Beslut på utbildningsnämndens sammanträde 13 november
Under onsdagens sammanträde beslutade utbildningsnämnden att behålla Vångaskolan och avvakta med en sammanslagning av Lindöskolan och Bråviksskolan. Nämnden beslutade också att en flytt av Dagsbergsskolan ska göras senast höstterminen 2025, på grund av inomhusmiljöproblem i skolans lokaler. Förslag om förändringar inom kvälls-, natt- och helgomsorgens organisation ska utredas vidare.
Utbildningskontoret har sedan tidigare ett uppdrag att ta fram en överskådlig bild av grundskolans organisation utifrån ett förändrat läge med färre barn och elever jämfört med tidigare. När förslag tas fram och utreds utgår utbildningskontoret från nuläget med nuvarande förutsättningar, möjliga åtgärder utifrån förutsättningarna och förväntade effekter. Uppdraget om hur grundskolan ska organiseras återrapporterades till utbildningsnämnden som beslutade om medskick i det fortsatta arbetet.
– Vångaskolan kommer att finnas kvar. Det är utbildningsnämndens vilja eftersom den är viktig inte minst ur ett landsbygdsperspektiv. Vi är tydliga i det politiska programmet att vi ska säkerställa en god samhällsservice genom att värna landsbygdsskolorna vilket vi nu gör, säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Ett annat förslag i rapporten handlade om att slå samman Lindöskolan och Bråviksskolan till en enhet. Här valde nämnden att ge utbildningskontoret i uppdrag att fortsätta utreda samordningen mellan enheterna. Redan i dag bedrivs viss undervisning för Lindöskolans elever i Bråviksskolan. Lokalfrågan behöver belysas mer ingående eftersom en sammanslagning i dagsläget skulle kräva paviljonger för att rymma samtliga barn.
Dagsbergsskolan har sedan en tid haft problem med inomhusmiljön och behöver nya, tillfälliga lokaler fram till dess att den nya grundskolan på Västra Vikbolandet står klar. Utbildningsnämnden fattade ett inriktningsbeslut om att skolan flyttas till Bjärbyskolan och återremitterade frågan om lämplig tidpunkt för flytten. Den kommer att ske under någon längre lovledighet, senast till höstterminen 2025.
– Genom beslutet får vi möjlighet att flytta en hel verksamhet till andra skollokaler. Det är positivt då det är ont om tillfälliga lokaler som är lämpliga för en hel skola. Situationen på Dagsbergsskolan har varit ett arbetsmiljöproblem under en längre tid. Bjärbyskolans lokaler har setts över och är i gott skick. Nu arbetar vi för att flytten ska genomföras på ett bra sätt, säger Jonas Eriksson, utbildningsdirektör.
Tidigare aviserade förändringar inom kvälls-, -natt- och helgomsorg var också uppe för beslut. Förslaget går ut på att kapaciteten ökar från 30 barn till 70 barn och att enheten Stjärnfallet i Skärblacka avvecklas. Förslaget om avveckling behöver utredas vidare och därför valde utbildningsnämnden att återremittera den delen av förslaget.
– Vi ska genomföra alla förändringar på det bästa sättet vi kan så därför behöver vi utreda Skärblacka ytterligare. Det som är positivt är att vi kommer möjliggöra ett ökat antal platser. Det är en del av arbetslinjen för ingen ska behöva tacka nej till arbete för att de saknar barnomsorg, säger Ingrid Cassel.
Tidigare har utbildningsnämnden fattat beslut om avveckling av förskolan i Simonstorp. Med anledning av det finns önskemål att starta fristående pedagogisk omsorg i Simonstorp. Den tilltänkta huvudmannens styrelse har inkommit med en skrivelse, som inte har kunnat beaktas i beredningen av ärendet. Mot den bakgrunden återremitterades ärendet om tillstånd för etableringen av fristående pedagogisk omsorg i Simonstorp.
Kontakt:
Ingrid Cassel (M)
Titel: ordförande utbildningsnämnden
Telefon: 070-725 61 49
Jonas Eriksson
Titel: utbildningsdirektör
Telefon: 073-020 23 05
___________________________________________________________
Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15
Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.
Följ Norrköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun
Pressinbjudan: Femöresbron lyfts på plats10.1.2025 09:12:08 CET | Pressmeddelande
Det är snart dags att lyfta Femöresbrons huvudspann på plats. Media är välkomna att delta.
Allvarlig vårdskada anmäls enligt lex Maria19.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Vård- och omsorgskontoret har gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gällande allvarlig vårdskada som inträffat på ett LSS-boende i Norrköpings kommun då en patient med sväljsvårigheter satte i halsen och avled.
Beslut om syskonförtur i förskola och förändring inom nattomsorg18.12.2024 15:10:00 CET | Pressmeddelande
På utbildningsnämndens möte den 18 december fattades beslut om att införa syskonförtur i Norrköpings kommunala förskolor. Nämnden fattade också beslut om att omorganisera nattomsorgen för att minska kön och öka möjligheten till att ta emot fler barn.
Kommundirektör Anna Selander får lämna sitt uppdrag17.12.2024 17:56:49 CET | Pressmeddelande
Det nya politiska styret Kvartetten planerar för förändringar inom en rad områden och det leder till att kommundirektör Anna Selander får lämna sin tjänst.
Misstänkt suicid på LSS-boende anmäls enligt lex Maria17.12.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Vård- och omsorgskontoret har gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) på grund av en allvarlig vårdskada som inträffat på ett LSS-boende i Norrköpings kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum