”Öka viljan att investera i samhällskritisk infrastruktur”
Byggföretagen vill se ett infrastrukturundantag i ränteavdragsbegränsningsreglerna för att få fart på byggnationen av samhällskritisk infrastruktur. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Sofie Wilhelmsson, skattejurist, på Dagens Industris debattsida.
"Om politiken menar allvar med planerna på privat finansiering för att möjliggöra angelägna infrastrukturprojekt, bör regeringen ta tillvara på möjligheten att införa ett infrastrukturundantag i ränteavdragsbegränsningsreglerna. Det skulle göra det mer attraktivt för privata investerare att satsa pengar i dessa projekt", skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Sofie Wilhelmsson, skattejurist, Byggföretagen.
"Nuvarande ränteavdragsbegränsningsregler resulterar i att bolag som har höga finansieringskostnader, till exempel för att de lånat pengar för att genomföra ett stort infrastrukturprojekt, ändå kan tvingas betala skatt. Detta trots att bolaget de facto inte går med vinst, något som medför en onödig fördyring av angelägna infrastrukturprojekt", fortsätter Catharina Elmsäter-Svärd och Sofie Wilhelmsson.
"Infrastruktursatsningar är samhällsbyggets bottenplatta. Första halvan av mandatperioden tvingades regeringen ägna åt att bekämpa inflationen. Nu finns chansen till en mer offensiv finanspolitik, som skapar mer jobb, fler bostäder och vägar däremellan", avslutar Catharina Elmsäter-Svärd och Sofie Wilhelmsson.
Nyckelord
Kontakter
Lars KrissAnsvarig för press och opinion
Tel:+46 76 142 86 89lars.kriss@byggforetagen.seBilder
Länkar
Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.
Följ Byggföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen
Byggföretagen om Byggnads krav på begränsning av antalet entreprenörer4.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygg- och anläggningsbranschen har ett stort behov av specialisering. Byggföretagen ser med oro på att vår fackliga motpart Byggnads vill begränsa antalet så kallade underentreprenörer, UE, vid offentlig upphandling.
"Många hushåll kommer att känna en tydlig lättnad"7.11.2024 09:49:43 CET | Pressmeddelande
Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent. - Riksbankens besked om en dubbelsänkning av styrräntan är mycket positivt. Från Byggföretagens sida har vi tidigare kommunicerat att räntehöjningarna varit för omfattande och att en snabbare nedtrappning vore önskvärd, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.
Byggföretagen välkomnar höjt bolånetak och lättade amorteringskrav4.11.2024 08:31:10 CET | Pressmeddelande
Kommittén om låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder föreslår att bolånetaket höjs till 90 procent. Kommittén vill även att det skärpta amorteringskravet avskaffas. Kommittén förslår samtidigt ett skuldkvotstak på 5,5 gånger årsinkomsten med en flexibilitetskvot på 10 procent. - Byggföretagen välkomnar förslaget om ett höjt bolånetak och lättade amorteringskrav. Trösklarna till den ägda bostaden har blivit för höga när olika kreditrestriktioner staplats på varandra, utan en politisk helhetssyn, säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.
Byggföretagen lanserar vägledning för sunda betalningsvillkor29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Beställare som inte följer avtalade villkor är ett problem för många företagare inom bygg och anläggning. Därför lanserar Byggföretagen en ny vägledning för sundare betalningsvillkor. - Byggföretagen vill se ökat ansvar i alla led, från beställare till underentreprenör. Betalningstid är en av flera faktorer som påverkar våra medlemmars möjligheter att konkurrera på schyssta grunder, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Så utvecklas byggmarknaden – region för region23.10.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande
Bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar ökar med fem procent under 2025 enligt Byggföretagens nya konjunkturprognos. - Bostadsbyggandet återhämtar sig i hela landet, om än från väldigt låga nivåer. Konjunkturen är fortsatt stark i Norrbotten, men även Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Blekinge och Gotland visar tydlig återhämtning nästa år, säger Emil Flodin, analytiker, Byggföretagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum