Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Alice Bah Kuhnke “EU:s migrationspakt är ett svek mot EU:s medborgare och människor på flykt”

Dela

Efter långa förhandlingar har EU:s medlemsländer och EU-parlamentet enats om en gemensam asyl- och migrationspakt. Pakten innehåller bland annat förslag om hur asylsökande ska tas emot vid EU:s gränser och vilka regler som ska gälla i medlemsstaterna vid tillfällen då antalet personer som anländer till EU är exceptionellt högt. 

Alice Bah Kuhnke (MP) är oerhört kritisk till överenskommelsen och menar att pakten är ett enormt misslyckande som kommer att leda till stort lidande för människor som söker internationellt skydd i EU. Hon menar att förslagen särskilt kommer att drabba barn och att barns rättigheter nu kommer att kunna kränkas helt lagligt.

- Det är ofattbart att det finns en majoritet i EU som anser att barn ska kunna spärras in i flera månader vid EU:s gränser och att barn så små som sex år ska tvingas lämna fingeravtryck. Barn ska mötas med kärlek och respekt, inte spärras in som om de vore brottslingar. Miljöpartiet kan aldrig acceptera en sådan politik, kommenterar Alice Bah Kuhnke. 

- Pakten är en enorm katastrof. Bara den utan skam i kroppen kan vara stolt över en uppgörelse som innebär att barn på flykt spärras in. Det är ovärdigt EU och det är ovärdigt Sverige, kommenterar Alice Bah Kuhnke.

Miljöpartiet kommer inte att ställa sig bakom överenskommelsen. Alice Bah Kuhnke menar att det handlar om grundläggande, liberala värderingar och internationell solidaritet. Men också om att ta ansvar för ett fungerande EU-samarbete på asylområdet. Hon menar att det oproportionerliga ansvar för asylmottagandet som idag faller på länder i Södra Europa kommer att kvarstå och att överfulla flyktingläger vid EU:s gränser, med kränkningar av asylsökandes mänskliga rättigheter som följd, kommer att bli ett ofrånkomligt faktum. 

- Johansson och Tobé vill gärna kamma hem detta som en seger. Men att beskriva pakten som en seger för EU är en lögn. Det som nu presenterats är inte en lösning. Ska vi tala klarspråk om vad detta faktiskt är, så är det att genom lagstiftning legitimera brotten mot mänskliga rättigheter som begås vid EU:s gränser. Det är ingen seger, det är skamligt, kommenterar Alice Bah Kuhnke. 

- Miljöpartiet har också sett behovet av en reformering av EU:s migrationspolitik. Men det här är inte vad som behövs. Det här är ett svek, mot EU:s medborgare och mot människor på flykt. Idag skäms jag över EU, avslutar Alice Bah Kuhnke. 

Även om förhandlingarna nu är avslutade återstår det fortfarande detaljer i lagstiftnignspaketet som kommer att förtydligas av lagstiftarna under de kommande veckorna. Därefter ska lagförslagen slutgiltigt antas av EU-parlamentet och Rådet.

Kontakter

Miljöpartiet de Gröna i Europaparlamentet

Arbetet i Europaparlamentet I Europaparlamentet arbetar våra ledamöter med frågor som rör miljö, klimat, hållbara transporter, energi, jämställdhet, migration och demokrati. Alice Bah Kuhnke är ledamot av parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon är även vice ordförande i Gröna Gruppen. Pär Holmgren är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, och ersättare i jordbruksutskottet och utskottet för transport och turism. Isabella Lövin är ledamot i fiskeriutskottet, utvecklingsutskottet och utskottet för industrifrågor, innovation, forskning och energi.

Följ Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

Isabella Lövin åker till COP29 i Baku11.11.2024 13:13:00 CET | Pressmeddelande

Idag inleds COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin deltar på klimattoppmötet som observatör för att följa förhandlingarna. – Jag åker till COP29 med stor oro. Finansieringsfrågan är den stora knäckfrågan det här mötet och är den fråga som avgör om vi kommer kunna nå målen i Parisavtalet eller inte. Om inte Trumps återtåg till Vita huset ska lamslå förhandlingarna fullständigt måste EU nu ta ett starkt ledarskap och visa på stora ambitionshöjningar. Romina Pourmokhtari måste driva på för detta i förhandlingarna. Trovärdigheten i Parisavtalet står på spel. – Sverige har varit en ledande aktör i det internationella klimatsamarbetet, men nu ser vi hur åtgärderna på hemmaplan dras tillbaka. Fossila subventioner ökar, elektrifieringen bromsar, utsläppen ökar och vi är på väg att missa våra egna klimatmål. Dessutom drar regeringen ned på vårt stöd till FN:s klimatfonder och är det enda nordiska land som inte bidrar till fonden för förluster och skador. De

Pär Holmgren blir parlamentets ständige kontaktperson till EU:s miljöbyrå23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris som orsakas av flera sammanhängande drivkrafter. Klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är olika sidor av samma mynt. EEA bidrar med extremt viktig kunskap för att vi i parlamentet ska förstå hur dessa hänger ihop och därmed kunna bemöta krisen på ett holistiskt sätt, säger Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker Jag ser fram emot att ha ett nära och regelbundet samarbete för att EEA ska få maximalt inflytande. Med min bakgrund som meteorolog och klimatexpert förstår jag hur viktigt det är att våra politiska beslut har vetenskaplig förankring. Endast då kan vi utveckla långsiktiga lösningar som verkligen kan möta de utmaningar vi står inför, säger Pär Holmgren (MP) Bakgrund: Den europeiska miljöbyrån (EEA) är ett EU-organ som förser EU med tillförlitlig och oberoende information för att stödja arbetet med att nå miljö- och klimatmålen. EEA arbetar i nära samarbete med organisationer på europeisk, nationell, r

EU-kommissionen föreslår att skjuta upp avskogningslagen2.10.2024 16:04:00 CEST | Pressmeddelande

Idag föreslog EU-kommissionen att skjuta upp avskogningslagen med ett helt år. Lagen, antogs förra året efter svåra förhandlingar. Den syftar till minska global avskogning genom att begränsa tillgången till utvalda produkter som bidrar till avskogning på EU:s inre marknad. Förslaget att nu skjuta upp den kommer efter påtryckningar från bland annat Brasilien, samt partigruppen EPP, där Kristdemokraterna och Moderaterna ingår. Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, kommenterar: – Det är oerhört oroande att kommissionen föreslår att lagen ska skjutas upp. Vi är mitt i en klimat- och biologiskmångfaldkris, vi har inte råd att vänta en enda dag, än mindre 12 månader. Kommissionen borde fokusera på att åtgärda problemet, inte skjuta upp lösningen, säger Pär Holmgren. – Skogen spelar en helt avgörande roll om vi ska kunna hejda klimatkrisen, och vi vet att läget är mer akut än vi tidigare trott. Att förhala en lag som effektivt ska motverka avskogning och därmed bevara vår främsta

Seger för Miljöpartiet: nödbromsen för fiskbestånden blir kvar i EU-lagstiftning23.9.2024 18:38:00 CEST | Pressmeddelande

Idag röstade EU-parlamentets fiskeriutskott för Miljöpartiets förslag att behålla den så kallade "nödbromsen" i EU:s fiskerilagstiftning. Beslutet innebär att Kommissionens försök att ta bort den avgörande fem-procentsregeln, som ska säkerställa att det riktade fisket stoppas när risken för beståndskollaps är större än fem procent, inte behandlas av parlamentet, och att den därmed kvarstår.

Isabella Lövin får tunga uppdrag i EU-parlamentet23.7.2024 11:30:00 CEST | Pressmeddelande

Idag valdes Isabella Lövin (MP), EU-parlamentariker, till förste vice ordförande i EU-parlamentets utvecklingsutskott (DEVE). Utvecklingsutskottet har som ansvar att bland annat föra politisk dialog med utvecklingsländerna, granska samarbetsavtal och utvärdera utvecklingsbiståndet. Som tidigare biståndsminister har jag god insyn i EU:s biståndspolitik. EU är världens största biståndsgivare, och vår plats i en allt oroligare omvärld är viktigare än någonsin. EU:s biståndspolitik ska bidra till att utrota fattigdom, stärka kvinnors och flickors rättigheter, stödja utvecklingsländer i klimatomställningen och bygga ett starkt civilsamhälle. Ett bra och effektivt bistånd utgår från lokala behov och lokalt ägarskap, och ska inte villkoras utifrån givarländernas egenintressen. EU-parlamentets granskande funktion är allt viktigare i en tid då allt fler länder styrs av högerpopulister. I Sverige ser vi hur regeringen vill rikta om biståndet, bort från de fundamentala grundidéerna med utveckling

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye