Svenska Brottningsförbundet

Karl Gustaf BK om sitt arbete för jämställdhet

Dela

Norrbottens Jämställdhetspris 2024 har i år gått till Karl Gustafs Brottningsklubb för deras imponerande arbete med att skapa en mer jämställd brottningsmiljö. Priset, som delades ut under Jämställdhetsdagen på Vetenskapens Hus i Luleå, består av 100 000 kronor och lyfter fram föreningar som skapar inkluderande miljöer där alla känner sig välkomna. Vi på Svenska Brottningsförbundet ville passa på att fråga klubben hur deras arbete har sett ut för att få fler tjejer och kvinnor att utvecklas inom sporten.

Bild på Emil Rolfs som var med och tog emot priset.
Bild på Emil Rolfs som var med och tog emot priset.

“Det känns väldigt roligt och ärofyllt att få detta erkännande,” säger Jenny Hjorth-Rova, en av eldsjälarna bakom klubbens jämställdhetsarbete. “Det är ett kvitto på att det vi gör är viktigt, och vi ser verkligen resultatet av vårt arbete.”

Klubbens resa mot en mer inkluderande miljö började när de märkte att tjejerna i föreningen inte hade samma möjligheter att utvecklas som killarna. Trots en blandning av tjejer och killar i klubben saknades fristilstränare, vilket gjorde att många tjejer valde att byta klubb eller helt sluta med brottning. “Vi såg ett tydligt behov av förändring och bestämde oss för att skapa en plan för att behålla våra tjejer,” förklarar Jenny. “Vi bjöd in fristilstränare, skickade våra tjejer på fler läger och tävlingar, och utbildade våra grek/rom-tränare i fristilsbrottning.”

Karl Gustafs Brottningsklubb engagemang för jämställdhet visar hur ett målmedvetet arbete kan skapa förändring. Jenny Hjorth-Rova berättar vidare om klubbens erfarenheter och lärdomar genom våra frågor:

Vilka hinder har ni stött på längs vägen?

– Vår största utmaning hittills var nog pandemiåren. Då såg vi att många tjejer valde att sluta med brottning så vi bestämde att lägga om våra träningar.  Vi tränade många mil längdskidor och gjorde andra aktiviteter som var mer lämpliga under pandemin.

Vilka strategier har varit mest framgångsrika när det gäller att behålla och engagera kvinnliga medlemmar?

– Vi tror det är viktigt att visa på jämställdhet i alla led inte bara på brottarmattan utan att även styrelsen och medlemmarna delar samma värderingar och synsätt. Att alla drar åt samma håll gör att våra kvinnliga medlemmar vet att vi backar upp och stöttar deras brottarresa i klubben.

Hur har den ökade andelen kvinnor påverkat klubben?

– Vi har kvinnor i styrelsen, som ledare och som tränare, vilket ger en bra blandning av erfarenheter och perspektiv. Den dynamiken gör att fler hittar till oss och ser brottningen som en inkluderande sport för alla.

Vilka är era framtidsplaner för att fortsätta jobba med jämställdheten inom brottningen?

– Man är ju aldrig färdig med arbete, det kommer hela tiden nya frågor att ta ställning till där vi måste hitta nya vägar att ta. Men arbetet fortsätter som innan och vikten att alla blir lika behandlad på en brottarmattan kan inte poängteras nog.

Vad skulle ni vilja säga till andra klubbar som funderar på att satsa på jämställdhet?

– Att starta egna tjejgrupper kan vara en bra början, och att introducera träning för de yngsta. Våra grupper för barn från tre år där föräldrar också är med på mattan har varit väldigt framgångsrika. Många av dessa barn har stannat kvar i klubben och föräldrarna blir ofta engagerade som ledare eller tränare.

Vi ser fram emot att följa Karl Gustaf BKs fortsatta arbete för att stärka brottningen för både tjejer och killar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild på Emil Rolfs som var med och tog emot priset.
Bild på Emil Rolfs som var med och tog emot priset.
Ladda ned bild

Följ Svenska Brottningsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Brottningsförbundet

Helena Allandi – Årets Fyrstadsprofil 202412.12.2024 15:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 14 december är det dags för Fyrstadsbrottningarna, som för första gången fått status som officiellt Svenskt Mästerskap för lag. Helena Allandi har av arrangörsklubben Örgryte IS Brottningsförening utsetts till Årets Fyrstadsprofil 2024. Med en framgångsrik karriär bakom sig är hon en förebild inom svensk brottning. Som årets profil pryder hon medaljerna för detta Lag-SM, som avgörs i Göteborg. Här får ni möta henne - årets fyrstadsprofil.

Anpassad kampidrottsdag för barn och unga28.11.2024 14:22:13 CET | Pressmeddelande

I början på 2025, den 4 januari, arrangerar Svenska Brottningsförbundet, i samarbete med Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Judoförbundet, en anpassad kampidrottsdag på Bosön. Dagen är en del av en gemensam satsning för att visa att kampidrotter är till för alla, oavsett förutsättningar, och för att skapa fler möjligheter för barn och unga med funktionsnedsättning att hitta glädjen i idrott.

Svenska Brottningsförbundet omfamnar inkluderande idrott10.11.2024 08:55:15 CET | Pressmeddelande

Svenska Brottningsförbundet är stolta över att vara först ut bland specialförbunden att ge våra föreningar tillgång till Inclusive Academys nya utbildningsplattform, som lanserats för att möta den ökande efterfrågan på inkluderande idrott i Sverige. Plattformen är särskilt anpassad för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) och intellektuell funktionsnedsättning. Genom att använda plattformen stärker vi vårt åtagande att göra brottningen till en idrott för alla, i enlighet med vår vision “Brottning omfamnar alla”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye