 7 procent av de totala sjukpenningutbetalningarna.  De vanligaste sätten att begå bidragsbrott med sjukpenning är att återgå till arbetet utan att meddela Försäkringskassan, att ta ett nytt jobb och fortsätta att vara sjukskriven från sin vanliga tjänst eller att vara sjukskriven från en anställning och samtidigt arbeta i ett eget företag. Det finns fall där bidragsbrotten har pågått under flera år och genererat hundratusentals kronor i felaktigt utbetald sjukpenning. Utbetalningsmyndighetens dataanalyser jämför uppgifter i arbetsgivardeklarationen med information från Försäkringskassan och kan snabbt se huruvida en person uppburit sjukpenning samtidigt som de har haft inkomster från arbete.

De felaktiga utbetalningarna från CSN uppskattats till knappt 1,2 miljarder kronor enligt Ekonomistyrningsverkets senaste omfattningsstudie. Ungefär 470 miljoner av dessa avser studenter som har högre inkomster än vad regelverket medger. För höga inkomster leder till att studenterna blir återbetalningsskyldiga och att CSN behöver göra återkrav. Med hjälp av dataanalys kan Utbetalningsmyndigheten upptäcka höga inkomster tidigare och arbeta tillsammans med CSN för att minska skuldsättningen och de felaktiga utbetalningarna inom studiemedelssystemet.

- Det har varit viktigt för oss att börja leverera resultat direkt. De här datamodellerna kommer nu att fortsätta köras samtidigt som vi går vidare med andra områden för att hitta ännu fler felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet, säger Gabriella Bremberg, avdelningschef Dataanalys och granskning.

Två kunskapsrapporter släpps idag

I dag släpps också de två första rapporterna från Utbetalningsmyndighetens kunskapsfunktion. Rapporterna redogör problembilden för felaktiga utbetalningar och bidragsbrott inom sjukpenning och studiestöd och ger bakgrunden till prioriteringen av de analysmodeller som Utbetalningsmyndigheten har gjort.

- De felaktiga utbetalningarna och bidragsbrotten är omfattande och det känns bra att vi nu är igång med våra underrättelser och kan bidra till att vända utvecklingen, säger Per Eleblad.

Kunskapsrapport - Arbetsinkomster trots sjukskrivning

Kunskapsrapport - Studiemedel och för höga inkomster

Kontakter

Bilder

Per Eleblad Generaldirektör Utbetalningsmyndigheten
Per Eleblad Generaldirektör Utbetalningsmyndigheten
Ladda ned bild
Gabriella Bremberg, avdelningschef Dataanalys och granskning
Gabriella Bremberg, avdelningschef Dataanalys och granskning
Ladda ned bild

Följ Utbetalningsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Utbetalningsmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye