Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
– De första dagarna med halka är alltid värst. Då är vi oförberedda och inte så försiktiga. Då brukar vi se ett ökat inflöde av patienter med skador på fotled, höftled och handled, men också ryggvärk efter fallskador på grund av halkan. Vissa patienter hänvisas till ortopedakuten på Samariterhemmet, men många får vård hos oss, säger Caroline Sköld, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.
I och med vinterns intåg förbereder sig sjukhuset för ett ökat antal operationer de närmaste veckorna till följd av halkan. Caroline Sköld betonar samtidigt att ett större inflöde av patienter med frakturer och akuta skador kan innebära längre handläggningstid för den enskilda patienten.
–Vi har en handlingsplan för att kunna hantera ett ökat antal patienter vid större belastning på ortoped- och handakutmottagningen. Vid behov kan vi omprioritera operationer, men även bemanna upp och förstärka akutmottagningen för att hinna ta emot de akuta fallen, berättar Caroline Sköld.
Hon vill också slå hål på en myt, att det främst är äldre som faller och skadar sig.
– Tvärtemot vad man kanske tror så är det oftast yngre och arbetsföra som ramlar och får frakturer på grund av halkan. Äldre personer är ofta mer försiktiga när de rör sig utomhus. Däremot är risken för fallolyckor inomhus större för denna grupp. Medicinering och yrsel kan ge en sämre balans och därmed öka fallrisken.
Hur ska man tänka för att minska risken för fallskador och frakturer?
– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att använda broddar på skorna. Det finns även utmärkta skor med inbyggda broddar vilket kan vara en klok investering, menar Caroline Sköld.
Hon ger också fler tips:
- Cykla inte i halt väglag. Och om du måste cykla, förse din cykel med bra dubbdäck och bra belysning.
- Tänk på att ge en hjälpande hand till dina släktingar och vänner med stor fallrisk. Se över inomhusmiljön så att lösa mattor och sladdar inte orsakar fall. Hjälp gärna till att handla om det är halt ute och se till att de skaffar broddar på skorna.
- Höftskydd finns för dem som har skör benstomme och som måste gå ut i halt väglag.
- Om du har dålig balans – klättra inte på stegar eller pallar – be om hjälp i stället.
Nyckelord
Kontakter
Caroline Sköld, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset;
076-146 20 39, caroline.skold@akademiska.se
Bilder
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Forskning visar: Kontaktsjuksköterska viktigt för återhämtning efter operation av komplexa bråck på aorta21.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den medicinska forskningen på komplex sjukdom i stora kroppspulsådern (aorta) har avancerat snabbt de senaste tio åren, med utveckling av operationsmetod och ökad överlevnad. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar dock att omvårdnaden behöver stärkas för att återhämtningen ska bli optimal. På Akademiska har en ny funktion som kontaktsjuksköterska införts och forskarna efterlyser fler insatser.
Forskningsstudie visar: Inflammation kan förklara magbesvär vid psoriasis20.1.2025 12:34:33 CET | Nyheter
Personer med hudsjukdomen psoriasis har ofta en osynlig inflammation i tunntarmen, med ökad benägenhet för "läckande tarm”, visar ny forskning vid Uppsala universitet, där patienter från Akademiska sjukhuset deltagit. Dessa förändringar i tarmen skulle kunna förklara varför psoriatiker ofta har besvär med mag-tarmkanalen och större risk att få Crohns sjukdom, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Akademiska Laboratoriet mister ackreditering inom klinisk kemi och farmakologi15.1.2025 08:28:38 CET | Nyheter
Akademiska Laboratoriet mister ackrediteringen inom klinisk kemi och farmakologi. Bakgrunden är att Swedac har funnit allvarliga avvikelser. Det handlar om brister i följsamhet till rutiner inom kvalitetsledningssystemet för Akademiska Laboratoriet där dokumentation är en del. Den 13 januari fick verksamheten besked att ackrediteringen enligt ISO 15189 återkallats.
Ny studie: Högflödesbehandling i hemmet utvärderas på patienter med kronisk andningssvikt10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Patienter med kronisk andningssvikt orsakad av KOL eller lungfibros behandlas vanligtvis med torr syrgas via grimma i hemmet. Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en nationell studie där forskarna ska undersöka hälsoeffekter av kompletterande högflödesbehandling som innebär att man får en blandning av syrgas och luft, med högre flöden.
Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum