Akademiska sjukhuset

Diabetesvården i Uppsala rankad bäst i landet för tredje året i rad

Dela

För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.

För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.
För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården. Svenska Diabetesförbundet

– Region Uppsala får klart högst poäng i riket. Det är verkligen roligt, inte minst för våra patienter med typ 1 och typ 2-diabetes, att vi sticker ut igen på detta positiva sätt med en tydlig förstaplats, och detta för tredje året i rad, säger Jarl Hellman, diabetesansvarig överläkare på Akademiska sjukhuset samt ordförande i det lokala Diabetesrådet i Region Uppsala.

Det positiva resultatet menar han beror på ett gott lagarbete mellan många olika professioner och eldsjälar inom primärvården och sjukhusvården på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping, men även samarbetet med Uppsala universitet. Likaså att det finns ett strukturerat kvalitetsarbete över tid. Basen för det ständiga förbättringsarbetet finns i Nationella diabetesregistret.

Det är tredje året som Svenska Diabetesförbundet publicerar Diabetesbarometern, en rapport som jämför regionerna när det gäller genomförda uppföljningar av patienters hälsa och behandlingsresultat. Rapporten baseras på en enkät som besvarats av personer med diabetes samt behandlingsresultat från Nationella Diabetesregistret för 2023. Enligt Jarl Hellman gör detta sammanställningen unik och mycket mer djup kontra enbart registerdata. Svarsresponsen för enkäten låg kring knappt 40 procent. Cirka hälften av de svarande har typ 1, resten typ 2-diabetes.

Närmare 600 000 personer lever med diabetes i Sverige. Det är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård och ställer stora krav på sjukvården. Personer med diabetes behöver stöd, utbildning och tillgång till behandlingsmetoder och tekniska hjälpmedel utifrån individuella förutsättningar.

– I Uppsala finns ett särskilt utvecklat samarbete mellan sjukhusvård och primärvård med ett högst välfungerande diabetesråd lokalt. På sjukhuset tog arbetet extra fart vad gäller typ 1 diabetes i och med uppstarten av så kallad ”värdebaserad vård” för flera år sedan. Det gav ett ännu större fokus på att arbeta efter gemensamma mål och att dessutom även inkludera patientrepresentanter i denna viktiga process. Dessutom finns sedan 2012 ett särskilt Centre of Excellence för typ 1 diabetes på Akademiska sjukhuset, för de mest komplexa patienterna vilket också betyder mycket, förklarar han.

Samtidigt påpekar Jarl Hellman att det rent generellt finns alldeles för stora skillnader mellan olika regioner och att det finns stora förbättringspotentialer även för Region Uppsala inklusive Akademiska sjukhuset.

Nyckelord

Kontakter

Jarl Hellman, diabetesansvarig överläkare på Akademiska sjukhuset samt ordförande i det lokala Diabetesrådet i Region Uppsala;
0738682715
jarl.hellman@akademiska.se

Bilder

Jarl Hellman, överläkare inom endokrin och diabetes, Akademiska sjukhuset
Jarl Hellman, överläkare inom endokrin och diabetes, Akademiska sjukhuset
Staffan Claesson Bilden får användas i media.
Ladda ned bild

Länkar

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.

Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.

Ny studie: Förstärkt CAR T-cellsbehandling prövas vid svårbehandlade lymfom15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Immunterapi ses alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. 2014 fick den första patienten i Europa CAR T-celler som behandling på Akademiska sjukhuset. Nu har en klinisk prövning startats där forskarna använder förstärkta CAR T-celler, ett nytt läkemedel som utvecklats på Uppsala universitet. Målgruppen är patienter med lymfom som inte kan behandlas med redan godkända CAR-T celler riktade mot proteinet CD19 eller som fått återfall efter sådan behandling.

Kortare syretillförsel vid svår KOL räcker för att förlänga överlevnaden14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vissa patienter med KOL har återkommande problem med sjunkande syrehalt som påverkar syremättnaden i blodet, så kallad hypoxemi. Långvarig syretillförsel i minst 15 timmar per dag förlänger överlevnaden hos dem med svår, kronisk hypoxemi. Däremot leder inte en förlängd behandling i ett dygn eller mer till lägre risk för sjukhusvistelse eller död inom ett år, enligt en nationell studie där Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkat. Studien uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye