Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur
Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv.
– Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
Så laddar du ned Skandobs
Vill du hjälpa till med att rapportera rovdjur? Börja med att ladda ned appen Skandobs till din mobiltelefon. Du hittar den på Google Play för Android och på App Store för Apple. Via länken hittar du en guide hur du rapporterar rovdjursobservationer i Skandobs:
Inventeringen ökar kunskapen om rovdjuren
Inventeringsresultaten via Skandobs har stor betydelse för att myndigheterna ska kunna ha koll på vilka nivåer stammarna av rovdjuren befinner sig på. Din rapportering i Skandobs är alltså en grundsten i förvaltningen av de stora rovdjuren i Sverige och leder även till att stärka kunskapen om djuren.
Vilka observationer räknas?
– Det är viktigt att rapportera i appen även om man bara observerat spår av eller sett ett enskilt djur, trots att länsstyrelsernas inventering av exempelvis varg och lo bara räknar familjegrupper och föryngring. Vill länstyrelsen veta mer kan de kontakta den som rapporterat, säger Jonatan Lilja.
Observationer av ensamma djur hjälper till att få en överblick av de stora rovdjuren och var de rör sig i naturen.
För mer information:
Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet
jonatan.lilja@jagareforbundet.se
+46 (0)10-584 76 44
Nyckelord
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Lyckad flyttning för Sveriges mest hotade fågel26.11.2024 09:54:37 CET | Pressmeddelande
Fjällgåsen är Sveriges mest hotade fågelart. Stammen består idag av cirka 150 fåglar. Tack vare stora insatser som uppfödning av ungar och en ny flyttväg till ett nytt övervintringsområde ökar stammen sakta. – Fjällgåsen flyttar gärna under nätterna. Genom nya data från GPS-sändare vet vi att dessa gäss flyger på cirka 800 meters höjd i 70–100 kilometer i timmen, säger Sarah Nordlinder, projektledare för Fjällgåsprojektet.
Flest viltolyckor sker under vintern21.11.2024 08:41:30 CET | Pressmeddelande
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som älg, hjort, rådjur, vildsvin och älg. – Många djurarter rör sig vid skymning och gryning. När skymning och gryning sammanfaller med tidpunkten när människor åker till och från sin arbetsplats ökar viltolyckorna, säger Jesper Einarsson, ansvarig för Viltolycksarbetet på Svenska Jägareförbundet.
Oetiskt att tillåta drönare vid jakt19.9.2024 15:54:07 CEST | Pressmeddelande
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vill tillåta användning av drönare vid skyddsjakt efter vildsvin. Förslaget är ute på remiss och Svenska Jägareförbundet protesterar högljutt. – All form av jakt ska vara hållbar och ske på ett etiskt sätt. Förslaget – att tillåta motordrivna hjälpmedel – bryter mot all jaktetik och svensk jakttradition, säger förbundsordförande Peter Eriksson.
Nu startar en älgjakt präglad av försiktighet28.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan några år tillbaka startar älgjakten i norra Sverige med fast datum 1 september. I år infaller jaktstarten därmed nu på söndag. Många jägare verkar vilja ta ännu mer ansvar och vara extra försiktiga med att skjuta stora produktiva älgar med anledning av en minskad älgstam.
Lämna nyfödda djurungar ifred22.4.2024 09:37:15 CEST | Nyheter
Den gulliga ankungen, rävvalparna på håll eller det söta rådjurskidet ser ut att vara ensamt och övergivet. Men det är det inte. Gå därifrån, lämna det ifred.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum